Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/greenlory64again

Marketing

Green Day:mouthwash

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Ok, evo vam sve o Green Day-u . (p.s. to sam stavila na kraj tako da se ne uplašite kad vidite sav taj tekst...) i ne nisam to sama napravila, skinula sam s neta i PREPRAVILA (nemojte se ljutit nisam imala previše vremena!).

Green Day je dio Kalifornijske punk scene. Billie Joe Armstrong (gitara i vokali) i Mike Dirnt (bas gitara) koji su prijatelji od malih nogu osnovali su svoj prvi bend Sweet Children u Rodeu (Kalifornija), kad im je bilo 14 godina. Do 1989. bendu se pridružio i bubnjar Al Sobrante i promijenili su ime u Green Day. Te godine bend je neovisno pustio u prodaju svoj prvi EP, 1.000 Hours, koji je bio jako dobro prihvaćen od punk scene. Ubrzo, bend je potpisao ugovor sa lokalnom nezavisnom kućom Lookout! Records. 39/Smooth, bio je prvi album Green Day-a i pušten je u prodaju iste godine. Ubrzo nakon puštanja u prodaju bend je zamijenio dotadašnjeg bubnjara sa Tree Cool-om.


Kroz rane devedesete, Green Day je nastavio svoj uspon prema kultnom bendu, a njihov drugi album Kerplunk (1992) im je pomogao u tome. Uspjeh Kerplunka doveo je do interesa velikih izdavačkih kuća, i bend se s vremenom odlučio na sklapanje ugovora s Reprise. Novi album Dookie pušten je u prodaju u proljeće 1994. Zahvaljujući MTV-evoj potpori za singl Longview, Dookie je postao veliki hit. Album je nastavio s uspjehom i kroz ljeto sa idućim singlom Bascet Case koji se nalazio 5 tjedana na vrhu Američke ljestvice modernog rocka. Na kraju ljeta bend se pojavio na Woodstock-u 94' što im je pomoglo da prodaja Dokkie-a još poraste. S vremenom četrvrti singl «When i come around» je započeo svoj sedmotjedni ostanak na vrhu moderne ljestvice. Početkom 1995, Dookie je prodao preko 5 milijuna kopija samo u USA, da bi na kraju prodao 8 milijuna u Americi i preko 11 milijuna kopija u svijetu, te je dostigao platinastu tiražu. 1994 je i osvojio Gramy za najbolji performance alternativne glazbe.

Nakon Dookie ubrzo je došao Insomnica u jesen 1995, kroz ljeto opet su se popeli na vrh moderne rock ljestvice sa pjesmom «J.A.R». Insominac se pokazao dobrim, dostigao je 2. mjesto US charts i prodao preko 2 milijuna kopija. U proljeće 1996, Green Day otkazao je europsku turneju, tvrdeći da su izmoreni. Posljedica tog otkazanja bio je odmor benda i pisanje novog materijala. Rezultat je, svi kažu najbolji album, Nimrod.

Slijedeći album Nimrod je bio dobro primljen i od kritike i fanova. Prodan je u 80 000 kopija u prvom tjednu čime je dospio na #10 Billboard liste. Prvi singl sa Nimroda bio je «Hitchin' A Ride». Taj singl dospio je na #5 na modernim rock listama. Slijedeći singl «Time of your life» je najvjerojatnije njihova najpoznatija pjesma jer se svirala u gotovo svim relativno tužnim situacijama. Ta je pjesma čak korištena u zadnjoj epizodi hit TV serije Seinfeld (koja je bila najgledaniji finale u povijesti TV-a), u E.R. (Hitna služba) te u još dvije serije. Nimrod je prodan u otprilike 2 milijuna kopija, te je Green Day-u dao poštovanje kao niti jedan album dosad. Popravili su svoje nastupe uživo, od toga najpoznatiji «Best Live Performance» na Kerrang awards.

Nakon dvije godine u kojima se gotovo i ne spominje, Green Day se vratio krajem 1999. da bi odsvirao na svom prvom akustičnom nastupu uživo- Neil Youngovu «Bridge School Benefit Concertu». Na početku snimanja novog albuma nazvanog «Warning», bend je otpustio producenta Scoota Litta, pa su album producirali sami. Nakon završetka snimanja albuma, odsvirali su nevjerojatan koncert u Torontu na turneji Warped i doveli 7000 obožavatelja više no bilo koje druge godine. «Warning» je u prodaju pušten u jesen 2000. te je proglašen jednim od najambicioznijih albuma Green Daya. Prvi singl «Minority» i naslov albuma bili su pokazatelji da bi se album mogao pokazati i više nego uspješnim. Nakon samo 4 tjedna «Minority» je zasjeo je na prvo mjesto Billboard's Modern Rock ljestvice, što ni jedan hit Green Day-a nije uspio u tako kratkom roku.


Izrazito veliki uspjeh zadnjeg studijskog, politički angažiranog albuma «American Idiot» rezultirao je velikom svjetskom turnejom koja je kao logični završetak proizvela DVD live album «Bullet in a Bible». Pjesme su ovdje gotovo perfektno odsvirane, a ubojita kombinacija gitare, basa i bubnja podržana sa još par instrumentalista stvara gotovo savršeno vizualno i audio okružje. Iako su Green Day do sada objavili nekoliko live izdanja u vrlo maloj nakladi, «Bullet in a Bible» je u stvari prvo veliko live predstavljanje grupe.


