Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvs

Marketing

58-PREOBRAŽENJE



(Lk 9,28-36)



Uspinjem se na brdo preobraženja. Želim biti svjedok događaja.

"Osam dana nakon tih besjeda"... kad su apostoli s Petrom posvjedočili da je Isus Mesija, Sin Božji i kada ih je Isus upozorio da je Očev plan spasenja drukčiji od njihova zamišljaja...

"...povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova... onu trojicu koji će biti svjedoci Isusove tjeskobe u Getsemaniju. To je Isusova odgojna taktika: koga odredi za uzvišenje, toga ući poniznosti; koga ponizuje, onoga sprema na proslavu.

"...uziđe na goru da se pomoli... Po molitvi otkrivam da Isus nije samo jedan između nas, nego da je Sin Božji, a sebe shvaćam kao sliku Isusa Sina Božjega. Po molitvi prihvaćam Božji put; razumijem svoj osobni odnos prema Ocu. Lakše razumijem Isusa kada govori: "Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzima križ svoj i neka ide za mnom...". Po molitvi shvaćam da me Isus kroza smrt vodi u Život. Po molitvi Njemu prepuštam da mi odredi put u Nebeski Jeruzalem. Molit ću da me Isus uvede u prisni odnos s Ocem; da shvatim kako je jedini put da postanem dijete Božje put odreknuća od sebe, put križa, put umiranja. Život postižem samo tako da ga izgubim.

Dok se Isus molio, promijenio se: njegovo se lice preobrazilo; postalo je bljeskom svjetla. Otkriva tajnu njegovog intimnog života s Ocem. Tako su apostoli mogli otkriti Isusovu slavu - na svom životnom putu s njim u zemaljski i Nebeski Jeruzalem. Ova snažna milost bila im je potrebna da mogu svladati “sablazan” križa koji ih na tom putu čeka.

S Isusom razgovaraju Mojsije i Ilija. Oni su živi. Isusov svijet je svijet živih. Pojavljuju se u slavi Isusovoj. U Mojsiju je zastupljena sva prošlost Izabranog naroda; u Iliji su prisutni svi proroci, a Isus je smisao sve povijesti. On povezuje čovječanstvo s Bogom. Vodi ga iz ropstva grijeha u slobodu djece Božje.

Razgovaraju s Isusom "o njegovu Izlasku, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu". Mojsijev izlazak iz egipatskog ropstva bio je slika: Isusov Izlazak s čitavim čovječanstvom iz ropstva grijeha je stvarnost. Mojsije je vodio Izabrani narod kroz pustinju u Obećanu Zemlju. Isus nas vodi kroz pustinju života u Vječnu Domovinu.

Ići za Isusom prema Jeruzalemu znači biti putnik na ovom svijetu, ne praviti sebi stalnog boravišta na ovom svijetu, jer on nije naša prava domovina. Isus stoji preda mnom kao Put u Vječnu domovinu. Poći s Njim i stići do Cilja znači izići iz sebe, živjeti u svijetu, ali ne od ovoga svijeta.

Kada su učenici ugledali Njegovu slavu, bili su svladani "snom". Poslije će jednako tako u Getsemaniju biti svladani "snom". "San" označava nemogućnost da nadvladam razliku između mene i Boga, moju grešnost koja se ispriječila između mene i Boga. "San" ih prijeći da uđu u Isusovu slavu. U Getsemaniju san ih priječi da uđu u sinovski odnos, sinovski dijalog s Bogom.

"I dok su oni odlazili od njega, reče Petar Isusu: 'Učitelju, dobro nam je ovdje biti..." Petar se grčevito hvata događaja. Želi da potraje vječno... Kako čest slučaj u našem životu kada se vežemo na duhovne utjehe i radosti!

"Načinimo tri sjenice"... Luka odmah dodaje da Petar nije znao što govori. On doista ne zna tajnu odnosa s Bogom. Bog treba objaviti mjesto i način susreta s Njime, a čovjek treba prihvatiti Božju ponudu. Ne mogu ja nuditi Bogu mjesto i način susreta. Petar je izrekao moju svagdašnju napast: Boga smiještam gdje hoću, kada hoću i kako hoću; s Njim želim raspolagati po svojoj volji.

"Dok je on to govorio oblak ih zasjeni"... Mudrost života jest u tome da dopustim da me obuhvati oblak Božje tajanstvenosti, da mi oduzme svu naravnu snagu i sigurnost i da me povede u svoj svijet. On me može prestrašiti, pokolebati, izvući mi tlo ispod nogu... no u oblaku je Bog prisutan i iz oblaka On sigurno govori.

«A glas se začu iz oblaka: 'OVO JE SIN MOJ, IZABRANIK!» Baš kad sam u oblaku nesigurnosti i tame, oglasit će mi se Božja riječ i tad ću spoznati pravu istinu o svom pozivu, o svom sinovstvu u Isusu, o svom odabranju u Isusu, o slušanju Božje Riječi koja je, u najtamnijim životnim trenucima, najsigurniji putokaz u Vječnost.

"NJEGA SLUŠAJTE!"... Slušati Riječ i onda kada mi govori o patnji i o smrti kao putu prema pravom životu. Slušati Sina znači postati s Njim Sin, slijediti Njegov put, prihvatiti Njegov križ, s Njim izgubiti život.

Isusova riječ je Riječ života, a ne smrti (razgovara sa živim Mojsijem i Ilijom). Kad je Očev glas zašutio Isus je ostao sam na svom putu. Ali Očeve riječi odzvanjanju u mom srcu kao riječi života. Ja sam s Njim, u Njemu i po Njemu Sin Božji. Isus je moj Put koji me vodi u Vječni život.

Post je objavljen 29.03.2006. u 00:26 sati.