Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

GRIJESI I KAZNE U DUBROVAČKOJ REPUBLICI

SRAMOTNA PROCESIJA

još jedan ritual za prekršitelja zakona primjenjivan je u dubrovniku, hod cammino ili sramotna procesija. prije konačnog izvršenja kazne, zatvorenika bi iz tamnice u dvoru postavili na magarca i vodili bi ga kružeći od dvora preko ulice postolara (via calligariorum), ili današnje ulice od puča na široku ulicu (via ampla), dalje stradunom do orlanda.
ponekad bi putom dobivao udarce.
ono što je u ovoj ceremoniji zanimljivo bio je običaj, da uznik drži svo vrijeme parade tovaru rep. na na glavi mu je bila sramotna mitra. to je neka vrsta kape. uz taj detalj uznika ili uznicu su obilježavali detaljem prepoznatljivim za učinjeni grijeh. primjerice, sluškinji koja je bacila smeće na nedopušteno mjesto objesili su oko vrata smeća; provalnika su obilježili velikim ključem.
sličan ritual ovom dubrovačkom postojao je u turskim zemljama. također se je upotrebljavao magarac na kojemu je u obrnutom smjeru (prema sapima) bio okrenut kažnjenik. lice mu je bilo zagaravljeno, a umjesto turbana imao je smiješnu kapu i oko vrata utrobu ubijene ovce.

dubrovačka ruta sramotne procesije kretala se istim putom kojom se je stoljećima kretala i svečana povorka za blagdana sv. vlaha (do 1700. godine).


Post je objavljen 09.04.2006. u 20:17 sati.