Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kreso12

Marketing

Deep Purple

Deep Purple je grupa ciji je doprinos hard rocku i metalu neizmjeran. Idejni tvorac bio je Cri Curtis, bubnjar grupe "The Searchers". Doticni je okupio ljude koji ce zaprasiti nesto tezi i siroviji hard rock. Prvi zainteresovani se pojavio u liku klavijaturiste Johna Lorda, i dalje je istorija. Potom im se prikljucuju briljantni gitarista Ritchie Blakmoore, pjevac Rod Evans, te bubnjar Ian Paice. frontmen je prakticno izbacen iz grupe. Ime se mjenja iz Randabout u Deep Purple. Ubrzo izlazi prvi album "Shades of Purple" sa zvucnim hitovima "Hash"i "Hey Joe". U to vrijeme je doslo do svadjalackog prepucavanja sa grupom "Creem" a "Purple" napustaju Evans i Semper a zamjenjuju ih Ian Gillan-vokal i Roger Glover-bassista. Tako okupljena petorka je bila najjaca do tada. Drugi album "The book of Taliseyn" izasao je 1969. i nije prosao zapazeno.

No ono sto je publika i te kako zapazila bio je album snimljen uzivo "Concerto for group and orchestra" na kojem su muzicari zatrazili pomoc od 110 muzicara i gudacke sekcije oko 60-ak dusa. Projekat bez rizika i, dakako, uspjeh. Godina 1970. donosi im vjerovatno najbolji album. Stvari kao sto su "Child in time" i "Speed King" dostizu svoj vrhunac. Sa ovim albumom "Purple" dostize 27 mjesto na svjetskoj top listi, da bi se nakon izvjesnog vremena nasli na vrhu. 1971. svjetlost dana je ugledao "Fireball", slozen kompletan i progresivan album s dobrom prodjom kod publike. Izdvojila se stvar "Demons eye".

Nakon uzastopnih studijskih snimanja Purple dolazi na dugu i iscrpljujucu americku turneju, ali neumorni momci vec 1972. objavljuju "Mashine Head". Apsolutni hit postaje "Smoke on the Water". Text ove legendarne pjesme napisao je istraumatizovani Glover nakon pozara u studiju. Opet krecu na turneju i snimaju "Made in Japan"-live. Gilan i Glover napustaju bend, a na njihova mjesta dolaze David Coverdale-vokal i Glenn Hughes-bass. s njima dvojicom Deep Purple zalazi u melodicne vode. Izlaze kvalitetni "Burn" i "Strombringer" albumi, a istoimeni singlovi i svevremenska balada "Soldier of Fortune" postali su i ostali veliki hitovi. Godine 1975. istupljuje Blackmoore i oformljuje "Rainbow". Zamjenjuje ga gitarista Tommy Bolin, a novi album se zove "Come taste the band" Godine 1976. Bolin umire u 24-oj godini od predoziranja narkoticima. Nakon tog i Coverdal odlazi iz benda i osnova "Whitesnake" Purpleovci odlucuju na duzu pauzu. Stanka ce potrajati do 1984. ali ponovno okupljanje starih majstora nije moglo povratiti nekadasnji sjaj.

Post je objavljen 31.03.2006. u 12:06 sati.