Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Ivica Račan u pokeraškom pogledu Vicana Vicanovića i Gorana Milića


Ivica Račan photo by Vican Vicanović, Javni život, Globus, Zagreb, 1987., urednik Božo Kovačević, recenzenti Dušan Bilandžić i Mirko Galić, uvodni tekst Aleksandar Tijanić, tekstovi uz poglavlja i pod slikama Ivan Mrđen i Bogdan Novak...


U vrijeme nastanka ove fotografije Ivica Račan još nije bio najmoćniji (komunistički) hrvatski političar. Goran Milić s beogradske televizije bio je najpoznatiji jugoslavenski tv novinar. Vican Vicanović, fotoreporter zagrebačkih Vjesnika i Starta carevao je jugoslavenskom fotografijom. Citirana fotomonografija i danas je vrijedan i neobičan dokument.

Ivica Račan je suprotstavivši se sa Slovencima u saveznoj partiji Miloševiću i reformiravši hrvatske komuniste pokazao najviše moći među hrvatskim političarima da bi, ne zadugo, izgubio vlast, koja je doživotno pripala Franji Tuđmanu.

Goran Milić se isprva motao oko Ante Markovića, reformiranog hrvatskog komunista jugoslavenske orijentacije. Vican Vicanović prestao je raditi za Vjesnik, a Start uskoro nije izlazio.
Milić je sve otvorenije postajao blizak dr. Franji Tuđmanu, a Vican Vicanović nije krio prijateljstvo s Mirjanom Marković i Slobodanom Miloševićem.

Umro je Tuđman, a Račan se vratio na vlast u boljoj tjelesnoj kondiciji nego ikad.
Milić je potiho jamrao baveći se marketinškim novinarstvom na javnoj televiziji. Primjerice, on je objavio prilog svog prijatelja Miroslava Šafera, koji se slikao ispred plakata VIP-a, firme kojoj je tada bila na čelu njegova žena Tatjana Holjevac.

Miloševića su otpremili u Haag, a Vican Vicanović se počeo povlačiti po crnim kronikama beogradskih novina kao bivši funkcioner JUL-a koji je od Vlade Srbije nezakonito dobio stan. U jeku tih optužbi je i umro.

Nedavno je umro Milošević, kojeg sam se počeo sjećati sa slika Vicana Vicanovića.

"Slobo, seci tanje hleb!", Vican Vicanović, NIN, 09. 07. 1998.


Živnuo je Goran Milić, pa ne da izravno daje podršku konzervativnoj revoluciji na HRT-u, već u prošlonedjeljnom Dnevniku ide dokazivati da je broj kriminalnih djela u Hrvatskoj za vrijeme Račanove komunističke vlasti, krajem osamdesetih bio veći nego je danas.

Drago mi je da se Račan okanio čašice i da danas izgleda bolje nego na Vicanovićevoj slici. Predsjednik SDP-a se sportskije drži od Gorana Milića kojem je izgleda neizdrživo dok vodi Dnevnik ne popiti ništa ljuto, pa od muke, izravno u eter, krši ruke i cokće (liže suhe usne).Post je objavljen 28.03.2006. u 01:10 sati.