Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koks

Marketing

Hrvat i Srpkinja: Tražimo od Sanadera i Mesića da nas zaštite


Kad sam prošle godine prvi put javno progovorio za Jutarnji list o problemima koje u ženinu rodnom selu imamo supruga Evica i ja, mislio sam da će netko čuti vapaj

SISAK - Da sam Srbin i da mi susjedi Hrvati prijetnjama, provokacijama, podmetanjima i fizičkim napadima tako ugrožavaju i otežavaju život, za taj bi slučaj znala cijela zemlja i brujala Europa.

Sjatili bi se aktivisti HHO-a, dužnosnici OESS-a, došli bi Pupovac i drugi, premijer bi davao izjave i morao se opravdavati pred Vijećem Europe. Ovako, ja sam Hrvat, živim kao jedini Hrvat među Srbima u selu Pecka 20-ak kilometara od Topuskog i žrtva sam neviđenog terora susjeda. I nikome ništa. Još gore prolazi moja žena Srpkinja, i to zbog braka s Hrvatom...




Kad sam prošle godine prvi put javno progovorio za Jutarnji list o problemima koje u ženinu rodnom selu imamo supruga Evica i ja, mislio sam da će netko čuti vapaj. No, nitko nije došao, čak ni saborski zastupnik Milorad Pupovac jer se, vjerojatno, boji da sam ja u pravu.

Štoviše, otad su se stvari samo pogoršale, posebno kad je o slučaju mene Hrvata i moje žene Srpkinje, koju napadaju, vrijeđaju i ugrožavaju njezini rođaci Srbi jer je ‘ustaška kurva’, u dnevnoj kolumni u Jutarnjem listu progovorio i Živko Kustić.

Psuju mi zbog toga Kaptol i Papu, viču da sam sretan što nisam njihova imena spomenuo u novinama jer bi mi sve kosti polomili, ne prođe dan bez suza moje žene, bez pijanih pjesama oko kuće, bez poruka kako ja nemam što raditi u srpskom selu i kako ne smijem obrađivati srpsku zemlju.

Strah me da se ovo neće dobro završiti, očajan sam, molim vas dođite, uvjerite se, pomozite...

Bombe i pobijene ovce

Tim nam se riječima obratio Živko Barić, rođeni Petrinjac koji sada stanuje u selu Pecka, o čijem smo slučaju pisali u kolovozu prošle godine. Prenijeli smo tada svjedočanstva Evice i Živka Barića kako im oko kuće susjedi, odreda Evini rođaci, pjevaju četničke pjesme, kako su im bacili bombu pod branu na potoku, ubili ovna, fizički napali Živka u njegovu dvorištu te da Evici strašno zamjeraju što se udala za Hrvata.

Živko i Evica su nakon umirovljenja napustili stan u Karlovcu i preselili se u Evinu rodnu kuću u selu Pecka. Počeli su se baviti poljoprivredom i uzgojem ovaca. Stado im sada ima više od 120 ovaca i koza, posla je mnogo, a zbog poljoprivrede i obrade zemlje počeli su prvi sukobi.

- Ja sam uredio i okrčio zemlju, a oni bi napasali na njoj. Ja sam dobio odobrenje vlasnika, koji su u Srbiji, da koristim njive, a oni viču da je to srpska zemlja i da nemam pravo na nju, ispričao je Barić.

Da je dio problema koje imaju Barići u ljubomori i zavisti, slaže se i dobar poznavatelj cijelog slučaja, Milan Abramović, umirovljeni profesor iz Topuskog i bivši načelnik te općine. On Bariće pozna odavno, a Eva je bila tajnica u školi u kojoj je on bio ravnatelj.

- Živko i Eva su vrijedni, stado im je bolje, imanje uređenije i lakše prodaju svoje ovce. Dolaze im brojni prijatelji iz Zagreba i Karlovca jer je on bivši rukometni trener kojega svi poznaju. Kao takav, iritira ih. Osim toga, zna za neke njihove zločine i zlodjela iz rata, a neke je događaje prijavio. Posvjedočio je također da tim krajem prolazi ruta za šverc ljudi, u čemu, moguće je, sudjeluju i neki mještani Pecke. Živko i Evica njima su smetnja, ustvrdio je prof. Abramović kojega smo jučer u Topuskom upitali za slučaj Barić.

Dodao je kako bi svi bili sretni da Barići odu.

Živko Barić više nikome ne vjeruje i tvrdi da su ga svi ostavili.

- Policija vjeruje njima jer ih je više. Ja sam sâm, a oni uvijek imaju svjedoka. Kada zovem policiju zbog napada i prijetnji, uvijek je moj glas protiv njihova i uvijek su oni ti koji ispadnu u pravu. Ja ne mogu dokazati, iako imam snimljeno, kako meni i ženu psuju ustašku mater, tjeraju nas i prijete jer policajci i suci kažu da se snimka može montirati. Prema svjedočenju susjeda, ja ispadam propalica i pijanac, iako nikad nisam popio kap alkohola- ustvrdio je Živko Barić.

‘Nikad nećemo otići’

Dodao je kako policija i sud vjeruju tvrdnjama njegovih susjeda i ženinih rođaka kako je on protusrpski nastrojeni huškač i mrzitelj Srba, iako mu je žena Srpkinja.

Evica i Živko Barić pisat će predsjedniku Mesiću i premijeru Sanaderu te zatražiti pomoć i zaštitu.

- Valjda će nakon toga netko doći i vidjeti što trpimo, očajni su Evica i Živko.

Poručili su na kraju da nikad neće napraviti ono što priželjkuju svi: i njihovi susjedi Srbi kojima smetaju, i političari jer njihov primjer remeti “idiličnu” sliku suživota u mjestima gdje su Hrvati manjina među srpskim povratnicima.

- Nikad nećemo otići iz Pecke. Nije ovo 1991. kada su Hrvati navrat-nanos morali bježati iz ovih krajeva s vrećicom u ruci, Ovdje je naš dom, zaključili su Eva i Živko Barić.
Milorad Pupovac: Nisam čuo za slučaj, ali odmah ću sve istražiti

ZAGREB - Saborski zastupnik Milorad Pupovac nije čuo za nevolje koje ima bračni par Barić.

- Priča je vrlo ozbiljna, hvala što ste zvali. Odmah ću ispitati o čemu je riječ, nije problem ni tamo otići. Ne smijemo dopustiti da se bilo tko osjeća ugroženim, da se netrpeljivost izrodi u incident. Odmah ću provjeriti o čemu je riječ i izvijestiti vas, rekao nam je jučer u telefonskom razgovoru Milorad Pupovac, kojeg je Živko Barić osobno p(r)ozvao. (M. P.)
Izvor: www.hercegovina24.com

Post je objavljen 05.04.2006. u 15:49 sati.