Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockin

Marketing

Mislim da već znate ali ipak...


Prema čitateljima Total Guitar magazina, pjesma "Sweet Child O' Mine" od neprežaljenih Guns N' Rosesa ima najbolji gitaristički rif svih vremena. Glasalo je oko dvije tisuće čitatelja i Gunsi su zauzeli prvo mjesto ispred Nirvane, Led Zeppelina, Deep Purplea i drugih velikih bendova koji su imali također puno poznatih rifova.
Među dvadeset najboljih nisu ušli Stonesi, Pink Floydi ni čak Sex Pistolsi koji su imali zapažene skladbe i utjecaj među giatrističkim svijetom.
Image Hosted by ImageShack.us

Top 20 rifova svih vremena:
1. Sweet Child O' Mine - Guns N' Roses
2. Smells Like Teen Spirit - Nirvana
3. Whole Lotta Love - Led Zeppelin
4. Smoke On The Water - Deep Purple
5. Enter Sandman - Metallica
6. Layla - Derek & The Dominoes/Eric Clapton
7. Master Of Puppets - Metallica
8. Back In Black - AC/DC
9. Voodoo Chile (Slight Return) - Jimi Hendrix
10. Paranoid - Black Sabbath
11. Crazy Train - Ozzy Osbourne
12. All Right Now - Free
13. Plug In Baby - Muse
14. Black Dog - Led Zeppelin
15. Ain't Talkin' 'Bout Love - Van Halen
16. Walk This Way - Aerosmith w Run DMC
17. Sunshine Of Your Love - Cream
18. No-One Knows - Queens Of The Stone Age
19. Paradise City - Guns N' Roses
20. Killing In The Name - Rage Against The Machine




Sve je počelo 1985 godine,Jeff Isbell je htjeo pokrenuti najbolji bend
na svijetu koji je ikad postojao.Imao je velike ambicije,kao vokala je vidio
svoga najboljeg prijatelja Willian Bailey(Axl Rose)promjenio je ime kada
je saznao pravo ime svoga oca,Izzy i Axl su brzo sastavili ostatak benda
Rob Gardner bubnjevi,Tracii Guns gitara,Duff McKagan Bas...
Ali ta postava nije dugo izdržala,ubrzo iz benda odlaze Tracii Guns i Gardner,zatim
Duff McKagan nalazi zamjene,Saul Slash Hudson, Steven Adler
na bubnjevima.
Velika izdavačka kuča ih Geffen Records ih je ubro opazila i ponudili su im 75 000$,ali i to je jako
brzo otišlo na dugove i drogu...U studiju su izdali EP,na kojemu su bile pjesme:Mama Kin,
Nice Boys,Reckless Life i Move To The City,dodali su zvuk publike tako da se čini da su to live izdanja.
1987 god.izlazi najprodavaniji album na svijetu u platinastoj tiraži Apettite For Destruction,koji je stavljen na listu
50 najtežih albuma na svijetu,zbog borbe sa drogom odlazi iz benda Steven Adler,zatim osniva svoj band
Adler's Apettite,dobar bend,a njegova zamjena je Matt Sorum,potom su izdali još neke albume,ali prije
Image Hosted by ImageShack.us
izdavanja Use Your Illusion 1 & 2,odlazi Izzy Stradlin zbog neslaganja sa Axl-om,njegova zamjena
je trebala biti Peter Wells iz grupe Rose Tattoo,zatim David Navarro koji je tražio više od 2 000 000$.
Ali obojica su odbili na kraju je njegovo mjesto zauzeo Gilby Clarke iz nekadašnje grupe Kills For Thrills.
Zatim je Duff McKagan inzistirao da se napravi album obrada, i to se dogodilo izašao je
The Spagetti Incident,mnogo njih ne zna ali Duff je dao izjavu da mu je drago da taj album ima par obrada
kaže da je taj album posvetio punkerima.Axl zatim sam izbacuje Matt-a Soruma,Slash to saznaje
i ubrzo se cijeli bend raspada.Duff je izdao solo album Believe In Me,Slash je radio na projektu Slash's
Snakepit,ali ni to nije trajalo pa su se Slash,Duff i Sorum zainatili pa napravili svoj bend Velvet Revolver,
koji je uspješan.

Guns N' Roses nisu postojali godinama,sve dok se Axl nije pojavio sa svojom novom postavom
Robin Finck,Richard Fortus,Buckethead,Tommy Stinson,Brian "Brain" Mantia bubnjevi
Dizzy Reed klavijature i naravno Axl,od starih su članova ostali samo Axl i Dizzy,prvi su put svirali
na MTV music awards 2002.Super su odsvirali ali nije to to.Sada razvlače sa novim albumom
Chinesse Democracy več mnogo,ali ako Bog da izlazi sada u 6 mj..Ali taj raspad se mogao predvidit',to se kad-tad događa svim
bendovima na vrhuncu slave.

