Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Masada, Zapadna palača

Uspon na Masadu
Masada, terme
Masada, Sjeverna palača
Masada, savršena utvrda
Masada, pad
Masada, nakon pada
Obišli smo već dobar dio Masade, no nedostaje nam još jedna palača Heroda Velikog. Od male bizantske crkve (označena unutar kružnice), krećemo prema Zapadnoj palači (unutar elipse). To znači još jedno putovanje kroz vrijeme; vraćamo se nekih 6-7 stoljeća unazad. U drugoj polovici 1. stoljeća pr. Kr. ovo je bila zapravo prva građevina što ju je na Masadi dao podići Herod Veliki i starija je od Sjeverne palače koju smo već obišli.
Uđimo, dakle, na glavna vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

Odmah nakon ovog ulaza u palaču nalazile su se velike prostorije namijenjene za ceremoniju, za primanje posjetitelja i podložnika. Iz tih se prostorija ulazilo u stambene prostore kraljevske obitelji. Ovdje se i danas mogu vidjeti lijepi podni mozaici.

Image Hosted by ImageShack.us

Stubište vodi do jedne od vodenih cisterni, kakvih pod ovom palačom ima na sve strane.
Mozaik vrijedi i izbliza pogledati.

Image Hosted by ImageShack.us

U susjednoj se prostoriji vidi da je voda doista imala posebnu ulogu u životu ove palače.

Image Hosted by ImageShack.us

Preko puta nalazi se veća soba, možda neka vrsta dnevnog boravka, s mozaikom koji je sigurno među ljepšima na Masadi, no nažalost nije u cijelosti očuvan.

Image Hosted by ImageShack.us

Nije mi poznato kako je oštećen ovaj mozaik, no zna se da su beduini posebno opasni za mozaike i arheolozi nastoje sve mozaike od njih sakriti. Čim se neki otkrije, fotografira ga se, a potom se zatrpa pijeskom. Beduini vjeruju da se ispod mozaika nalazi blago, pa, čim neki ugledaju, zabodu motiku usred najljepše slike. Naravno, pod mozaikom nema ničega.
Prolazeći kroz Zapadnu palaču nailazimo stalno na nove cisterne s pristupnim stepenicama.

Image Hosted by ImageShack.us

A ovo je valjda bila nekakva kupaonica.

Image Hosted by ImageShack.us

Napustivši Zapadnu palaču krećemo u smjeru istoka, kako to pokazuje ravna strelica na gornjoj maketi. Ondje se može obići ogromna cisterna za vodu. Uvijek se nekako vraćamo vodi, no ne smijemo zaboraviti da smo usred pustinje, pa imati vodu znači imati život.

Image Hosted by ImageShack.us

U cisternu se, kao što vidite, može i ući.
Nastavak: Masada, pogled odozgo

Post je objavljen 06.04.2006. u 08:35 sati.