Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thor

Marketing

Nešto o Siddharti...



Počeci...
Grupa Siddharta nastaje godine 1995. i dobiva naziv po poznatom romanu Hermanna Hessea. Prvotno četveročlana skupina koju su činili: Tomi M. (gitara, vokal), Primož B. (gitara, prateći vokal), Primož M. (bas) i Boštjan M. (bubnjevi), uskoro počinje sa stvaranjem autorske glazbe.

Prvi koncert...
Siddhartin početnički rock n' roll pred publikom prvi se put odigrao 17. ožujka 1995 godine. U prostor za probe Gimnazije Šentvid uguralo se 40 posjetitelja, koji su već kod prvog nastupa osjetili onu silnu energiju koja označava Siddhartine koncertne nastupe i godinama kasnije.

Prve demo snimke...
Krajem godine 1996. nastaju prve demo snimke (14 autorskih pjesama) grupa daje nekoliko manjih intervjua, a snimke se vrte i u razvikanom progresivnom klubu K4. U to vrijeme grupi se pridružuje saksofonist Cene R.

»Lunanai« i prvi nastup na televiziji
Godine 1997. sudjeluju u akciji Tivolski Pomp gdje se okupilo dosta mladih obečavajućih slovenskih grupa. Za istoimenu kompilaciju koja je dokumentirala taj događaj rade pjesmu »Lunanai«. Slijedi prvi nastup na televiziji – u glazbenoj emisiji Pomp na nacionalnoj televiziji.

Snimanje albuma Id...
Nedugo zatim grupa počinje snimanje prvijenca u Studiju Tivoli. U suradnji s Dejanom Radičevičem i Andersom Kallmarkom ( sudjelovao s Massive Attack, Des`ree), između travnja 1998. i veljače 1999., snimaju album Id. Na snimanju pomaže i klavijaturist Tomaž O. R. koji kasnije postaje punopravni član grupe.

Nord
Nakon šestomjesečnog medijskog zatišja Siddharta u svibnju 2001. izdaje drugi album, kojem daje naziv Nord te snima i njegovu englesku verziju. Kao producenti albuma potpisuju se Peter Penko (Laibach, Silence, Coptic Rain) i Žarko Pak (Big Foot Mama, Radyoyo). Na suradnju u stvaranju albuma pozivaju više gostiju (Tomaž Humar, Anita Kay, Boštjan Gombač, Bojan Cvetrežnik, Robert Rebolj i drugi).

Silikon Delta
U proljeće 2002. privode se kraju pripreme za album remikseva. Na suradnju pozivaju mnoge poznate slovenske izvođače i DJ-e. Sudjelovanje među ostalima potvrđuju: Laibach, Umek, Kanzyani, Jamirko, McBrane i drugi. Album remiksiranih pjesama Silikon Delta izlazi u lipnju 2002.

Novi basist
U ožujku 2003. se nakon odlaska Primoža M. grupi kao punopravni član pridružuje basist Jani H.


Rh-
Višemjesečni rad u studiju rezultira Siddhartinim trećim studijskim albumom Rh-. Kod nastajanja albuma sudjelovali su Peter Penko, Dali Strniša, Rok Golob i Žare Pak. Album izlazi 13. kolovoza 2003 kod izdavačke kuće KifKif.

Rh- turneja
Koncert na stadionu je bio početak nevjerojatne turneje. Siddharta je svirala dva ili tri puta tjedno i na turneji posjetila gotovo sve krajeve Slovenije, na jedan dan skrenula u Austriju i završila turneju Rh- tik pred novom godinom, s još jednim rasprodanim koncertom.

Snimanje novog albuma
Band sada skuplja materijale i priprema se za snimanje novog albuma koji bi po predviđanjima trebao izaći u drugoj polovici 2006. godine.




Post je objavljen 29.03.2006. u 15:51 sati.