Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

GRIJESI I KAZNE U DUBROVAČKOJ REPUBLICI

ORLANDOV STUP - stup srama

neki od kaznenih rituala odigravali su se uz stup srama. prema opisu s početka 14. stoljeća mjesto mu nije bilo na današnjem mjestu orlandova stupa, tj. u točki koja siječe dvije glavne gradske ulice, već u neposrednoj blizini uprave i stare luže (južnije prema današnjoj katedrali).
prvi stup je imao oblik kolca (palus). današnji 'orlando' (rolando), koji je zamijenio palus, isklesan je tek 1419. godine, kao zamjena istoimenoj drvenoj skulpturi. autor mu je (prema prelogu) bio klesar bonino da milano.
dubrovački orlandov stup je jedinstvena takva skulptura na mediteranu (ima oko 40-ak sličnih skulptura u sj. europi), a vjeruje se da simbolizira carski zakon i pravdu isto kao i drugdje. uzet je kao kultni lik karla velikog. u dubrovniku je postavljen u povodu posjete (ali i zajamčenih mu prava i trgovine) kralja sigismunda (žigmunda).
sve legende koje su se oplele oko ove skulpture (a o tome sam prije pisala) odnose se na karolinško razdoblje i izvan su bilo kakve veze s dubrovnikom.
bilo, kako bilo, orlando s mačem je simbolizirao sudbenu vlast i državu (columna regiminis), gdje je mač simbol pravde. služio je različitim svrhama:

- objavi važnih događanja,
- naredbama,
- nalozima o uhićenju,
- obavijestima o zarobljavanju,
- opasnosti koja eventualno prijeti,
- kao mjesto gdje se postavljao barjak sv. vlaha,
- kao mjesto odakle se je obavještavao puk o privremenom puštanju uhićenih za manje prekršaje, osobito dužnika, u tijeku trajanja feste ...
- orlandov lakat bio je mjerna jedinica,
- kao stup sramote,
- kao mjesto javnog izlaganja kažnjenika,
- kao mjesto izvršenja kazne vezivanjem uz ili šibanje prekršitelja,
- kao opomena puku.


Post je objavljen 09.04.2006. u 20:19 sati.