Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Mesić ne smije pomoći jatacima Ante Gotovine


Senzacionalni napis u Jutarnjem listu neposredno je prethodio intervjuu Ive Pukanića s Antom Gotovinom


Učestalo se piše o mogućnosti da se Predsjednik Stjepan Mesić zauzme za Željka Bagića i ostale pomagače Ante Gotovine kako bi ih se skinulo s crne liste EU.

Na svaku takvu neslužbenu Predsjednikovu inicijativu diplomati zemalja koje su budno pratile sve domaće mućke oko Gotovine, slatko se nasmiju.

- Zar predsjednik Mesić misli da je zaboravljen njegov angažman oko Gotovine dok je bio u bijegu, komentirao mi je jutros na kavi u Importanne Galleriji jedan europski diplomat.

- Vjerujete li Vi da su Predsjednik Mesić i tada odbjegli general Gotovina razgovarali prije nego je dogovoren intervju za "Nacional", upitao sam.

- Postoji velika razlika između vjerovati i znati, rekao je znakovito zakolutavši očima.

U nastavku ispijanja kavice razgovarali smo o konjima. Odao mi je nekoliko recepata za "slasne konjske salame". Probat ću ih utržiti u kakvoj konjskoj mesnici. Više ne pravim ni svinjske kobasice. Pitao me gdje bi se mogao kušati gulaš od konjetine.

- Moguće u Pešinom restoranu Hippodrom, a najbolje bi se bilo raspitati kod Rena Bakalovića ima li volje i vremena da vam ga dođe skuhati doma. Recite mu da radite tulum pod radnim naslovom "Only fools and horses". Rene će dan ranije staviti konjetinu u pac...

- Vi me zezate, začuđeno me prekinuo diplomat.

- Nazovite Butkovića. On će vam potvrditi da govorim istinu i spojiti Vas s Reneom! Do rzanja, otišao sam namignuvši.

Namučio sam se dok sam iz privatne arhive iskopao tekst Ane Plišić i Marija Kavaina o navodnom razgovoru Predsjednika Stjepana Mesića i bjegunca Ante Gotovine.

GENERAL NAVODNO RAZGOVARAO S PREDSJEDNIKOM

GOTOVINA NAZVAO MESIĆA?

ZAGREB - General u bijegu Ante Gotovina nedavno je, prema našim neslužbenim izvorima, razgovarao s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem. Do razgovora je, kako saznajemo, došlo tako što je Gotovina nazvao Ured Predsjednika revoltiran nedavnim Mesićevim traženjem da se iz dvorane u Zadru, u kojoj se trebao održati sastanak s gradonačelnikom Zadra Božidarom Kalmetom, ukloni Gotovinina fotografija. Prema našim izvorima, kako je Mesić prihvatio telefonski poziv, a razgovor nije trajao kratko, više je nego sigurno da je Ured nazvao upravo general Gotovina, a ne netko tko se
predstavio njegovim imenom i prezimenom kako bi provocirao Mesića.

Uvrijeđeni general

General je navodno nazvao Predsjednika uvrijeđen njegovim postupkom, te ga je upitao smatra li ga on zaista običnim kriminalcem kojega bi se građani trebali sramiti. Osim toga, general je navodno podsjetio predsjednika Mesića na činjenicu da je Vlada nakon podizanja optužnice u Haagu izrazila neslaganje s pojedinim njezinim dijelovima. Kako je Mesić odgovorio na generalov protest, ne znamo, no prema našim izvorima, dao mu je do znanja da su generalove ratne zasluge jedno, a njegov trenutačni položaj nešto drugo. Osim toga, prema našim izvorima, bilo je riječi i mogućnosti da se njili dvojica sastanu i rasprave o Gotovininu trenutačnom položaju. Uz Mesićevu napomenu da bi njihov eventualni sastanak u svakom slučaju značio i generalovo uhićenje, razgovor je završen. Za komentar ove informacije, te za mišljenje koliko je ozbiljno shvatio razgovor ako je do njega došlo, upitali i smo i predsjednika Mesića.

Mišetić: To je izmišljotina

Na pitanje je li istina da, ga je telefonom nazvao general Gotovina, odgovorio je kratko da nema komentara. "Nemam komentara", bio je jedini odgovor i na naše ponovno inzistiranje.

U MUP-u nam je potvrdeno da njima nitko nije prijavio takav razgovor, što bi Predsjednik trebao učiniti ako je kontaktirao s generalom za kojim jeraspisana tjeralica. Naime, u tom slučaju MUP bi mogao barem doći do broja s kojeg je poziv stigao, pa bi se tako moglo utvrditi je li bila riječ o provokaciji ili zaista o pozivu generala u bijegu.

- Ne, mi o tome ne znamo ništa, odgovorila nam je na upit glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić.

Isključiv u tvrdnji da je riječ o izmišljotini i konstrukciji bio je i oddvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić, koji smatra da takav postupak nikako nije u skladu s generalovom naravi.

Ana Plišić i Marijo Kavain, Jutarnji list, 24. 05. 2003.


Nakon ovog teksta Marijo Kavain, Zinka Bardić i Ranko Ostojić našli su se pod pojačanim mjerama nadzora POA-e. Zinka Bardić još očekuje odgovor Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na svoju Predstavku o nezakonitostima POA-e kojima je bila izložena.


Post je objavljen 02.04.2006. u 23:51 sati.