Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmi

Marketing

Cashhern

(Casshern)
Japan 2004, 141 min, sc-fi
Redatelj: Kazuyaki Kiriya
Uloge: Yusuke Iseya, Kumiko Aso, Akira Terao, Kanako Higuchi, Fumiyo Kohinata

U jednom, nama sličnom, svijetu veliki rat napokon je završio i ostavio zemlju bolesnu i zagađenu. Genetički znanstvenik dr. Azuma traži pomoć od vlade za njegov projekt njegovanja i istraživanja neo-stanica za koje kaže da mogu obnoviti tijelo i regenerirati stvari. Vladini vođe, štiteći svoje položaje ne daju mu potrebna sredstva za nastavak istraživanja te on sklapa tajni ugovor s lijevom militarno-raspoloženom stranom jer želi pomoći svojoj bolesnoj ženi. Nakon incidenta u laboratoriju, vojska mutanta izlazi na ulice, a ljudi ih pokušavaju uništiti. Nekolicina ipak preživljava i uskoro započinju novi rat protiv cijelog čovječanstva, a jedini ratnik u sredini poznat je kao Casshern, oživljeni vojnik, dečko znanstvenikove kćeri; jedini on može zaustaviti potpuno uništenje svega.

Fantastičan, misaon, prekrasan film. Tako sam negdje pročitao i tako bih i ja opisao ovo japansko spektakularno ostvarenje. Film je započeo i ja sam se zapitao gledam li crtić ili film. Naravno, to je film, ali je pozadina i okolina uopće, nacrtana. Samo su likovi autentični, ostalo je nacrtano računalom. U još jednom komentaru kojeg sam vidio, a koji će se činiti pretjeranim, piše: vrlo vjerojatno jedan od najboljih filmova koje sam vidio. Ukusi su različiti, pa je tako nekima film jedan od najgorih uopće, a ja ću se ipak prikloniti onima kojima je ovo jedan od najboljih i sigurno ću ga smjestiti na moju listu najboljih kad sljedeći put objavim mojih najboljih 100 filmova, a mogao bih uskoro jer je prošlo već skoro godinu dana od prošle liste. No da ipak malo komentiram film.

Film je čudan i teško je izraziti mišljenje o njemu, no zbog neobičnosti i novosti koju nam stavlja pred oči, bilo bi pristojno priznati mu određenu umjetničku i filmsku vrijednost. Mnoštvo boja prezentira ovaj svijet budućnosti, a spektakularnih prizora ne manjka. Film nema kompleks neuvjerljivosti iako bi se neki filmovi posramili ovom razinom CG animacije koja ne izgleda potpuno autentično, ali to niti ne želi biti. Film se predstavlja kao umjetničko djelo i samo će oni koji mu se otvore moći istinski uživati. Jedan od najboljih elemenata filma je njegova priča i odličan završetak u kojem će se dati mogući odgovor na pitanja koja nam se kroz sliku nameću: zašto rat? Mnoštvo potpitanja samo čine film kompleksnijim i zanimljivijim, a oni filozofski raspoloženi tu će pronaći i teme o ljubavi, etici, vrijednosti i značenju ljudskog života i svačemu. I tako dalje. Jedini pametan komentar koji mogu dati filmu je: fantastično.
Ocjena filma: 10/10

Post je objavljen 30.03.2006. u 20:12 sati.