Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Bubalo: Trgovci više neće ‘derati’ seljake

Jutarnji list

Već danas poljoprivredni proizvođači s područja Osječko-baranjske županije mogu doći u najbližu poslovnicu Zagrebačke ili Slavonske banke, ispuniti zahtjev za kredit i s pravom se mogu nadati da će dobiti svoj “dio kolača” od ukupno 50 milijuna kuna kreditnih sredstava, koliko je Županijsko poglavarstvo putem te dvije banke osiguralo za kreditiranje proljetne sjetve u ovoj godini.

Na današnjoj “ekspresnoj” sjednici Poglavarstva, na kojoj su županijske glavešine čak 39 točaka “preletjele” za samo 80-ak minuta, naglašeno je da Županija prvi put poseže za ovakvim načinom potpore poljoprivrednicima u sijanju proljetnih kultura.

- Na nedavni natječaj javilo se ukupno sedam poslovnih banaka, a Slavonska i Zagrebačka ponudile su istovjetne, ujedno i najbolje uvjete. Kreditni potencijal u obje banke je po 25 milijuna kuna, a kamatna stopa godišnje inicijalno iznosi 6,5 posto. No, Županija je u svojem proračunu osigurala 300.000 kuna, kojima će subvencionirati kamatu u iznosu od jedan posto. Dakle, ona je u konačnici samo 5,5 posto, što je vrlo povoljno - ocijenio je župan Krešimir Bubalo.Image Hosted by ImageShack.us

Najniži iznos pojedinačnog kredita je 20.000 kuna, a Županija je, želeći u prvom predu pomoći “malim” proizvođačima, odredila da najviši iznos smije biti 200.000 kuna. Banke će sredstva iz te kreditne linije odobravati najkasnije do 1. lipnja, s tim da ih proizvođači mogu koristiti za nabavu sjemena, gnojiva, zaštitnih sredstava, goriva i maziva. Proizvođači - poljoprivredna gospodarstva, obrti, zadruge ili trgovačka društva - pak moraju biti u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava registriranim sa sjedištem u Osječkoj županiji. A i kulture se, naravno, moraju sijati na području županije.

- Već danas ćemo službeno potpisati ugovore s obje banke kako bi kreditna linija zaživjela što prije. Ovim želimo spriječiti da veliki trgovci ‘deru’ male poljoprivrednike s kamatom od čak 15 - 20 posto, posebno za repromaterijal, ili da im banke daju nepovoljne kredite - zaključio je župan.
Tomislav Levak

Post je objavljen 05.04.2006. u 20:49 sati.