Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...37

- Zar ti smaknuće čovjeka bez suda smatraš ispravnim i po božjem zakonu?
- Ha, ha, ha, kojeg li pitanja! Nije važno što ja mislim. Grci bi rekli: "Azbestos gelos" - što znači da se i bogovi smiju; Rimljani bi rekli kako su ti isti grčki bogovi uvezeni poput robe, ali su od čovjeka digli ruke; u Galileji bi rekli: "Bog je okrenuo svoje lice od čovjeka", a u mom zavičaju, kako je Satana - neprijatelj, došao po svoju dušu, jer Satana je legija koji vlada iz trena u tren; mudri rabin bi rekao: "Svatko dobije ono što zaslužuje"; sveti čovjek - zvani cadik, bi promrmljao kako je to božja volja, a žena tog nesretnika odmahnula bi rukom i rekla: "Konačno slobodna". Samo bi rimski senatori godinu dana o tome raspravljali, onda bi otišli na Marsovo polje da vide novi trijumf i robinjice sa Istoka; dvadeset i dva kralja pobijeđena u rimskim ratovima bi opet, po tko zna koji put, prošli ispred svjetine koja ni za što ne mari, a i sami pobijeđeni kraljevi već su zaboravili kojim su to zemljama vladali.
- Marcijane Jula, tako mlad, a već filozof i političar! Samo pazi da i tebe Satana ne uzme pod svoje i pošalje te na visoke škole da budeš ono što bi Rimljani rekli: "Advocatus dijaboli". Nego, da mi negdje potražimo smještaj i sklonimo se od ovoga sunca. Tek pred večer kad malo zahladi, moći ćemo putovati sat-dva i stići do Galilejskog jezera, a onda uz Jupiterovu volju, jahati obalom rijeke Jordan do tvog zavičaja.
- Pravo kažeš, od razgovora o vjeri i politici čovjek ogladni i ožedni. Kako služimo rimskog cezara čiji su "orlovi" zabodeni mnogo dalje od ovih krajeva, imamo pravo da u miru pojedemo i odspavamo sat-dva.


Post je objavljen 05.04.2006. u 00:34 sati.