Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zmajkovito

Marketing

Štarpadura

Dobro je, svih deset metara je ispiljeno, iscjepano i posloženo. Fizikala je obavila svoje. Bilo je vremena i za jednu šetnju po kampanji da se pluća i krvotok ispune svježim zrakom, kad su se već mišići razjačali. Otišla sam na jedno meni jako drago mjesto, koje žitelji toga kraja zovu Sterpadura. Hodajući poljem ne primjeti se da na tom mjestu postoji skrovito i šumovito udubljenje.Kad se zađe u šumarak, tlo se naglo počinje“gubiti“ pod nogama i sve vodi prema tom mjestu. Prizor je veoma poseban, kako ja inače volim naglasiti-spektakularan, pa sam ga i fotografirala za svoju arhivu uspomena...
Kad sam kasnije pregledavala fotografije, prenerazila sam se. Na slici uopće ne izgleda onoliko lijepo i posebno kao dok sam tamo, već izaziva jezu, jer grozno asocira na jame, tj. fojbe u kojima su svoj život skončale mnoge duše. Ne želim biti krivo shvaćena, ni raspravljati o moralno etičkoj strani, strahota je sama po sebi što je uopće itko morao završiti tako. Strašno je to. Mnoge su obitelji po takvim mjestima tražile svoje izgubljene, tražile odgovore na najcrnje slutnje. Mještani su mi potvrdili da tu na ovom mjestu, toga nije bilo. Ljudi kažu da iz ove jame postoji prolaz, tj izlaz na Limski kanal i da su čak i vršena neka ispitivanja koja bi tako nešto mogla potvrditi.
Često sam , u mladim danima znala odlaziti tamo, zaista je predivno, bude sve bijelo od visibaba i ostalog prvog proljetnog cvijeća, divila sam se ljepoti i umješnosti prirode da tako stvara neka mjesta koja su, danas tvrdim, posebne energetske točke, jer zaista mogu osjetiti različita strujanja na različitim mjestima.
Stavljam fotografiju da vidite i sami kako izgleda, a ja sam se morala vratiti da izbrišem iz mentalnog sklopa ono zlo i negativno. Moji su, gledajući slike koje sam spremala, reagirali pitanjem: što si sad počela fojbe slikat, ma što će ti ta slika?
Preostaje pitanje kolike godine moraju proći da se zaboravi i da li se ikada zlo može izbrisati iz memorije.
Može li ova fotografija biti asocijacija na prirodnu ljepotu? Ili asocira na zločin?

Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 09.04.2006. u 23:38 sati.