Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Passiflora

Pasiflora je biljka penjačica vrlo posebnih i izuzetno lijepih cvjetova.Penje se pomoću vitica,ima dvospolne cvjetove (na istome cvijetu su prašnici i tučak).Plod je jestiv,jajolika ili okrugla boba.Lišće je peterolapo i dlanasto.Plitkog je korijena.Ima jako puno različitih vrsta (oko 400) i kultivara.Cvjetovi mogu biti raznih boja i oblika.Raste u tropskim šumama Srednje i Južne Amerike u Brazilu,Meksiku,Venecueli,Paragvaju,itd.Voli puno sunca i vlage.Kod nas ih ima u ponekim cvjećarnicama,vrtovima i na balkonima,uglavnom plava pasiflora,a drugih gotovo da i nema.Cijena je oko 50 kuna/kom.

Hrvatski nazivi za ovu biljku su : pasiflora,Kristova muka,Kristovo cviće,mukokaža,na latinskom je Passiflora,na engleskom passion flower,granadilla, na njemačkom Passionsblume.U Južnoj Americi zovu je marakuja (maracuya).

Europljani su za pasifloru prvi put saznali 1569.g.kada je španjolski liječnik Monardes pronašao je u Peru-u i prenio je u Europu.Vrlo brzo se proširila po vrtovima.
Talijanski svećenik i povjesničar Giacomo Bosio,1609.g. uočio je da cvijet pasiflore ima religijske simbole.Kruna cvijeta izgleda kao Isusova kruna s trnjem,zbog toga je cvijet dobio ime passion (muka) flower ili na hrvatskom Kristova muka,Kristovo cviće.

Pasiflora ima jako veliku ulogu u medicini,sastoji desetke biljnih kemikalija,koristi se protiv depresija,nesanica,migrena,trbušnih i menstrualnih problema,snižava krvni tlak,koristi se kao sedativ.U pojedinim držvama koristi se i protiv alkoholizma,epilepsije,tetanusa,reume,astme,impotencije,protiv ovisnosti o nikotinu,problema s očima itd.

U produžetku-možete vidjeti niz fotografija različitih vrsta pasiflore s latinskim nazivima vrsta.Hrvatski nazivi su uz one vrste koje imaju hrvatski naziv,jer za neke još nitko nije dao hrvatske nazive,pa ako želite možete vi biti prvi,predložite pa ako budu dobri,napisat ću ih uz slike.Naziv mora imati dva dijela,pridjev i imenicu.Imenica mora biti pasiflora,a pridjev po volji,ali da zvuči znanstveno i da ima veze s tom vrstom.

p.s.Htio sam izabrati neku šumarsku temu,jer sam student na Šumarskom fakultetu,ova mi se učinila pravom,jer ova biljka ima veze sa korizmom i tako je slabo poznata,a to je prava šteta s obzirom na njenu korisnost i ljepotu.


Post je objavljen 08.04.2006. u 01:07 sati.