Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Happy Birthday Ennio

Ennio Falsoni - predsjednik WAKO svjetske kickboxing federacije jučer je proslavio poštovanja vrijedan životni jubilej - 60. rođendan. Siguran sam da su mu stigle čestitke iz cijeloga svijeta, pa se evo i ja pridružujem.



Inače, Ennio Falsoni, Talijan, lingvist - doktor engleskog, francuskog i španjolskog jezika, kao sportaš originalno potječe iz karatea. Svojevremeno je vodio talijansku karate reprezentaciju. 1978. godine Ennio Falsoni posjetio je Amerikanca Mike Andersona (tvorca i pisca prvih pravila kickboxinga) na Floridi. Razgovarali su o tome što se može učiniti da se poboljša kvalitet talijanske reprezentacije koji je bio ispod svih standarda. Anderson je jednom prilikom gledao talijanske natjecatelje na dijelu i nije mogao vjerovati svojim očima: ako su primili i najmanji udarac iz punog kontakta bacali se na tatami plačući, previjajući se od bolova. Anderson, znajući Falsonijevu visoku reputaciju kao odličnog karate borca, člana reprezentacije te godine kada je Italija bila Europski šampion u borbama u karateu, sugerirao mu je da u ringu ne bi trebali biti političari, već pravi sportaši. Tako se je Ennio Falsoni počeo uz Andersona i Geroga Brücknera angažirati u radu WAKO federacije.

Ali Anderson je polako počeo “ispadati iz igre”, a jedini je njegov doprinos sportu u kasnijim godinama bio taj što je uveo novu disciplinu “glazbene forme” u natjecanje i što je na natjecanjima bio predstavnik za žalbe. Svodeći svoju aktivnost na minimalan angažman, Anderson je shvatio da ne može više ići u korak s novim ljudima u federaciji i tada je došlo do rascjepa njega s jedne i Brücknera i Falsonija s druge strane. Dogodilo se to 1984. godine. Anderson je i dalje ostao vođa američkog nacionalnog tima, koji je dominirao na natjecanjima prvih godina, ali je 1987. godine dao ostavku na sve svoje funkcije. Bilo je to poslije grandioznog WAKO šampionata u Münchenu, koji organizirao Brückner i gdje je Ennio Falsoni izabran za predsjednika federacije.

Tako je Ennio Falsoni već skoro 20 godina na čelu WAKO svjetske kickboxing federacije i vodi je više ili manje uspješno - različite su ocjene, a osobno mislim da on to radi uspješno, jer je iz onih početaka novoga sporta doveo WAKO kickboxing federaciju na mjesto najveće i najznačajnije kickboxing federacije u svijetu, s više od 100 država članica, od kojih su u 50-tak nacionalnih kickboxing savezi priznati od Olimpijskih odbora.

Prošle 2005. godine održano je Svjetsko kickboxing prvenstvo, uobičajeno u dva dijela, prvi dio u Agadiru (Maroko) u disciplinama low kick, thai kickboxing i glazbene forme i tu je sudjelovalo 269 natjecatelja iz 28 zemalja, dok je drugi dio održan u mađarskom Szegedu u disciplinama semi contact, light contact, full contact i aero kickboxing i tu je sudjelovao 1091 natjecatelj iz 78 zemalja. To su brojke koje govore!

Inače, Enio Falsoni svojevremeno je napisao, pa rekao bih slobodno -

manifest WAKO svjetske kickboxing federacije:

WAKO - ZAŠTO SMO RAZLIČITI ?


WAKO je započeo sa svojim aktivnostima u Europi 1976. godine.

Osnivač je g. Georg Brückner iz Berlina, koji je organizirao Prvo svjetsko prvenstvo u full contact karateu (tako se to zvali tih dana) na kojem je sudjelovalo 110 natjecatelja, predstavnika 18 zemalja.

WAKO je odmah kreirao pravila za novi borilački sport i od samoga početka imao je ulogu autentične kickboxing federacija u svijetu.

Na našim prvenstvima mogu sudjelovati samo nacionalni timovi - reprezentacije. U svakoj kategoriji i težinskoj skupini može biti samo jedan reprezentativac - predstavnik pojedine zemlje, najbolji, “krema svih krema”.

Naša svjetska prvenstva nisu ouvorena prvenstva gdje svatko može pokušati, potrošivši 50 US $. postati svjetski prvak, kao što se to postaje “Svjetski prvak” na otvorenim prvenstvima koji je gotovo svakog vikenda održavaju u USA.