Image Hosted by ImageShack.us

-GN'R-biografije


Matt Sorum
Image Hosted by ImageShack.us
,rođen 19. studenog 1960. godine u Venice Beach, California. Jos od malih nogu Matt se interesuje za muziku, uz svoju stariju bracu on slusa velike svjetske bendove kao sto su Led Zeppelin, Queen, Black Sabbath i mnoge druge. U svojim tinejdzerskim godinama on svira u mnogim bendovima sa svojim prijateljima, jos dok je bio u Mission Viejo srednjoj skoli, njega je zanimalo sve sto se moglo nauciti o muzici, ukljucujuci sudjelovanje u skolskom bandu i jazz ansamblu. Nakon zavrsetka srednje skole Matt je odlucio da se preseli u Los Angeles i nastavi kao profesionalni bubnjar. Nakon dolaskaa u Los Angeles on pocinje svirati u mnogim bendovima kao sto su Population, Five, Y Kant With Tori Reed, The Cult. 1990. godine Matt je svirao u bendu The Cult kada je dobio poziv Slasha da se pridruzi Guns N' Roses-ima, na sta je Matt pristao. Matt je zauzeo mjesto Stevena Adlera na bubnjevima. Nakon sto ga je Axl izbacio iz benda 1994. bez suglasnosti drugih clanova benda, Matt se ponovo vraca bendu u kojem je svirao prije Guns N' Roses, vraca se u bend The Cult,zatim u Velvet Revolver


Duff McKagan
Image Hosted by ImageShack.us
Duff je rođen kao Michael McKagan 5. februara 1964. u Siettle kao jedno od osmero djece u porodici.
U Guns N' Roses jev svirao jako dugo bio je basist i pozadinski vokal. Tokom skolovanja glazba je uzela prioritet poslije njegovog sviranja bass gitare i električne gitare u, kako se on sjeca, preko 31. lokalnih rock bendova, ukljucujuci tu i "Ten Minute Warning" koja je objavila svoj EP. Sa svojih 19. preselio se na obalu Los Angelosa, ali prije toga presao je sa el.gitare na bas gitaru jer je cuo da je L.A prepun talentovanih mladih gitarista. Udruzio se sa buducim glavnim gitaristom Guns N' Roses-a, Slash-om i buducim formerom Steven Adler-om (bubnjevi) u bendu kojeg su nazvali Road Crew, kasnije preimenovanom u Hollywood Rose. Ovaj bend se ujedinio sa L.A Guns-ima da bi postali Guns N' Roses. Duff se ozenio sa Mandy Brixx, restoranskom pjevacicom L.A benda "Lame Flames".Razveli su se 1. Aprila 1990.
Duff McKagan 1993. objavljuje svoj prvi solo album "Belive In Me" povodom koga je imao i turneju. Također radi sa strane u "Neurotic Outsiders-ima" grupi u kojoj su i Matt Sorum (G N' R bubnjarem koji je zamjenio Steven-a), Steve Jones (Ex - Sex Pistols) i John Taylor (Duran Duran).

Izzy Stradlin
Image Hosted by ImageShack.us
Izzy Stradlin je rođen kao Jeff Isabelle 8. aprila 1962. godine u Lafayette-u Indiana.Bio je osnivac Guns N' Roses-a i tada je htio napraviti najbolji bend na planeti i u tome je i uspio. Bio je ko-autor velikog broja pjesama i pisac nekih (You ain't the first...). Izzy je jedini clan Guns N' Roses-a koji ima fakultetsku diplomu. Raniji novinarski naslovi opisuju Izzy-ja kao "konstantnog cinika". Opisan je kao najsamostalniji i onaj koji je volio da ima svoju privatnost i da bude ono sto jeste. Izzy ima osobinu da bude nevidljiv, trom i povucen u sebe, ziveci uvijek na svojim živcima. Mnogi su ga poredili sa Keith Richards-om iz Rolling Stones-a. Apsolutno je posvecen sviranju na svojoj ritam gitari. Izzy je prvi odlucio napustiti bend, i to neposredno pred izdavanje dva albuma "Use Your Illusion I & II", sto ce biti ozvaniceno tek par mjeseci nakon što su se albumi pojavili u prodaji.
Nakon sto je napustio Guns N' Roses-e Izzy je osnovao novi bend koji je nazvao Izzy and The Ju Ju Hounds s kojim je 1992. objavio odlican album. Guns N' Roses se tesko zamislja bez njegovog utjecaja.