Albumi:


§ Sweet Children E.P.
§ 1000 Hours E.P.
§ 39/Smooth
§ Slappy E.P.
§ Kerplunk
§ Dookie
§ Woodstock 1994
§ Angus Soundtrack
§ Insomniac
§ Bowling, bowling, bowling, parking, parking E.P.
§ Foot in Mouth E.P.
§ Nimrod
§ Godzilla soundtrack
§ Varsity Blues soundtrack
§ Austin Powers soundtrack
§ Warning
§ Freddy Got Fingered soundtrack
§ American Pie 2 Soundtrack
§ Sheningans
§ American Idiot
§ Bullet in a bible





Što dalje...

Nakon prošle, daleko najbolje godine Green Daya, grupa se polako okreće stvaranju novog albuma o kojem se za sad još ništa ne zna. Jedina izjava koju su dali, a tiče se novog albuma je «Prošetati ćemo tišinom i tako ćemo naći inspiraciju za novi album». Njihovi stadionski nastupi bili vrhunac 2005. godine (ali i njihove karijere), a turneja »American Idiot« je završila na desetom mjestu Bilboardove top-liste turneja, a na 76 nastupa zaradili su 36,5 miliona američkih dolara.


Članovi grupe:

Billy Joe Armstrong rođen je 17. veljače 1972. godine kao najmlađe od šestoro djece u obitelji radničke klase iz Rodea u Kaliforniji. Njegov otac je bio vozač kamiona, koji se u slobodno vrijeme bavio jazzom, a umro je od raka kada je Billiu bilo deset. Majka mu je bila konobarica i ljubiteljica country glazbe. Kao dijete Billie bi pjevao pacijentima u bolnici da bi ih razveselio. Također je snimio pjesmu imenom «Look For Love» za lokalni studio Fiat Records kad mu je bilo 5 godina. Prvi album koji je kupio bio je Elvis Presley – The Sun Sessions. Ubrzo nakon što ga je nekoliko prijatelja «navuklo» na punk bendove poput DOA, TSOL i Dead Kennedys, Bille Joe je kupio svoju prvu gitaru, plavu Startocastericu na kojoj svira i dan danas.Napisao je i svoju prvu pjesmu «Why Do You Want Him» kad mu je bilo 14. Tada je i počela povijest Green Daya u kojem Billie svira gitaru i glavni je pjevač. U srpnju 1994. oženio se sa Adrienne Nesser, u travnju 1995. rodio mu se prvi sin Joshep Marciano, a tri godine kasnije, u studenom 1998. i drugi sin Jacob Danger. Billie osim gitare svira i harmoniku, mandolinu, bubnjeve i klavir, a svirao je i sa Pinhead Gunpowder, Blatz, Rancid, The Lookouts, Goodbye Harry i Corrupted Morals. Danas je suosnivač i djelomični vlasnik nezavisne kuće Adeline Records.


Frank Edwin Wright III ili kraće Tre Cool u Green Day-u svira bubnjeve i udaraljke. Rođen je 9. prosinca 1972. godine u Willitsu (Kalifornija) gdje je i odrastao sa ocem i dvoje rođaka. Kad mu je bilo 12 pridružio se grupi The Lookouts koja je kasnije prerasla u izdavačku kuću i upravo je ona izdala prvi album Green Day-a. Grupi se pridružio nakon odlaska tadašnjeg bubnjara Al Sobrantea. Tre ima kćer Ramonu iz prvog braka, a sad očekuje i prvo dijete sa svojoj drugom suprugom Claudiom. Također, on svira i harmoniku i gitaru.


Ovo mi se ne da prepravljat pa onda...
Mike Dirnt (pravim imenom Michael Ryan Pritchard) rodio se 4. svibnja 1972. Majka mu je bila ovisnica o heroinu. Kad je Dirnt imao 7 njegovi staratelji su se rastali i Dirnt je skakukao između njih dvoje dok se konačno nije smjestio sa ženom koja ga je posvojila i starijom sestrom. Ali čak i to je kratko trajalo i ubrzo zatim Dirnt je počeo raditi kao konobar u Rod's Hickery Pit gdje je radila i majka od Billie Joe-a. Uipoznali su se u školskoj kantini kad im je bilo 10. Mike je odlazio kod Billie Joe-a svirati gitaru. Mike and Billie (tim snova) napravi su puno covers zajedno i Mike se odlučio prebaciti na bass gitaru. Dirnt je unajmio sobu nasuprot kuće Bille Joe-a. 1986 Mike i Billie Joe osnovali su svoj prvi band koji se zvao Sweet Children koji je 1989 promijenio ime u Green Day. S vremenom Billie Joe i Mike su se odselili i živjeli u punk rock komuni koja se zvala Seventh Street (neki izvori kažu da je pjesma Welcome to Paradise posvećena upravo tom mjestu) Mike se oženio svojom djevojkom Anastasiom u kolovozu 1996, sada imaju kćer koja se zove Estelle-Desiree koja se rodila u travnju 1997. Biti u Green Day bendu bio je prevelik pritisak za Mike-a i Anastasiu pa su se rastali. Na nesreću nisu se uspjeli pomiriti, ali su još uvijek dobri prijatelji i Mike posjećuje svoju kćer koliko može. Također je svirao sa The Frustrator, Screeching Weasel, Squirthun, ali Green Day ga je najvise trebao!

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Eto, jeste preživjeli?blabla

Post je objavljen 28.03.2006. u 14:20 sati.