Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Masada, terme

En Gedi i Masada
En Gedi i Masada (uvodno)
Zadnji put sam vam ispričao sve o usponu na Masadu, do 440 metara iznad razine Mrtvog mora, ali samo 20-at metara nadmorske visine. Sada nam se valja uputiti u obilazak. Rekao sam već da počeci utvrde sežu do Aleksandra Hasmoneja, židovskog vođe s početka 1. stoljeća pr. Kr., no iz toga doba nije ostalo mnogo. Više ćemo se zadržati na ostacima iz doba Heroda Velikog, dakle s kraja 1. stoljeća pr. Kr., kad je Masada i doživjela svoj procvat. Svojim je prirodnim položajem Masada bila odlično sklonište Herodu pred njegovim mnogobrojnim neprijateljima. Krajem 1. stoljeća po Kr. Josip Flavije ovako će opisati Herodovu Masadu: »On uz zidine izgradi 37 kula i čitav dvorac unutar utvrde, a njegovo se djelo uzdiže pred nebom i pred ljudima, kao zaštita od neprijatelja koji bi protiv njega zaratio«. Arheološka istraživanja potvrdila su da je Herod Veliki gradio Masadu u tri navrata. Najprije je podigao Zapadnu palaču, potom Sjevernu palaču sa skladištima, a na kraju i velike zidine.
Krećemo prvo prema Sjevernoj palači, a putem obilazimo terme. Na gornjoj su slici unutar crvenog kruga. Nailazimo i na ostatke nečega što je svojim oblikom mogla biti upravna zgrada. Tu smo naišli i na neke buduće arheologe.

Image Hosted by ImageShack.us

Kasniji stanovnici Masade, zeloti koji su se ovdje sklonili za vrijeme Prvog židovskog ustanka protiv Rimljana, ovdje su napravili mikve, kupalište za obredno pranje. U vodu se silazilo stepenicama, a da je riječ o bazenu svjedoči nam žbuka koja se do danas očuvala.

Image Hosted by ImageShack.us

Herod Veliki bio je rimski đak, pa je jako volio i rimski luksuz, te ga je htio imati i u svojim palačama. Stoga je i ovdje, u nepristupačnoj Masadi morao imati terme. I to nisu bile tek obične terme, već je bila riječ o termama uređenim prema svim rimskim standardima, što je naravno uključivalo i freske u pratećim prostorijama.

Image Hosted by ImageShack.us

Terme su se sastojale, kao i obično, sastojale od prostora za gimnastiku (Herod se time vjerojatno nije bavio), svlačionice, frigidarija u kojem je bilo hladno, tiepidarija u kojem je bilo toplo i kaldarija u kojem je bilo vruće.

Image Hosted by ImageShack.us

Ulazimo u kaldarij (lat. caldarium).

Image Hosted by ImageShack.us

Ova je prostorija očiti dokaz da je riječ o termama. Sa svojim dvostrukim podom i zidom, ova konstrukcija omogućuje protok vrućeg zraka i zagrijavanje prostorije, davno prije nego je izmišljeno podno grijanje.

Image Hosted by ImageShack.us

U jednom dijelu prostorije nalazi se i rupa u zidu kroz koju je taj vrući zrak ulazio u sistem kaldarija.

Image Hosted by ImageShack.us

S vanjske strane bila je peć.
Ove su terme zapravo već dio Sjeverne palače, no o njoj ću više govoriti sljedeći put.

Post je objavljen 31.03.2006. u 08:52 sati.