Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skalejo

Marketing

Epizoda 1: Vuelta

Puše vjetar. Umorni i sneni lučki radnici jedini su pokazatelj kako je zapravo zora, jer zbog tmurnog neba punog sivih oblaka vani je potpuno mračno.
U luku Ciudad Rio uplovljava pomalo oronuli, ali ipak još uvijek vidno skupocjeni jedrenjak.
Na palubi se pojavljuje lik. Prijek pogled. Mrko lice. Vadi rupčić iz džepa, usekne se i nemarno ga baca u more.
Ciudad Rio još uvijek mirno spava.
- Ne zadugo - promrmlja opaki Skalejo Skalinoza - ne zadugo...
Na tlo izlaze Skalejo, njegova okrutna žena Bestiela i ljupka, ali povučena i šutljiva kćer Espadrila.
Omaleni starčić nudi se da im ponese kofere do hotela, ali Skalejo ga, i ne skrenuvši pogled u njegovom smjeru, grubo gurne.
Starčić pada u more.
Jato galebova, uz krik, poleće i nestaje u daljini....

Ulice su puste, vjetar nosi one male okrugle grmiće koje vjetar nosi u serijama i filmovima...
Na trošnom, ispucalom zidu prekrivenom bršljanom, svježi plakat najavljuje nastup lijepe pjevačice Ojos Marrones.
Skalinoza otrgne plakat sa zida, trenutak pilji u njega svojim ledenim očima i potom ga progori cigaretom...

Ulice su puste, samo u daljini, čuje se pjevušenje, djevojka u prozirnoj haljini pleše na vjetru.
- Tko je ovo mama - tiho pita Espadrila.
- Libelula, ne mogu vjerovat, još uvijek pleše noću po ulicama, totalno je poludila - hladnim glasom odgovara Bestiela.

(reklame: Sutrašnji Nacional donosi! Napokon slavlje na Poljudu - u prijateljskom susretu Hajduk uvjerljivo svladao Rogera Federera 63:0! Anketa među stanovnicima Hrvatske pokazala: Slovenci su gori i od Crnogoraca koji su gori i od Srba koji su gori i od Bošnjaka što ne znači da su Bošnjaci okej! Incident na šahovskom susretu Hrvatska-SCG u Imotskom: Hrvatski šahisti tvrde “Srbi iz čista mira počeli bacati figure po sobi”, srpski uzvraćaju: “Da li je slučajnost da su naše figure bile baš crne boje?!”)

Prohladno jutro na selu. Stidljiva i lijepa djevojka Shania sjedi uz prozor i zamišljeno gleda u daljinu. U sobi je toplo, vatra pucketa u kaminu, a njen otac, Hure Gonzales, pomalo prljavih ruku, petlja nešto oko nekog golemog stroja. Stroj je visok oko tri metra, s bočne strane ispisana su slova “Ciruelo dos Monasterio Blanco”, pa se pretpostavlja kako je riječ o nazivu Huretovog vlastitog izuma. Stroj nalikuje na futuristički kotao za rakiju, što bi moglo objasniti i činjenicu da Hure upravo tovari šljive u poveći otvor na vrhu, jedva se održavajući na tronošcu.
- Tata... - zausti Shania...ali odmah zastane...i kihne.
Hure na trenutak zabrinuto pogleda svoju kćer jedinicu. Zima je bila duga, oštra, mjesecima je svaka večer odgovarala onoj staroj narodnoj “Noćas će zeko tražiti materu”, ali Hure baš i ne voli tu izreku, jer nigdje nije našao na pouzdan podatak da se mame zečice za hladnih noći negdje izgube pa ih mali zečići uplašeno traže...
Ipak, brine se za svoju Shaniu...
Oblači kožuh, uzima pušku i nož i izlazi u maglovito jutro. Za koji trenutak čuje se pucanj, skvičanje, ali i ljudski vrisak.
Kadar prikazuje Hureta kako kolje svinju i vadi joj plućnu maramicu, te odnosi istu svojoj miljenici da ispuše nos.
- Tata, kakav je to bio vrisak – zabrinuto ga pita Shania....
- Ma pusti ćeri, to je ona....
Prekida ga lom i buka u dvorištu, onda lupa na vratima, koja se otvaraju, a na njima stoji mlada djevojka s vjenčićem od zimzelenog lišća na glavi, ogrlicom od kestenja, papigom na lijevom, a hrčkom na desnom ramenu, te s dva dobermana na kratkoj uzici. Iza njenih nogu proviruju zečići, vjeverice, čak i jedan rakun.
- Ubojico suludi, oćeš ja da ti dam maramice od poliestera, budaletino jedna? Jel baš moraš da ubiješ svinju svaki put kad ti se kćer prehladi???!!!
- Slušaj ti Bobelline, jesi li ti pozvana u moju kuću? Nisi? Ajde briši odavde dok nisam zvao gazdu Dariusa, pa kad završiš u zatvoru ko će onda da ti pazi na životinje?
Gonzalesov žestok nastup šokira Bobelline. Oči joj se pune suzama bijesa, ali shvaća da nema izbora. Okreće se i trči prema svojoj kući.
Stari zemljoradnik Libero Caida na trenutak prekida posao, te pogledom punim ljutnje i nerazumijevanja pogleda prema Huretu, a onda sućutno prema djevojci koja trči u suzama, kao i prema svinji koja leži na dvorištu, olakšana za lijevu plućnu maramicu....