Svaki natjecatelj prolazi kroz dugu selekciju u svojoj zemlji, prije no što nastupi na WAKO natjecanjima i normalno, on je prvak države u svojoj težinskoj skupini određene discipline kickboxinga. (WAKO ima 7 različitih kickboxing disciplina: semi contact, light contact, full contact, low kick, thai kickboxing, glazbene forme i aero kickboxing).

Upravo zbog toga WAKO garantira najbolje moguće kickboxing borbe i nositelji zlatnih odličja su istinski prvaci. Danas WAKO ima 82 člana - nacionalnih saveza sa 5 kontinenata, i u najvećem broju slučajeva, WAKO objedinjuje najjače nacionalne kickboxing organizacije.

Mnoge od njih su i priznate od strane nacionalnih Olimpijskih odbora ili od strane Ministarstava sporta kao što su: Španjolska, Portugal, Francuska, Norveška, Poljska, Mađarska, Austrija, Jugoslavija, Hrvatska, Makedonija, Bugarska, Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, Gruzija, Litva, Maroko, Alžir, Jordan, Libanon, Palestina, Irak, Brazil, Gabon, Južna Afrika i mnoge druge kao što su Njemačka, Italija, Slovačka, Švedska, Danska, Tunis koje su u postupku službenog priznavanja.

Danas WAKO na tržištu kickboxinga broji oko 1 200 000 sudionika i ne manje od 6000 klubova širom svijeta. Godišnje se pod okriljem WAKO-a organizira preko 1000 raznih amaterskih i profesionalnih kickboxing priredbi.

Ovi brojevi govore sami za sebe. Sada priznata kao najvažnija Europska i svjetska kickboxing organizacija, WAKO danas ima i WAKO - PRO koji stabilno raste u cijelom svijetu i organizira priredbe koje predstavljaju svijetu naš rad zajedno sa svijetom novinstva, oduševljavajući tisuće gledatelja u sportskim dvoranama (i čak na nogometnim stadionima).

WAKO PRO je započeo s aktivnostima 1991. godine i u vrlo kratko vrijeme postao je vodeće profesionalno tijelo u Europi, Aziji, Južnoj Americi, Karibima te na Bliskom Istoku. U USA, gdje je općenito sport organiziran na potpuno različit način, WAKO je podržan od strane KRANE organizacije koja okuplja najbolje američke borce, posebno u “point sistem” natjecanjima i glazbenim formama. WAKO predstavnik u USA - g. Don Rodrigez trener i manager famoznog tima Jona Paula Mitchela koji je apsolutni broj 1 u zemlji. Stoga WAKO i WAKO PRO rade zajednički kako bi osigurali što veći broj publike.

Naša europska i svjetska prvenstva, osim mnogih kratkih i skraćenih reportaža na nacionalnim TV mrežama, u pravilu imaju kompletno pokrivanje. Na primjer, Svjetsko prvenstvo u Gdanjsku 1997. godine (na kojem je sudjelovalo 630 natjecatelja iz 55 zemalja) bilo je prenošeno preko Polsat satelitske mreže i imali smo milijune gledatelja, ne samo u Europi već i u arapskim zemljama. Europsko prvenstvo u Kijevu 1998, bilo je prenošeno u sve zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, na Balkan i u Italiju. Isti je slučaj i s profesionalnim borbama koje su imale veliku pokrivenost s glavnim televizijskom mrežama i općenito s medijima.

Dođite i pogledajte svojim očima što smo to mi, kako radimo, tu nevjerojatnu tehniku naših boraca. Naša snaga precizno se zasniva i na našem broju i kvaliteti.

Mi smo drukčiji, kao što ste i sami mogli vidjeti. Vjerujte mi na riječ kao predsjedniku.

dr. Ennio Falsoni
Predsjednik WAKO

Milano, 1999. godine


Na slici:
Romeo Deša
- glavni tajnik HKBS-a,
Miljenko Kutleša
- potpredsjednik HKBS-a,
Ennio Falsoni
- predsjednik WAKO,
Predrag Znaor
- predsjednik HKBS-a i
Don"The Dragon"Willson
(sjedi)

Szeged, Mađarska,
4.12.2005.


* Slike i tekst preuzeti iz Priručnika Hrvatskog kickboxing saveza.




Post je objavljen 05.04.2006. u 16:26 sati.