Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bigmusic

Marketing

U2

U2 je osnovan daleke 1976. godine u Dublinu. Točnije, onoga dana kada su se na poziv za osnivanje benda na oglasnoj ploči Mount Temple Comprehensive School bubnjara Larry Mullen Jr.-a, javila četvorica zanesenjaka. Krenimo redom - jedan nije znao uopće svirati, naravno, bio je to Paul Hewson (danas poznatiji kao Bono), o čemu dovoljno govori njegova izjava: "I desperately wanted to play guitar...and I do play guitar ,desperately. ". Ostala trojica bili su : Dik Evans ( The Edgeov brat - kasnije odustao), Dave Evans (The Edge - gitara ) i basist Adam Clayton-velika faca u početku, no kasnije se ispostavilo da ni on baš nije bio na "ti" sa sviranjem.
Grupa je najprije nosila ime "Feedback" da bi bilo promijenjeno u "The Hype" te na kraju u "U2", usprkos Claytonu koji je inzistirao na imenu "XTC"(da...već tad je bio čudak!).
Prve pare (L500) dečki su zaradili 1978. na nekom lokalnom natjecanju u Limericku, nakon čega su uspostavili suradnju sa Paulom McGuinessom ( menadžer im je i dan danas-do tada je to bio Clayton). U rujnu 1979. izdaju prvi maxi-singl "U2:3" sa 3 pjesme: Stories For Boys, Out Of Control i Boy/Girl.
1980. godine U2 je potpisao ugovor sa kućom Island Records, nakon čega slijedi izdavanje prvog albuma "BOY", nedugo zatim (1981.) izdaju drugi album "OCTOBER"- nešto lakši i ozbiljniji album gdje se prvi put jasnije naziru neki stavovi koje grupa kasnije zastupa (kršćanstvo, socijalna pravda, mir...).
"WAR" je album koji je izašao 1983. godine i izbacio U2 kao velike zvijezde. Tematika albuma je dakako-rat (sukob u sj.Irskoj,hladni rat). Nakon izdavanja, slijedi turneja po Europi i Americi tokom koje je snimljen live album "UNDER A BLOOD RED SKY".
Slijedeći album bio je "UNFORGETTABLE FIRE", na kojem su pjesme malo kompleksnije i ne baš pogodne za live izvođenje. No, kao pravi profesionalci U2 su pjesme vrlo dobro prilagodili izvođenju na stageu te su čak 1985. izdali mini album sa 2 live pjesme i 2 nove pjesme - "WIDE AWAKE IN AMERICA".
1987. godina donosi možda i najbolji U2-ov album - "THE JOSHUA TREE" koji postaje najuspješniji album grupe do tada-postao je No1. u 22 zemlje diljem svijeta. Uspješnom albumu je slijedila i uspješna turneja tokom koje je redatelj Phil Joanou snimao film koji se sastojao od sekvenci koncerata i razgovora s članovima benda, njihovim dojmovima o Americi...Film je nazvan kao i album nastao tokom turneje "RATTLE AND HUM".
Image Hosted by ImageShack.us
Krajem 1989. grupa je održala seriju koncerata u Dublinu, nakon kojih su mnogi predviđali raspad grupe (Bono je izjavio da je "..vrijeme da se ode i sve ponovno odsanja...").
No, 1991. godine U2 u Berlinu(Hansa Studios) dovršavaju legendarni album "ACHTUNG BABY" koji je po mnogima značio veliki preokret zbog vrlo izraženog mixanja pjesama i brojnih efekata. Nakon albuma slijedi do tada neviđeni spektakl , ZOOTV Tour! Korišteni su brojni efekti -ogromni video zidovi, pozornica je bila dotad neviđenih dimenzija a iznad nje su se sudarala i raspadala dva Trabanta (simboli tada propadajućeg istočnog bloka). U svojim govorima kao Mr.McPhisto, Bono se cinično i kritički osvrnuo na tadašnje probleme.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 30.03.2006. u 18:11 sati.