Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/metallac

Marketing

MARILYN MANSON AGAINST CROATIA

nonoVjerojatno već do sada znate, ali i Hrvati imaju svoje sporne idole... Country-zvijezda Anthony Cash jedna je od njih. Samo za razliku od njegovog prezimenjaka Johnnyja, Anthony je zvijezda koja je stekla slavu na totalnim 'rednecksima' - isfrustriranima, nepismenima i lakovjernima... Ali podrška Anthonyju bezuvjetna je - jedna riječ protiv i možete završiti u prvoj grabi nadomak sela 'Pripizdina Donja'.
Ali što ćemo, to je show business, glavno je pravilo da nema pravila - u igri su ipak velika lova i veliki dobici - u Hrvata dva najveća proizvođača masovne zabave bili su i ostali 'Politika d.d.' i 'Crkva d.d.'. George Orwell u svojem remek-djelu '1984', opisao je kako funkcioniraju mase ispranog mozga, mase koje promatraju i dopuštaju da budu promatrane, mase sklone ubijanju individualnosti.
No u toj, simboličnoj godini 'ispred' nas, jedna je institucija bila dovoljna da se prikaže sav jad povodljivog puka - u Hrvata to čine čak dvije institucije, navlačeći svaka na svoju stranu, podmečući i prijeteći, pritom skupo naplačujući svoje licemjerje i dvoličnost, istovremeno zagovarajući 'demokraciju', 'toleranciju', 'mir' i 'blagostanje'. Priča koju ste čuli bezbroj puta, a na koju mnogi po bezbroj i prvi put nasjedaju bez razmišljanja. Dakle, čisti hrvatski biser... A Marilyn Manson...
Marilyn Manson je klaun.
Njegov cirkus je pun egzibicija bez akrobatskih dodataka, no taj cirkus ima svoj razlog zašto postoji - Mansonov cirkus jasan je odraz svakodnevnog cirkusa kojim nas filaju televizijski i radio-programi, cirkusa s kojim se susrećemo u bezbroj sitnih i manje sitnih životnih situacija, gdje i djeca i odrasli pribjegavaju fizičkom ili verbalnom nasilju kojem često nema povoda.
Ali kad druŔtvu 'pobožnom' i 'bogobojaznom', 'pravednom', 'tolerantnom' i 'bezgrješnom' treba žrtveno janje, onda neće birati sredstva već će postati krvoločna zvijer, pokušavajući zgrabiti i spaliti na lomači prvog koji se nađe na putu.
A Marilyn Manson je trenutno na tom putu - putu u Pulu, gdje planira i gdje je odrzao jedan u nizu svojih koncerata kao profesionalan glazbenik tek s Ëudnim poimanjem ekstravagantnog za neke nove balavce sklone mladenačkom isfuravanju.
To što je sotonist i vidi besmisao u mračnoj strani života ne znači previše nikome osim njemu samome - prema gospodi iz 'Oaze', 'Radio Marije' (ovakav naziv za radio-postaju govori sve o 'nevinosti' i 'vjeri'), kao i inim druŔtvima 'BezgrjeŔnika srca i krvi Isusove', 'Majke Boćje od brze pomoći', 'Djevice Marije trećeg kamenčića od sunca' ili 'crkve Sv. Brcka' iz Brckovljana pokraj Zagreba, 'nasilje' u pjesmama Marilyna Mansona treba zabraniti pod svaku cijenu.
Emotivna stanja koja u Hrvata izazivaju primjerice nogometne utakmice, ili kad se već dotičemo glazbe - koncerti Thompsona, Škore ili Mate Bulića, po tumačenju crkve onda imaju istu težinu kao i Mansonovi nastupi.
Samo s tom razlikom što Manson pjeva o niŔtavnosti upravo takvog svijeta u kojem pjesme 'za srce i dušu' nisu ništa manje lišene vulgarnosti, šunda, droge, krvi iz nosa, suicidalnih tendencija...
Ako ćemo o nasilju, drogi, depresiji ili nećem četvrtom, jednako negativnom i nepoželjnom, svim tim problemima nije uzrok jedan klaun i njegov ekstravagantni šok-cirkus - u kinima se svakog dana prikazuje nasilje, na televizijskom programu u pol bijela dana prikazuje se nasilje koje gledaju mala djeca, reklame obiluju nasilničko-seksualnim aluzijama, Big Brother je priča za sebe, 'Ultimate Fight' spektakli primjerice na velikom TV-ekranu
Name na zagrebačkom Kvatricu ili ispred Milka cafe-dućana na Cvjetnom trgu usred subotnje 'špice', samo su djelić svakodnevnog programa koji iskrivljuje percepciju ovog društva. Stoga ne dopustite bojkote koncerata - pružite podrsku urbanoj kulturi. Jer nije stvar samo u Mansonu.
Sutra će u Hrvatsku poželjeti doći netko drugi, no samo zato jer zastupa svoja uvjerenja možda neće imati adekvatnu priliku predstaviti se, pošto će se opet javiti netko 'ponosan', usiju punih pljesnivog sira. A povampirenoj gospodi iz 'religijskog' programa, dobri stari citat iz Biblije koju tako predano 'čitaju' - 'tko je bez grijeha neka prvi baci kamennono'.


Post je objavljen 31.03.2006. u 11:54 sati.