Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crometeo

Marketing

NEVRIJEME U PAZINU, 29.03.2006. (by SNIHAR)

29.03.2006. je preko Hrvatske prelazila ciklona koju je Crometeo tim nazvao JUREK. Jurek je bio jako zanimljiva ciklona koja je donijela mjestimična jača nevremena, grmljavinu, zahlađenje, a u susjednoj Sloveniji je bilo i snijega!
Snihar nam je ispričao svoje doživljaje sa Jurekom!

OPŠIRNIJE


6:30
Jutro je osvanulo sa jakim SZ vjetrom, nebo je bilo djelomično prekriveno oblacima. Na istoku se vidio dio vedrog neba, kroz njega su kratkotrajno dopirale sunčeve zrake. Kišobran nisam uzeo jer na kišu nisam niti pomišljao.(vedrilo se i sa zapada).
Uostalom bilo je 6 stupnjeva u mojem dvorištu.
6:50
Sjeo sam u auto i krenuo smjerom prema istoku, tj. unutrašnjosti Istre, do Tinjana udaljenog 5 km. Putem sam primijetio jačanje vjetra koji je imao i vrlo jake udare, lišće je nosio na sve strane, tanje grančice su se počele lomiti. Ubrzo sam zamijetio prve kapi, to su bile kapi srednje veličine pomiješane sa sitnim kapljicama.
6:55
Kratkotrajno sam se zaustavio i pogledao van kroz prozor, sa sjevera se približavala jaka naoblaka i to niski oblaci a iznad njih oblaci sa «prosječnom visinom», grmilo nije što mi je malo smanjilo strah, jer inače imam «malo» strah kada grmi.
Uskoro sam shvatio da je upravljanje vozilom otežano, jednostavno me nosilo na sve strane, vani je puhao orkanski vjetar. Shocked
6:59
Konačno stižem na odredište, parkiram u djelomično zaštićenom mjestu sa sjeverozapadne strane zbog grmlja. Vjetar je i dalje olujan, te i dalje puše iz SZ. Pada jaka kiša, grube velike kapi pomiješane sa sitnim kapljicama koje nastaju udaranjem tih velikih kapljica u tlo i ostale predmete.
7:01
izlazim van iz auta bez ikakve zaštite a i ne vjerujem da bi mi puno pomogla. Usto je došao i moj prijatelj koji je imao kišobran ali kišobran nije imao funkciju.
vjetar i dalje jača te puše nenormalnom jačinom, što nije baš meni poznato pošto se rijetko u ovom dijelu istre susrećem s jakim vjetrovima.
7:03
došao sam na 50 metara udaljenu autobusnu stanicu, na povišenom je položaju, uzvišena tako da je vjetar nosio sve pred sobom, kišobran je smrskan te ga je vjetar odnesao tko zna kamo. Kiša i dalje pada kao luda ali paralelno sa SZ. Jako je hladno, ne osjećam glavu ni uši, pada hladna kiša a glava mi je i dalje izložena, ne mogu je zaštiti, osjećam da mi je do mozga došla ta hladnoća. Rolling Eyes
7:05
i dalje traje nevrijeme, minuta se čini kao sat, nevjerojatan doživljaj, usto sjetio sam se Njemačke i nedavnog tornada kada je vjetar postao promjenjivog smjera. Puhao je sa svih strana, kružno!!!! Shvati sam da sam u vrtlogu i u centru nevremena, ali baš u samom centru, smjer vjetra nemoguće je procijeniti, jednostavno se igra s nama.
Usto počinju padati ledene kapi, iglice leda i vjerovali ili ne SNIJEG, da kratkotrajno je padao snijeg, bilo je vraški hladno. Jedva sam gledao, sitne kapljice posvuda uvlačile su se pod kožu i letjele u oči,
Ljudi nevjerojatno! Sjetio sam se CROMETEO foruma i poželio da ste samnom da to podijelim s vama! Počeo sam uživati dok je moj prijatelj skoro počeo plakati, da takvo je bilo to nevrijeme!
7:07
stiže Bus, vozi brzo pa naglo usporava na udaljenost od oko 500 metara, baš sam ga vidio, mogao sam procijeniti i do kuda puše tak olujan vjetar! Vidio se po kiši smjer vjetra! Sav mokar i pothlađen sa nevjerovatnim bolovima u glavi(doma sam si je grijao toplim zrakom iz klime) ali ipak sretan krećem u bus.
7:09
nakon par minuta vožnje, ma kojih par minuta, nakon 1 km, nevremena nema, suha cesta, slab vjetar, na istoku se nadziru oblaci.
7:35
stigao sam u Poreč, sunce se nadzire na istoku, vide se oblaci……..i strašan mali oblak u smjeru Tinjana i to oblak koji je ispod imao puno malih visokih pijavica, sigurno su one! Imam svjedoke! Čudio sam se i čudio, a i malo žalio što nemam fotoaparat ali ipak nisam ga želio izlagati ovoj vremenskoj neprilici.
Oblak se kretao prema sjeveru.
8:00
ubrzo se u Poreču razvedrilo a oblaka i na istoku raskidala.
14:30
Pišem ovo a glava me nepodnošljivo boli zbog ovog strašnog hladnog vjetra, osjetio sam ga po svom tijelu(ako sam u mozgu jesam i u gaćama Laughing ).

Post je objavljen 04.04.2006. u 17:10 sati.