Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

O ideji bloga

Jedna od najupečatljivijih i sablasnih scena iz Kruga (Ring, the; 1998) je zrnata crno-bijela scena gdje Yamamura Shizuko drži prezentaciju svojih psihičkih spodobnosti pred novinarima - bila je to kaligrafija skrivenih znakova pod nadzorom doktora Ikume Heihachira.

Shizuko pogađa sve znakove, no jedan od novinara viče o prijevari. U tom trenu lice mu se zgrči i on pada na pod mrtav. Novinari u metežu optužuju Shizuko da je čudovište, ("bakemonda!" = "strašna je!") a ona, bježeći, ugleda Sadako i optuži je da je ona ubila čovjeka. Godinu dana kasnije, Yamamura Shizuko počini samoubojstvo bacivši se u vulkan Miharu.
Ono što mnogi ne znaju, je to da je Yamamura Shizuko lik sa stvarnom osnovom.
Prava žena zvala se Mifune Chizuko, rođena 1886. u prefekturi Kumamoto.

1909. godine, meditirajući dubokim udisajima, uspjela je razviti moć predviđanja događaja. Ta se vijest toliko proširila da je došla do znanstvenog novaka psihologije na Tokijskom Sveučilištu - Fukuraia Tomokichia,

koji se zanimao za parapsihologiju. Uzeo je Chizuko pod svoje okrilje, testirajući njenu izvanosjetnu
percepciju. Kulminacija testiranja bila je 15. rujna 1910, kad je optužena da je šarlatan i javno osramoćena. Nije to mogla podnijeti pa je 1911. godine popila otrov.
Fukurai je nakon njene smrti pod okrilje uzeo drugu ženu, Nagao Ikuko, koja je, nakon što je i sama optužena za šarlatanstvo, umrla od visoke vrućice.
Nakon nje, Fukurai uzima i treći subjekt, mladu ženu imena Takahashi Sadako, koja je, uz njegovu i muževu pomoć, razvila moć nenshe (ostavljanje znakova po medijima uz pomoć uma) o kojoj je Fukurai napisao knjigu "TOUSHI TO NENSHA" (Clairvoyance and Thoughtography, 1913).
Fukurai je 1919. godine izbačen (ili je napustio) sa sveučilišta u Tokiu, a njemu u spomen osnovan je Fukurai Institute od psychology, Inc.

U noveli, Shizuko more manično privlači, tako da je s njim čak pričala, pa su je ribari mrzili. Roneći, naišla je na kamenu statuu religioznog čovjeka Edachi-no-kimi Ozunu, no kasnije znanog kao En no Ozunu ("čovjek od askeze", "asket"), stvarnog čovjeka koji je živio prije gotovo 1400 godina. Rođen 634. godine u Nari, En je navodno prizivao duhove, hodao po vodi i letio na velike udaljenosti.
699. godine stiže na otok Izu, gdje utvrđuje Shugendo, sektu koja kombinira budizam, taoizam i shinto. Sekta postoji i danas, a hram u Ryoanjiu je pod zaštitom UNESCO-a.

Osnovna ideja je ta da je Shizuko poludjevši, bezgrješno začela s olujnim morem i rodila Sadako ("Sada-ko"; sada=krepost, ko=dijete), koja je ni sama ne znavši, utjelovljenje morskog demona (zla kojeg se boje ribari, koje diže oluje, potapa brodove, potiče tsunamije, itd). Zbog svega toga i postoji strah od mora i vode među većinom stanovništva na obali Japana, a to postoji i kao naznaka u nekim pričama/legendama ljudi uz obalu i na otocima sjeverne Dalmacije.
Sadako je uvijek svima bila sumnjiva, zato jer su se čudne smrti uvijek događale u njenoj blizini, a da ona za to nije bila kriva.
(u nekim interpretacijama, Sadako ima testikularnu feminizaciju)
Godinu dana nakon što Shizuko bacila u vulkan Miharu, Ikuma vodi Sadako na otok Izu, u planine, i polumrtvu je baca u bunar.

Sadako nije odmah umrla. Postupno gubivši svaku ljudskost, njen demonski dio dolazi do sve većeg izražaja kroz 30 godina hibernacije na dnu bunara. Umire godinu dana prije nego što joj nađu truplo.
Potpuno demonizirana, sve što želi je širiti se na svaki mogući način (virusom boginja, prokletstvom na VHS-u), ubijajući pritom ljude na što stravičniji način.
Naslov bloga, Sadako's apprentice, ne znači da želim ubijati okolo ljude, naravno. Na starim ezBoardovim forumima, prije hakerskog napada, to mi je bila titula.

Logo mog bloga, na Internetu zvan Towelheaded man ili Pointy-kun je lik iz filma koji se pojavljuje svega par puta, kratko, a nosi razrješenje tajne.

Na glavi nosi bijelu krpu, što je znak smrti, ili znak tajne, pri čemu pokazuje prstom na rješenje tajne.
Upravo je jedina rečenica koju on izgovori - moto mog bloga.
Blog se inače na početku zvao "U potrazi za životom".
Osim svega toga, pokušao sam i napraviti kratku hrvatsku verziju Ring-a, no sve što sam uspio je kameni bunar u jednoj šumi, homemade ukleti video, poznatu scenu featuring Terpsihora, gdje ona izlazi iz istog tog bunara, nekoliko fan slika, itd.
Čak sam se s Angelie Melody davno dogovorio za nekakav violinski soundtrack za film. Sad više za te stvari nemam vremena, no to ne znači da jednog dana od toga nešto neće biti. Amy, dala si riječ ;)
U svakom slučaju, u Zadru koji leži na trusnom potresnom području, niti jedan prirodni bunar ne može imati ništa nego slanu i/ili boćatu vodu, jer more ulazi ispod grada. To je prilično zanimljiva činjenica. yes

on edit: morski demon, poznat u mnogo kultura, zapravo je isto što i biblijski Leviathan. Ovo mi je tek maloprije sinulo. Na listi blogova koju možete vidjeti desno, ima jedan Leviathan, pa ga pitam je li ovo slučajnost ili?...

Post je objavljen 08.04.2006. u 01:24 sati.