Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

FRANJIČEVIĆ: ZAKONOM O PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA U FBiH CEMENTIRAJU SE ENTITETI

SARAJEVO (NINA) – Na današnjoj raspravi po zahtjevu Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FbIH za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u postupku usvajanja Prijedloga zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, Mate Franjičević, predsjednik tog kluba, istaknuo je da se tim zakonom cementiraju entiteti, javlja dopisnik NINA-e.

Dodao je da se Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u FBiH zaobilaze županije, što u vrijeme ovih ustavnih promjena može biti vrlo loše po njihov konačni rezultat.

«Zakon o pripadnosti javnih prihoda treba biti prihvatljiv za sve građane», istaknuo je Franjičević. Prema njegovim riječima, kriterij broja stanovnika za raspodjelu javnih prihoda je visoko rangiran u ovom prijedlogu zakona, više od 90 posto.

Taj kriterij, kako on kaže, treba biti prisutan, ali ne u tom opsegu, ističući da su korišteni podatci Federalnog zavoda za statistiku koji su temeljeni na procjeni.

Klub Hrvata je naglasio da će Zakon o raspodjeli javnih prihoda negativno utjecati i na povratak raseljenih osoba. Franjičević je ustvrdio da bi se u raspodjeli javnih prihoda trebao uzimati u obzir kriterij potrošnje.

Predstavnici Zastupničkog dom Parlamenta FBiH, koji su usvojili Prijedlog zakona o pripadnosti javnih prihoda, su istaknuli da se dosadašnjom raspodjelom javnih prihoda općine bile ugrožene 48 na prema jedan, dok su županije tri na prema jedan.

«Novim zakonom o pripadnosti javnih prihoda troškovi bi trebali zavisiti od broja stanovnika», kazao je Slaviša Šućur, ističući da Hrvati nisu najmalobrojniji u FBiH, nego Srbi, te da je ovo prvi zakon gdje su svi u ravnopravnom položaju.

Predlagač zakona Svetozar Pudarić je kazao da bi se ovim zakonom raspodjela prihoda trebala vršiti u općinama, tako da ona općina koja ima veći stupanj razvijenosti će dobivati manje sredstava i obrnuto.

Kako je kazao Ante Čolak, predstavnik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koji je usvojio zakon, zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Hrvati su trebali tražiti prije usvajanja Prijedloga zakona o raspodjeli javnih prihoda.


Post je objavljen 31.03.2006. u 02:00 sati.