Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Rogoznica neće ozakoniti kuće 70 metara od mora

Slobodna Dalmacija: Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić se s predstavnicima rogozničke općine u petak dogovorila da prijedlog općinskoga prostornog plana isprave tako da se kuće izgrađene u prostoru 70 metara od mora neće moći legalizirati.
Rogoznički su predstavnici ministrici podastrli prijedlog općinskoga prostornog plana koji je trebalo uskladiti s Uredbom o zaštiti i očuvanju zaštićenog obalnog područja i Prostornim planom Šibensko-kninske županije, priopćeno je iz Ministarstva.
Ocijenjeno je da je taj prijedlog izrađen na temelju vrlo dobre analize stanja u prostoru te je dogovoreno da autor toga prostornog plana, tvrtka "Urbos", ispravi plan tako da se na predloženu proširenju građevnog pojasa kuće izgrađene u prostoru 70 metara od mora neće moći legalizirati.

..a u području koje je i prije bilo građevinsko legalizirati će se samo "izgrađeni dijelovi". U svojim priopćenjima ministarstvo se nije jasno očitovalo po kojem kriteriju je neko područje izgrađeni dio, a neko drugo neizgrađeni dio građevinskog područja.
U postupku traženja lokacijske dozvole pozvani smo dostaviti pravovaljani dokument o legalnosti objekata (ime investitora, brojeve građevinskih dozvola) na građevinskim česticama koje sa našom česticom čine prostornu cjelinu izgrađenog dijela građevinskog područja naselja manju od 5000 m2. Iz tog "poziva za podnošenje dokaza" ne mogu automatski zaključiti da nam je građevinska čestica na "izgrađenom dijelu građevinskog područja". Pozivaju nas da dokažemo kako su kuće u susjedstvu legalne, pa se možda tek na osnovu tih dokaza određuje da li je područje "izgrađeno" ili ne.
No, možda ministarstvo neizgrađenima smatra samo područja koja ranije nisu bila na građevinskom području, a novim prostornim planovima postaju građevinska. Ako je tako, možda je ministarstvo u pravu, jer graditelji su znali da grade na području koje nije građevinsko.
S jedne strane, legaliziraju se objekti na osnovu retroaktivnog proglašavanja poljoprivrednog područja građevinskim (osim u pojasu 70m od obale), a s druge, retroaktivnom primjenom uredbe (o 70m) prijeti se rušenjem objekata koji su građeni na građevinskom području.hrvatska

Post je objavljen 01.04.2006. u 14:48 sati.