Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Mali proizvođači nestaju, a velikih još nema


Image Hosted by ImageShack.usProizvođači mlijeka u Varaždinskoj županiji proživljavaju vrlo teške dane. Lani se njihov broj smanjio za čak 350 i uglavnom je riječ o proizvođačima koji su u stajama imali jednu do tri krave. Teško je opstati kad su troškovi uzgoja svakim danom sve veći, a poticaji i premije za isporučeno mlijeko ne stižu navrijeme. Rezultat takvog stanja se vidi u stajama. Ondje se trenutačno može izbrojiti tek nešto više od devet tisuća krava. To je dvostruko manje nego prije nekoliko godina.

Stjepan Bistrović, predstavnik proizvođača mlijeka u Varaždinskoj županiji, kaže da će se taj trend nastaviti i ove godine. Prema njegovim procjenama, lani bi pad bio i veći da su seljaci, koji su htjeli, imali kome prodati krave. Krave su ostale u stajama i seljaci će ih držati dok imaju sijena i druge stočne hrane. Kad toga nestane, ponovno će se početi zatvarati staje i prodavati stoka. - Država je trebala znatno više uložiti u opstanak malih proizvođača mlijeka sve do ulaska u EU. Tako bismo imali bolje kvote. Trebalo je više voditi računa o tim ljudima i zbrinuti ih na kvaliteniji način. Većina od onih 350 koji su odustali od proizvodnje mlijeka završili su na burzi ili koriste neki od oblika socijalne pomoći. Mali proizvođači odlaze, a vrlo malo je napravljeno kako bi se pomoglo pri podizanju velikih proizvođača mlijeka. Pad domaće proizvodnje mlijeka i mesa otvara vrata uvozu - upozorava S. Bistrović.

Unatoč padu broja proizvođača mlijeka, lani je ipak mljekarama predano nešto više mlijeka nego godinu dana ranije. To treba zahvaliti boljoj tehnologiji i proizvođačima koji su povećali stado. Trenutačno proizvođači mlijeka na području Varaždinske županije imaju samo četiri krave. Procjene govore da hrvatski seljaci s tim brojem krava na otvorenom europskom tržištu proizvodnje mlijeka nemaju što tražiti.
Kristijan Skočibušić

Post je objavljen 28.03.2006. u 22:04 sati.