Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livnohbz

Marketing

Edukacija o drogi počinje u vrtićima


LIVNO - Predstavnici javnih institucija, ustanova i medija okupljenih u radnu skupinu Vlade Hercegbosanske županije izradili su godišnji program borbe protiv ovisnosti o opojnim drogama. Strateški cilj programa su koordinirano, učinkovito i sustavno suzbijanje zlouporabe psihoaktivnih droga na području te županije. Županijsko Ministarstvo unutarnjih poslova, kako se navodi u programu, zadužit će se za evidenciju i analizu stanja na tržištu, smanjenje ponude te razne druge policijske mjere protiv zlouporabe droga. Edukacija policijskih kadrova te njihovo tehničko opremanje također je predviđeno ovim dokumentom, kao i hitno otvaranje posebne telefonske linije pri Odjelu za droge ovog ministarstva.

Ustrojiti psihijatrijsku službu

Za preventivni dio posla bit će odgovorno Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta. U dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama to ministarstvo bi, prema programu, prije svega edukacijom, anketiranjem, otkrivanjem rizičnih skupina te izvannastavnim aktivnostima nastojalo spriječiti zlouporabu droga. Osim škola, Zavod za javno zdravstvo i Centar za socijalnu skrb pomogli bi ovom ministarstvu u obavljanju njegovih zadataka. Prema programu, županijsko resorno ministarstvo je zaduženo za pitanja utjecaja droge na zdravlje ljudi, liječenje, rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika te županije, kao i informiranje nadležnih institucija o pojavi novih droga i njihova zdravstvenog utjecaja. Tim načinom izvršit će se ustroj bolničkog Odjela psihijatrijske službe i osiguravanje programa metadonske terapije za ovisnike.

Učinkovitije pravosuđe

U županijski Zakon o prekršajima ugradit će se mogućnost testiranja na korištenje psihoaktivnih droga i propisati odgovarajuće kazne, navodi se u programu o ulozi Ministarstva pravosuđa i uprave, koje bi trebalo predlagati učinkovitija rješenja u istražnom postupku. Za realizaciju programa iz županijskog proračuna potrebno je izdvojiti oko 147.200 maraka. Naime, riječ je o najmanjem mogućem iznosu, uzimajući u obzir financijsku situaciju u toj županiji, a potpora u realizaciji programa očekuje se i od međunarodne zajednice.

Crna statistika
Prema evidenciji MUP-a HBŽ-a od 1996. do 2000. uništeno je 20 zasada, a zaplijenjeno 3.000 stabljika indijske konoplje. Težina zaplijenjene marihuane iznosila je 100 kg. Od 2003. do kraja veljače 2006. otkriveno je i zaplijenjeno 1.200 grama marihuane, 2,2 grama heroina, pet tableta metadona, dva zasada indijske konoplje - teških 30-40 kg marihuane, dvije tablete ecstasyja i pet grama hašiša. Kriminalistički su obrađene 62 osobe. Podneseno je 19 kaznenih prijava protiv 23 osobe. Izvršeno je 25 pretresa obiteljskih kuća i stanova, 16 vozila i 38 racija ugostiteljskih objekata. Dvije osobe iz Tomislavgrada su preminule zbog zlouporabe opojnih droga. M. S.


livno1.blog.hr


Post je objavljen 29.03.2006. u 19:20 sati.