Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekomedjimurje

Marketing

EKO*

SVJETSKI DAN VODA

Skupština UN je svojom rezolucijom A/RES/47/193 od 22.02.1993. godine, odlučila da svake godine 22. ožujak obilježi kao Svjetski dan voda, i time obrati javnost na pozornost uz vodu i vodne resurse.

Ove godine je jedanaesta godina od kako obilježavamo Svjetski dan voda i tema ovogodnišnjeg obilježavanja Svjetskog dana vode je "Voda i kultura". Akcent je ove godine na vodi i kulturi, iz razloga što voda znači različite stvari različitim ljudima s obzirom na kulturne tradicije širom svijeta.

Nekima, koji su posebno ugroženi po pitanju raspoloživosti vode - voda znači pravo na život. Nekima je predmet istraživanja i razumjevanja funkcioniranja ekosistema, te proučavanja kako se ljudi odnose spram prirodnih bogatstava. Socijalno-ekonomske prilike se stalno mijenjaju te imamo narušene ekosisteme a rastuče potrebe i želje.

ONO ŠTO JE NEKADA BILO NORMALNO, DA IMAMO PITKE VODE, DANAS ZAHTJEVA PUNO TRUDA I NAPORA AKO ŽELIMO DA JE IMAMO I DALJE.

Prosječni građanin ne razmišlja o tim stvarima jer misli da u R. Hrvatskoj ima puno pitke vode. Sada je imamo, ali izvore pitke vode je sve manje i manje, a sigurno je da ni ti postojeći izvori nisu nepresušni.

ONO ŠTO SVATKO MOŽE UČINITI JE DA VIŠE VODI RAČUNA O POTROŠNJI VODE. VODA JE KOMOCIJA. PITANJE JE KOLIKO ĆEMO JE JOŠ PITI BESPLATNO?

Ujedno, voda je stoljećima neiscrpna inspiracija umjetnicima. Nalazimo je u književnim djelima, glazbi, slikarstvu, .... Nalazimo je kod Tadijanovića, Cesarića, Matoša i kod drugih književnika i pjesnika. Nisu za njima zaostali ni skladatelji - Smetanina "Vltava" još i danas pljeni svojom autentičnošću. Dok je slušamo, tečemo skupa s njom kroz doline i probijamo se brzacima kroz klance. Slikari i kipari, još od davnina prikazuju nam vodu kao ljepotu, neki su je čak vezali uz ljepotu žena; kao npr. Monet, van Gogh i brojni drugi. Najpoznatija je starorimska božica Venera koji stoji na velikoj školci, koja kao da je izronila iz mora.

Kao što ne možemo predvidjeti budućnost, tako ne možemo do kraja spoznati ćud vode. Ona je bila i ostala mistika. Zato i sve religije svijeta imaju svoj pristup svetosti vode, svaka prepoznaje njenu vrijednost za sva živa bića.

OČUVANJE VODE NAJVIŠE OVISI O NAMA I NAŠEM POŠTOVANJU PRIRODNIH ZAKONA. PREMA VODI, KAO NAJVAŽNIJEM DIJELU PRIRODE, MORAMO SE ODNOSITI ODGOVORNO, ČUVATI JE I NADATI SE DA JOŠ UVIJEK NIJE PREKASNO. ŽALOSNO BI BILO DA ČISTU VODU, POKOLJENJA IZA NAS NALAZE SAMO U DIJELIMA UMJETNIKA.

Post je objavljen 22.03.2006. u 09:43 sati.