Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/screwup

Marketing

Za sve koji nemaju pojma o HARD ROCKU !!!

ZA SVE KOJI NEMAJU POJMA

Kao reakcija na psihodelicni rock i pretenciozne radove tzv. progresivne struje javio se hard rock!!!!Rijec je o bucnoj glazbi cije je najupadljivije obiljezje bio gitarski riff,neumorno ponavljanje tonova ritam-gitarista.S tehnicke strane gledano mora se istaknuti da je hard rock obilovao vrhunskim instrumentalistima i pjevacima visokih glasovnih mogucnosti.S pjesmama «snage i moci»htjeli su odrzavati grubu stvarnost,stvarati glazbu koja ce opet biti realisticna i sarkasticna te demonstrirati distancu od komercialnih pop-pisama.Nositelji ovog glazbenog smjera u Engleskoj bili su:Cream,Deep Purple,Led Zeppelin,Black Sabath,i dr.,a u Americi:Vanila Fudge,MC5,Mountain....

Image hosting by TinyPic

S vremenom je osim same gl. ponude,ovaj smjer postajao sve poznaziji po ponasanju glazbenika koje je najcesce svodilo na ohrabrivanje pristasa na sotonisticke rituale,nekrofilne aluzije,brutalne fantazije....Tako su prepoznatljivim obiljezjima zanra postale provokacije i manipuliranje bizarnim i magijskim detaljima.U tome su prednjacili Black Sabath &Blue Oyster Cult!!!!!!
Grupu Black Sabath obicno se uzima kao zacetnike sotonizma u rock-glazbi!!Scenski im je nastup nudio i okultne tocke sa woodoo-carobnjacima,kultom vjestica i crnim misama.Pjevac Ozzy Osbourne ostao je i nakon napustanja grupe sklon okultnim praksama???


Image hosting by TinyPic

Ozbiljno zaokupljen idejama sotonista Aleistera Crowleya bio je gitarist Jimmy Page iz grupe Led Zeppelin.Page je od njega preuzeo vjerovanje u covjekovu svemoc ako potpuno oslobodi svoje zelje.Kupio je Crowleyjevu kucu na obali skotskoga jezera Loch Ness.Mnogi detalji u njihovoj glazbi sadrzavali su aluzije na magijsko i misticizam.Medju nmajpoznatije pisme Led Zeppelin ubraja se Stairway to Heaven.Za ovu pismu tvrde kad se preslusava unatrag,tzv.metodom Backward Masking,sadrzi stihove koji velicaju Sotonu:Zivim za sotonu,on ima moc...Kako je krug ljudi vezan za Led Zeppelin zadesila se nesreca ,cesto se spominjala teorija kako su ti događaji uzrokovani Pageovim bavljenjem magijom.
Pojam hard rock cesto se poistovjecuje s izrazom Heavy metal,zapravo,oba su se izraza pocela upotrebljavati vec krajem 60-ih,ali se poslije uobicajilo heavy metalom nazivati nasljednike ovoga zanra koji su se pojavili u 80-ima!!!!!!!!
Ne da mi se vise pisat,iden ucit!!!pozzzzz




Post je objavljen 28.03.2006. u 10:54 sati.