Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dobarizbor

Marketing

Ponešto o patikama, ili "Kapitalizam je u silaznoj putanji!"

layout for myspace


Odlično se sjećam! Moj ujak, doktor, koji je osmadesetih ljeto provodio u Poreču, a zimu na Jahorini, je cijele te osamdesete prošao u jednom paru patika, adidaskama, model "Top ten"! Ja sam tada najviše volio model "Ivan Lendl", istog proizvođača! Nije bilo potrebe da kupujem nove patike da mi noga nije rasla, a bacao sam ih, nakon pola godine nošenja, gotovo kao nove!
Ali, šta sam htio reći? Prošle godine sam kupio tri para patika, adidas, air step, pa ponovo adidas, a ipak uglavnom sam išao poderanih đonova!
Dakle, velika je razlika u kvalitetu ondašnjih i današnjih patika! Prvo nekad su Nijemci po jeftiniju radnu snagu išli u Belgiju ili Francusku (Pa je na unutrašnjoj strani patika pisalo "Fabrique de Belgium", ili France.), a danas po jeftinu radnu snagu odlaze u Kinu ili Vijetnam, odakle te iste patika koje mi kupujemo za 70 ili 100 eura dolaze za 10 dolara!
I uopšte, kvalitet je otišao u kurac, kako patika, tako i frižidera i auta, i svega...
Kapitalizam je prošao svoj zenit, i kao što je on naslijedio feudalizam, tako je vrijeme da njega naslijedi neko novo društveno uređenje!


Post je objavljen 05.04.2006. u 11:47 sati.