Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

SCG: Ko postaje vlasnik njiva Vojvodine

poljoprivreda.info

Vojvodina - Najplodnija vojvođanska obradiva zemlja godinama unazad prodavala se u bescenje i niko nije hteo da je kupi. To se naglo preokrenulo kad su neke od velikih srpskih kompanija, pre svega Delta, MK Komerc i Industrija mesa Matijević, kupile poljoprivredne kombinate i postale najveći zemljoposednici ne samo u Srbiji, nego i u Evropi.

Dok jedan deo stručne javnosti smatra da je njihov jedini interes da zemlju koju su jeftino kupili preprodaju skupo kada Srbija uđe u Evropsku uniju, drugi se boje stvaranja monopola. Prema mišljenju nekih stručnjaka, novi zemljoposednici neće se zaustaviti na sadašnjem broju hektara, jer će taj posao tek biti isplativ.

"Kod nas je u međuseljačkoj prodaji najskuplja prodaja je pet hiljada evra po hektaru, dok se kroz privatizaciju, cena hektra svede na 500 evra. U Evropi je cena od 15 do 30 hiljada evra, a u Holandiji i do 50 hiljada", kaže Đorđe Bugarin, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

Industrija mesa Matijević ima u posedu 12.500 hektara, MK Komerc 7.000 hektara, Sojaprotein Bečej 4.000 hektara, ali daleko najviše zemlje ima Delta agrar – 21.000 hektara, što je ukupno plaćeno 50 miliona evra. "Svako ima svoj rezon zašto kupuje zemlju. Delta kupuje poljoprivredna imanja da na njoj organizuje proizvodnju koju će plasirati kroz svoje lance prodaje, nikako nam nije namera i motiv da nešto kupimo da bismo prodali", kaže Zoran Kaplanović, zamenik direktora Delta agrara.

S druge strane, stručnjaci kažu da mali zemljoradnici imaju i do deset odsto manju zaradu u odnosu na nove veleposednike i da bi ukrupnjavanjem poseda oni mogli polako da nestanu.

"Zalažemo se da imamo optimalnu veličinu poseda od 50 do 100 hektara, uz finansijsku pomoć onim gazdinstvima koja su ekonomski isplativa i koje mogu samostalno da rade na tržištu, a da velika preduzeća opteretimo većim porezima", kaže Igor Kurjački, bivši pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Prema mišljenju stručnjaka, neophodno je da se primeni antimonolski zakon kako seljaci proizvođači ne bi bili potpuno isterani iz poljoprivrede. Kad krupni igrači imaju i njive i uljare i silose i industriju mesa, seljaci nemaju kome da prodaju svoje proizvode.

Post je objavljen 03.04.2006. u 20:56 sati.