Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/istinavjere

Marketing

Što je istina

To pitanje postavio je Pilat Isusu?

Također u Ivanu, ali nešto ranije Isus kaže svojim učenicima: "Ja sam ... istina"
U pogledu osobe Isusa Krista, istina je da je on uistinu postojao. Povjesni dokazi postoje. Sve ostalo je vjera. Ja kao vjernik, katolik, vjerujem da je On uistinu bio Bogo-čovjek. u njemu se Bog, htio približiti ljudima, "postati ljudima sličan, obličjem čovjeku nalik".Nakon čovjekova pada, Otac, šalje svoga Sina da svojom smrću otkupi i spasi ljudski rod.
I Sin, Isus, prihvaća Očevu volju. I Isus, premda Bog, imao je slobodnu volju i mogao je odbiti podnijeti muku za ljude. On sam moli oca, u trenutku kada zna da će uskoro morati podnijeti muku, da otkloni taj kalež od njega, ali ipak ne odbija podnijeti muku, već ostavlja Ocu da bude po njegovoj volje: "ne kako hoću ja, nego kako hoćeš ti".
I onda dolazi juda, njegov IZDAJNIK. Suprotno tekstu "Evanđelja po Judi", Juda je Isusa izdao, jer je to sam odabrao. Ne vjerujem da je sve predodređeno, jer bi to značilo da je u startu određeno tko se spašava, a tko ne, tj. tko je osuđen. Ako je sve unaprijed određeno, nema slobodne volje, a Bog je svima dao slobodnu volju. Isus je znao tko će ga izdati, jer je Juda već tada odlučio izdati ga. Isus nije unaprijed znao tko će to biti. Svi su bili kušani da izdaju učitelja; svi su imali izbor izdati ga ili ne. Juda je izabrao izdaju. Kada je to učinio; Isus je znao tko će ga izdati. Dakle nije unaprijed bilo odlučeno da Juda mora izdati Isusa.
Juda Iškariot vjerojatno je bio zelot. Oni su u Isusu vidjeli svoga osloboditelja.
Kao i svi drugi, očekivali su Mesiju koji će ih silom osloboditi Rimljana. Isus Krist je apostolima i drugima "dokazao" da je On Mesija kojeg čekaju. I dok su neki shvatili da smisao oslobođenja nije oslobađanje od svjetovne vlasti;, Juda to nije shvatio. Nije na meni da sudim, ali držim da je Juda, potaknut od Sotone, vidjevši da Isus ništa ne poduzima da ih oslobodi od Rimljana, odlučio "prisiliti" Isusa, da nešto ipak učini. Budući je čovjek pod utjecajem Zloga povodljiv, glavari svečenički su Judu "smotali" da im preda Isusa, vjerojatno kako bi ga kaznili da ne vara narod. I Juda predaje svoga učitelja. Kasnije shvaća što je učinio, da je Isus osuđen, pokaja se i vrati novac, koji je dobio za izdaju: "sagriješih predavši krv nedužnu". Glavari su mu rekli: "Što se to nas tiče, to je tvoja stvar." vidjevši što se desilo, i ne mogavši podnijeti da je izdao učitelja kojeg je vjerojatno ljubio, odlazi i objesi se.
Uskoro če na HTVu biti Pasija Mela Gibsona. Smatram da je tu odlično prikazan upravo slučaj s Judom. Juda je po mojem sudu bio preslab i potpao je pod utjecaj zloga, te izdao onoga koga je ljubio, svoga učitelja. Juda je krivo shvatio oslobođenje. Isus nije došao Židove osloboditi ropstva pod Rimljanima, već osloboditi čovjeka od ropstva grijeha i smrti. Isus kaže; "jao onome tko izdaje sina čovječjeg. Tome bi bolje bilo da se nije ni rodio." To kaže stoga, jer time izdajica izdaje Boga, odbacuje božju ljubav, a pristaje uz zloga. No ako se čovjek uistinu pokaje za grijehm Otac mu prašta sve grijehe, jer on je Dorbi Otac.
Juda je zbog izdaje bio "proklet"; no kao što sam rekao, kasnije je uvidio da je pogriješio. Što je bilo s njim, gdje je završio nema "dokaza." Možda je zatražio oproštenje? Možda je spašen, a možda osuđen. S obzirom na to da se objesio, vjerojatno je ponovno bio potpao pod utjecaj zloga, i možda se ipak nije spasio. Crkva nikad ne govori da je netko spašen ili osuđen. O svemu "odlučuje" Bog. U biti mi sami biramo život s Bogom ili bez njega. Život bez njega, sam po sebi vodi daleko od Boga. Tako da nas Bog nikad ne šalje od sebe. već mi sami želimo što dalje od njega.
Čitava ova priča s judinim evanđeljem, po meni ne bi smjela naškoditi Crkvi. Slične priče pojavljivale su se nakon otkrića svitaka s Kumrana, no ni tada se Crkva nije urušila.
Pozdravljam vas sviju do sljedećeg puta.

PS.
Biblijski citati su gotovo 100% točni. Gotovo, jer ih sada nisam tražio da ih citiram. A za razliku od određenih sekti i skupina koje uče samo pojedine retke, da bi ispalo da znaju Sveto Pismo, ja ne čitam (i učim) Sv. Pismo na takav način. Stoga, tko želi, neka nađe ove odlomke. Svi ovi današnji su iz jednog od 4 evanđelja: Marko, Matej, Luka i Ivan.


Post je objavljen 08.04.2006. u 13:21 sati.