Prostrana gradska kavana, sa devetnaestostoljetnim štihom. Skupina za stolom u živom razgovoru
- Mislim da crni Pinot ipak nema premca u svijetu vina...
- Razumijem te moja Muchacha Libra, no ipak moram primjetiti kako bi naš današnji razgovor trebao teći u smjeru činjenice da je napokon stiglo proljeće – govori mladić, otkrivajući žuti jaglac u svojoj lijevoj ruci...
- Oh, Aristone, simpatičan si...poput francuske šansone koje sam se baš sada sjetila – odgovara djevojka...
Pred kavanom odjednom se čuje pjesma. Mladić sjetnog izgleda prebire po gitari i pjeva...
Uz zadovoljan osmijeh, Libra prilazi prozoru i vidi kako na klupici pred ulazom, mokar od kiše koja je padala cijelu noć, u izgužvanom odijelu, s velikim buketom cvijeća, grozničavo pišući sonete na tankom listiću papira, sjedi njen najveći obožavatelj, gospodin Lucha, sa svojim švalerskim brčićima, otmjenim šeširom i rukavicama na svojim delikatnim i osjetljivim rukama.




Pisali su nam obožavatelji, evo što su rekli:

· sve je super --- osim - što mene nema!! :'( (drugo ja od V. 27.03.2006. 23:09)
· ma bit ce te ne brini ;) (catcher 27.03.2006. 23:12)
· upicku! obozavam sapunice. ovo je prvi put da me oduseve reklame. zivijooooooo (Pajo Paksu 27.03.2006. 23:18)
· mene nema, nije fer :P. al je izvanredno :D (dirka 27.03.2006. 23:27)
· mrtav si, mrtav! :) koliko god bolesno bilo, zapravo je urnebesno smiješno. ako već nemaš talenta za pisanje MEMOARA, onda se možeš zaposlit kao scenarist sapunica. :) (haushinka, napad memoarima!!) P.S. tko ti kaže kad je utrka završila? :P (shani 27.03.2006. 23:31)
· Botonela kako da te nema!? pa ti si mladja sestra od Libre samo nisi u ovoj epizodi! pa kazem vam da vas svih ima :p (catcher 27.03.2006. 23:32)
· kakva sad utrka pobogu djevojko zaljubljena u Đeka iz Vil i Grejs? (catcher 27.03.2006. 23:33)
· uuuu, catcheru...ti to spremaš nešto ko santa barbara? sa 15 tisuća nastavaka!!! samo daj :) (mox 27.03.2006. 23:34)
· tako je, sad se pravi da NE znas! ona utrka. i otkrila sam šokantnu činjenicu o tvojim već objavljenim memoarima! 'premlad sam ja za memoare' my ass. i, btw, znaš da je google bolji od yahooa? :P (shani 27.03.2006. 23:41)
· :DDD vjenčići i životinje....hahahahah...gringo gringo..kad ja budem predsjednica imat ćeš zvijezdu svoju u aleji slavnih....:D:D:D:D a jel se zaljubim u sina Liberovog i rodim mu hrpu dječice u šumi i na kraju ostvarimo ljubav svoju iako tisuće prepreka na putu stoji??? (bobelline 27.03.2006. 23:53)
· predobro!! kečeru, legendo! valjam se po podu od smijeha! (otrovna 28.03.2006. 00:02)
· jebate, koja sapunjara! idem pročitati još jednom da pohvatam sve konce:) (boSSa 28.03.2006. 00:04)
· hahahaha isuse :))) da, tebi je stvarno dosadno u zivotu tratincice ti rascvjetale! :) makar, nije prava sapunica dok se neko ne zove po naci/fasistickom vodi i skriva si ime ko ja indeks :D (Smeđooka 28.03.2006. 01:23)
· hahahahahaha :D navuka si me na ovu sapunicu, ka sta nije uspjela nijedna druga!!! :D a da prodas scenarij, pa usput i zaradis?? :) fali mi sad jedan smajic koji pada na pod od smijeha.... :))))) (azra 28.03.2006. 01:54)
· Mio Dios, nema me desetak dana, dođem, otvorim tvoj blog i ugledam sebe kao okrutnu udanu ženu. S djetetom! Madre Maria, che passa, che passa con tigo? :))))) (beštijica 28.03.2006. 03:40)
