Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deathdancer

Marketing

Aerosmith

Datum rođenja: 1970. Mjesto i država: Boston, MA, SAD

Jedan od najpopularnijih rock bendova tijekom 70-ih tijekom dva je desetljeća nametnuo zvuk i stil hard rocka i heavy metala, promuklim vokalom Stevena Tylera i tugaljivim melodijama. Ta bostonska petorka postavila je temelje svoje glazbe između nekoliko stilova, te su tako od početka imali širok spektar publike.

U međuvremenu, stvorili su prototip snažnih balada pjesmom "Dream On". Sposobnost Aerosmitha da jednako dobro izvode i balade i rock skladbe ono je što ih je učinilo toliko popularnima sredinom 70-ih kada su nanizali gomilu zlatnih i platinastih albuma.

Početkom 80-ih broj fanova naglo se smanjio kako su se članovi benda sve više odavali alkoholu i narkoticima. Bez obzira na to, njihova je karijera bila još daleko od svog kraja; krajem 80-ih Aerosmith je izveo jedan od najvećih povrataka u povijesti rock glazbe, zauzevši prva mjesta na top-listama i tako izjednačio, ako ne i premašio popularnost stečenu albumima 70-ih.

Grupa Aerosmitha osnovana je 1970., kad je pjevač i bubnjar Steven Tyler susreo gitarista Joea Perrya i odlučilo oformiti trio zajedno s basistom Tomom Hamiltonom. Grupa je uskoro postala kvartet i u međuvremenu promijenila nekoliko članova, a čitav se bend krajem 1970. preselio u Boston. Nakon dvije godine sviranja po klubovima, napokon im je pošlo za rukom naći izdavača koji će stati iza njih, te su sklopili ugovor s Columbia Records i započeli snimanje prvog albuma.

Debitantski album nazvan imenom grupe pušten je u prodaju u jesen 1973. "Dream On" izdan je kao njihov prvi single, a ubrzo je postao i manji hit. Slijedeće je godine bend nastupao kao predgrupa na koncertima Kinksa, Mahavishnu Orchestra, Sha Na Na i Mott the Hoople. Učinci te turneje bili su vidljivi već na njihovom drugom albumu, "Get Your Wings" koji se na ljestvicama ukupno održao 86 tjedana. Ipak, tek je treći album Aerosmitha pod nazivom "Toys in the Attic" (1975.), predstavljao njihov pravi proboj u komercijalnom smislu. Stihovi Stevena Tylera bili su prepuni dvosmislenosti i inteligentnog humora, što ih je razlikovalo od teškog, nezgrapnog rocka njihovog vremena. "Toys in the Attic" zarobio je srž glazbe novostvorenog Aerosmitha.

"Walk This Way", zadnji single s tog albuma, izašao je otprilike u isto vrijeme kao i njihov sljedeći album "Rocks" koji je, iako nije ponovio uspjeh prethodnog, dosegao platinastu nakladu. Početkom 1977. Aerosmith je uzeo stanku i pripremao materijal za svoj peti album "Draw the Line" koji je već polako pokazivao zasićenje.

"Bootleg" se pojavio krajem 1978. i također postao hit, kao i "Night in the Ruts" iz 1979. Iako je "Night in the Ruts" zabilježio zlatnu nakladu i uspeo se na 14. mjesto top liste, pokazao se kao najneuspješniji Aerosmithov album do tada.

Nova postava Aerosmitha snimila je 1982. "Rock in a Hard Place", najneuspješniji album u karijeri benda. Lutanja i borba s ovisnošću se nastavljaju sve do 1985., kada u izvornom sastavu objavljuju "Done with Mirrors". No, pravi je potez bio suradnja s Run DMC u obradi starog hita "Walk This Way" 1986. Ovaj je sing srušio žanrovske zidove između rapa i hip hopa te pripremio teren za veliki uspjeh albuma "Permanent Vacation" (1987.), koji je, zahvaljujući hitovima "Dude (Looks Like a Lady)", "Rag Doll" i "Angel", prodan u više od tri milijuna primjeraka.

Veliki povratak Aerosmitha na vrhove top lista još su pojačala sljedeća izdanja: "Pump" (1989.) i "Get A Grip" (1993.), a bend je postao stadionska atrakcija diljem svijeta. Uspješnih osam godina zaokružila je kompilacija "Big Ones" 1994.

Rad na slijedećem albumu, "Nine Lives", se malo odužio zbog problema s izdavačkom kućom, tako da je, kada je napokon izašao 1997., dočekan s velikim oduševljenjem. Ubrzo ga je pratio i live album "A Little South of Sanity", a nova studijska avantura pojavila se 2002. - "Just Push Play".

Najnoviji projekt "Honkin' On Bobo" u potpunosti je posvećen bluesu.




Post je objavljen 03.04.2006. u 11:25 sati.