Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

Začudnost u zraku i Tesla u mojoj sobi

Bio je čudan dan. Probudio sam se valjda u 9h, možda i prije, i vani je bilo munja. Suha nekakva oluja s gotovo ništa kiše koju su najavljivali veliki vrtložni sivi oblaci. Samo je malo štrapalo.
Držim digitalni fotoaparat kod sebe vec duže vrijeme samo zbog toga. Želim snimiti te ogromne izboje. A jučer sam dao aparat sestri.
I tako sam ostao bez fotografija munja.
To je produbilo ono nezadovoljstvo uzrokovano spoznajom da necu moci slikati niti djelomičnu pomrčinu Sunca koja je bila u lokalnom maksimumu valjda oko 12:43, 45-50% moja procjena.
Volim pomrčine, bilo Sunca bilo Mjeseca. Danas su nebo i okoliš bili čudne nijanse, iako je u doba maksimuma bilo gotovo posve vedro, intenzitet svjetla je bio osjetno snižen i jednostavno se osjećalo da nešto "visi" na nebu. :)
Ovo sam slikao kroz 3 CD-a, ne kuži se ništa, ali nazire se da Sunce nije cijelo.

I tako, to je prošlo. Pošao sam na ručak s kolegicom, a nakon toga je rekla da bi se ona vozila tramvajem. Ajde dobro. Došli smo do okretišta na Borongaju kad mi je sinula ideja da odem kupiti neodimijeve magnete koje već jako dugo priželjkujem. Imam ih hrpu, ali malenih, a meni trebaju dva "killer" magneta.
Ista ta kolegica od mene je dobila već dva magneta, niske kvadre kvadratne baze površine vrha palca, i čim su joj dospjeli u ruke, uspjela je otkrhnuti komad jer su joj se naglo spojili.
Eh, ženske... :D Mogli su joj detonirati u one smeđe oči.

I tako smo pošli do ARTAS-a (evo vam reklame) gdje sam ih platio uz njenu privremenu pomoć, kad ih je primila u ruke.
Nakon 3-4 sekunde, dva valjkasta magneta (1' x 1') su joj se naglo spojila. A lijepo sam joj rekao da to nisu igračke, jer ako spojiš dva velika neodimijeva magneta:
1) nećeš ih više nikad moći razdvojiti
2) pri sudaru će detonirati i poslati gelere u oči tebi i drugima
3) možeš sebi otkinuti tkivo s prstiju i zaraditi gadne ožiljke

Tipu koji mi je prodao magnete je odmah pao mrak na oči. Bezuspješno sam ih pokušavao razdvojiti, a ova se cerila misleći da sam jadan. Da, ajde ti razdvoji magnete koji se drže silom od oko 500N (oko 50kg).
I tako je tip išao razdvojiti magnete, i namučio se jadan, iskrivio facu i cijeli se zgrčio. Na kraju ih je uspio razdvojiti, jedva.

Krenuli smo doma.

Odlučio sam odmah testirati njihovu snagu i neka svojstva. Zapanjujući su. To uglavnom svi kažu.
Dakle, čelična kuglica promjera oko 1cm u doticaju s NdFeB magnetom ovakvih dimenzija prilijepi se za njegov pol i treba vam prilično umijeće ako je želite tek tako iščupati, a ne šuljati.

Nadalje, želite li se igrati s ovim stvarima, morate ih držati najmanje pola metra jedne od drugih, jer ako vam se spoje, slijede tri točke navedene gore.
Onda, u blizini ne smiju biti magnetni mediji, jer su osuđeni na korupciju podataka. Danas sam skoro izbrisao kreditnu karticu, zdravstvenu itd.... a uspješno sam formatirao Aerialovu disketu sa slikom poluobnažene Tare Reid. Joj, joj Tara, što si ti to zaslužila... no
Dok sam dođao kući, u više sam se navrata lijepio za šipke u tramvaju što je rezultiralo glupastim pogledima putnika.
Također, morate ih držati dalje od električnih uređaja, pogotovo CRT ekrana. Jedan valjkasti što ga imam počne zajebavati moj CRT ekran već na udaljenosti od 70cm, a na pola metra mu već distorzira boje i miče sliku za nekoliko centimetara u stranu. Dalje od toga nisam išao.
Ovako veliki magneti počnu pokazivati paramagnetična svojstva vode. Stavite li kapljicu vode na dlaku i priblizavate joj magnet, ona počne bježati od njega.
Prsti su naročito ranjivi. U više navrata danas bi mi magnet skočio prema drugom u šaci, zabijajući mi se u prste. Prođu me trnci samo kad se sjetim boli. Prsti mi imaju male modrice svuda, baš je zabavno. :D
Evo ovo tu počne boljeti nakon nekog vremena, a ako naglo dođu u ovaj položaj, odmah boli i to jako.



Ovo je najmanja udaljenost na staklu ako se odbijaju.


FERmion se boji sraza svojeg laptopa s mojim magnetima. Mislim, zašto ne probati, pa da vidimo jesu li kao pas i mačka? naughty
Šalim se...
Za ovo vrijedi Offspringovo pravilo: You've gotta keep 'em separated! thumbup


PS
Igrajući se izdržljivošću svoje ruke na visoke pritiske, napravio sam ovaj stigmasti krug na dlanu lijeve ruke. A onda sam se zamislio i pogledao malo bolje. Pa to je pentagram.



Post je objavljen 30.03.2006. u 01:27 sati.