· ide to tebi...kao nitko ne voli sapunjare a pogledaj koliko nas se zaljepilo od prve :-)))) ti si natural....javi se Huljiću pa možda napravi Villu Blogeriju za next sezonu :-) (Crna Mamba 28.03.2006. 03:40)
· Ajde pisi Milijana misure.. (stefica 28.03.2006. 04:40)
· ovo je odlično!!! reklame su genijelne :)))) hahahaha (izgubljena 28.03.2006. 08:14)
· “Da li je slučajnost da su naše figure bile baš crne boje?!” GOTOVA SAM! PADAM POD STOL U AGONIJI GRCENJA OD SMIJEHA!!!! L E G E N D O!!!!! BVAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!! (zvoncica 28.03.2006. 08:14)
· hehehehehehe... možda do druge epizode stignem i ručak skuhat :))).. a jes' luuuud :))))) (vakuum 28.03.2006. 09:09)
· ;))))))))) lud si, lud, definitivno ;))))))))) (maslackica 28.03.2006. 09:14)
· eh, kad bi bar sapunice bile ovak bolesne, dobar post (trigona 28.03.2006. 09:25)
· ja si samo mislim sta je meni ovo trebalo, sad cete ocekivat nove nastavke stalno :( (catcher 28.03.2006. 09:56)
· E jesi ga na...pisao! Ja pročitala "...hrčkom na desnom ramenu, te s dva abdomena na kratkoj uzici." A ja sam kao normalna... Znaš na što me podsjeća ova priča? Na onaj (mislim - western) strip gdje iz prašnjave zemlje izlaze crvi, ogrisci od jabuka i slično. Ne mogu se sjetiti (sjeti se, Mujo!)... (Pjesma o jednoj mladosti 28.03.2006. 09:58)
· ...tako ti i treba kad otkrivaš svoje skrivene talente...niti jedna sapunica na svijetu nije završila bez bar stotinjak nastavaka...pa to očekujemo i od tebe...i naravno,mora ti gl.lik umrijeti i onda čudesno uskrsnuti.. :)))))) (wicked one 28.03.2006. 10:22)
· hehehe, lud si, to si dokazao već!!! ali plućna maramica!!! bljakiiii ;))) (morenza 28.03.2006. 10:27)
· mene zanima u kojoj točki je skalinoza cigaretom probušio lijepu pjevačicu. g? (hmudek 28.03.2006. 10:29)
· ovaj mi je glavnbi lik hnekako poznat... iako sam siguran da ne znam nikog takvog jer svatko tko se tako ponaša je debil i trebalo bi ga uškopit istim nožem kojim je hure izvadio tu plućnu maramicu..i da nisi normalan! (skalinovski 28.03.2006. 11:02)
· i da: zašto mene nema??? :P (skalinovski 28.03.2006. 11:02)
· a ako se espadrila tu slučajno pojavi onda je ovo za nju: ti si glupa i ti šuti ok! (skalinovski 28.03.2006. 11:03)
· sve je u redu samo fali...nešto mi fali..mmmm..mislim da je Valpovo. (estrogena 28.03.2006. 11:39)
· tko kaze da nema Valpova!!? za sat vremena je druga epizoda u kojoj se spominje misticni grad u istocnim pokrajinama! ne, ne, necu vam vise govoriti, gotovo, nestajem :D (catcher 28.03.2006. 11:46)
· a da radije uredniku predaš koji tekst.... mislim, ono, radno vrijeme i to... (ured_nick 28.03.2006. 12:25)
· neuki ured_niche drugu epizodu sam napisao jos jucer a narihtao da se objavi u 12.45 - evo ti pisem o festivalu putopisa :p (catcher 28.03.2006. 12:28)
· nestrpljivo ochekujem to remek - djelce (ured_nick 28.03.2006. 12:31)
· usput budi receno nemamo nijednu jebenu fotku s CEIK-ovih ekspedicija tako da poduzmi nesto (posalji Denisa da ode poslikat nesto u Ekvador) (catcher 28.03.2006. 12:33)
· pa valjda ti je jasno da ćemo napravit totalnu frku ako izbaciš bilo koji od 15793 nastavka! :oP i da... stvarno ne razumijem kako si se usudio ne spomenuti niti jednom skalinovskog! :o))))) (otrovna 28.03.2006. 12:34)
· KASNIŠ!!! ili su sad reklame? (estrogena 28.03.2006. 12:46)







Post je objavljen 28.03.2006. u 19:19 sati.