Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crometeo

Marketing

BIJELA KUĆA CENZURIRA ZNANSTVENIKE ZBOG KLIMATSKIH PROMJENA

Američki znanstvenici koji se bave istraživanjem klime za američku vladu tvrde da im administracija predsjednika Georgea Busha otežava govoriti otvoreno u javnosti o globalnom zatopljavanju koje, kako se vjeruje, dovodi do klimatskih promjena, piše u četvrtak list The Washington Post.
Znanstvenici navode kako je rezultat pritiska Bijele kuće opasnost da Amerikanci ne dobiju cjelokupnu sliku kako se globalna klima mijenja, kaže Post.
Zaposlenici i ugovorni djelatnici Nacionalne meteorološke službe te Američke geološke službe tvrde da su ih tijekom prošle godine vladini dužnosnici oštro kritizirali zato što su govorili o pitanjima politike, uklanjali navode o globalnom zatopljavanju iz njihovih izvješća, priopćenja i s web konferencija, istraživali 'curenje' informacija i ponekad ih pozivali da potpuno prestanu komunicirati s medijima.
Ovi navodi ukazuju, piše Post, da se ideološka bitka oko istraživanja klimatskih promjena koja je prvi put izašla na svjetlo dana u američkoj svemirskoj agenciji NASA-i zapravo vodi i u drugim saveznim znanstvenim agencijama. Tvrdnja da Bushova administracija cenzurira znanstvenike koji se bave globalnim promjenama klime prvi put se pojavila u siječnju kada je James Hansen, koji vodi NASA-in Institut Goddard za svemirska istraživanja, rekao medijima da ga administracija nastoji ušutkati nakon što je prethodno u predavanju pozvao na smanjivanje emisije stakleničkih plinova.
Iako Bushova administracija priznaje da se Zemlja zagrijava i da ljudske aktivnosti tome pridonose, ona istodobno dovodi u pitanje urgentnost problema i odbija potpisati sporazum iz Kyota o obvezatnom smanjivanju emisije stakleničkih plinova tvrdeći kako bi to štetilo američkom gospodarstvu.
Nijedan znanstvenik, međutim, nije rekao da su dužnosnici koji su postavljeni po političkoj liniji utjecali na njihova istraživanja klimatskih promjena niti da su pozivani na odgovornost zbog dovođenja u pitanje stajališta administracije, kaže Post. Dapače, nekoliko znanstvenika je zadnjih godina dobilo više sredstava zato što se predsjednik George W. Bush usredotočio na istraživanje globalnog zatopljavanja umjesto smanjivanja emisije stakleničkih plinova. (HINA)

Post je objavljen 07.04.2006. u 16:47 sati.