Axl
Image Hosted by ImageShack.us
Axl Rose je rođen kao William Bruce Rose, ali se njegovo ime kasnije mijenjalo u William ili Bill Bailey (njegova majka se preudala) a onda William Rose (kada je imao 17 godina saznao je da je prezime njegovog pravog oca bilo Rose) zatim W. Rose (zato sto je mislio da je William odvratno ime) zatim "Babe" na njegov zahtjev za sto kraćim imenom i nazad u W. Axl Rose (Axl je bio njegov,Izzy-jev i Chris Weber-ov bend prije G N' R -a) i tako ga dan danas znamo!
Axl je rođen 6. veljače 1962. u Lafayette Indiana, gdje je i odrastao. Ime njegove majke je Sharon E. Bailey. Ime oca je L.Stephen Bailey. Axl-ova majka je uvijek birala nekog drugog preko Axl-a tako da je to ostavilo na Axl-a osjećaj odbačenosti. Axl-ov pravi otac također nije bio uzoran građanin. "Sjećam se kako sam zlostavljan od strane ovog covjeka i također sam gledao kako se nešto strašno dešava mojoj majci kada je došla da me spasi.Dobivao sam dosta nasilnih pomisli gledajući moju majku sa tim čovjekom." "Uvjek sam osjećao tu potrebu da se vratim nazad i pomognem majci. Osjećao sam to kao obavezu ali sada ne više, ona me je oblačila i hranila ali nije bila tu kada mi je bila potrebna." Axl nije totalno zaboravio svoju porodicu, što je dokazao slanjem limuzine svojoj porodici da ih doveze na koncert u Indiapolisu svibanja 1992. godine. Njegova baba je očigledno ženska verzija njega jer je tokom cijelog koncerta pjevala zajedno sa publikom. Porodično re-ujedinjenje je uslijedilo poslije koncerta ali je nešto, očigledno, pošlo naopako jer je Axl polomio sav inventar u hotelskoj sobi te noći, što nije skoro nikada ranije radio. Na kraju krajeva bar je pokušao!Čim se kako on kaže skotrljao u L.A sve je počelo. Nije utrošio mnogo vremena ispunjavajući svoje snove, ali nije mu bilo lako. "Kada sam bio u Indiani bio sam obični Punk...Punk Rocker. Kada sam se preselio u L.A punkeri su me zvali hippy i nisu željeli da imaju nista zajedničko sa mnom. Hollywood rock scena je bila ratna zona tada. Pokušao sam sa punk bendom i nisam uspio. On je ustvari tražio Izzy-a (koji je prvi napustio Indianu) dva dana ali ga nije odmah našao. Slučajno se sreo sa njim. Uostalom svi članovi su se selili iz benda u bend sve dok se nisu sastavili u najbolju kombinaciju. A to je bio Guns N' Roses. Axl je bio član L.A Gunsa poslije Holliwood Rose a tek onda prelazi u Guns n'Roses. "Napustio sam Holliwood Rose i pridruzio sam se L.A Guns-ima, zbog basiste i bubnjara koji su se zgrozili i mi smo se na neki način raspali. U medjuvremenu Izzy je rezervirao nastup za Holliwood Rose, a ustvari ta grupa nije više postojala. Također je Tracii rezervirao nastup za L.A Guns-e, a ni tu nije postojao bend. Pomješali smo ono sto je ostalo od dva benda i dobili smo Guns N' Roses. Tada nas je Tracii napustio i vratio se u L.A Guns-e, a umjesto njega stigao je Duff. Prava postava bila je napravljena 6-tog lipnja 1985 ". Axl Rose je i danas član Guns N' Roses-a. Jedan je od onih koji su podigli Gunse na vrh svjetske slave, a za uspjeh Guns-a je jedan od najzaslužnijih kao
i svi oni

Slash
Image Hosted by ImageShack.us
Slash je rođen kao Saul Hudson 23. lipanja 1965. godine u Stoke-On-Trent (England). Kao djetetu Slash-u su uvjek bile odrjesene ruke i on se tada zanimao BMX takmicenjima. Njegovi roditelji su zaista bili uspjesni. Majka je kreirala kostime za nastupe David Bowie-a, a otac je radio na grafickim resenjima za mnoge albume ukljucujuci tu i album Neil Young-a. Slash je rastao sa najrazlicitijim muzickim ukusima. Kada se seli u L.A (sa 12 godina) nastavlja da koristi slobodu koja mu je pružena. Malo kasnije pocinje se zanimati za gitaru. Ubrzo provodi dane svirajuci, a ne u skoli, na gitari koja je imala samo 5 zica. On i Steven Adler su vjezbali danima zajedno. Slash je uglavnom bio zbunjen instrumentima, ali je gledajuci Stevena koji se naporno trudio odlucio da i on pokusa. Ubrzo Slash je nadišao Adlerov talenat, a Adler je presao na novi instrument, bubnjeve. Zajedno su oformili bend "Road Crew". Road Crew je funkcionirao zajedno kao izgovor za svirke i protraceno vrijeme. Razni glazbenici su prosli kroz bend, ali je bend uvjek zadrzavao tu crtu Slash-a i Steven-a...ustvari vecinu vremena benda su cinjeli samo njih dvojica. Ubrzo Road Crew-u se pridruzio Michael "Duff" McKagan, koji je dosao u L.A iz Seattlea. Duff je svirao bas i uprkos cinjenici da je Slash "rokerski " nastrojen pridruzio se bendu. Duff nije ostao mnogo, shvatio je da Road Crew nece daleko i presao je u buducu grupu Guns N'Roses. Tada je doslo do velikog raspada Road Crew-a jer su i oni pozvani da se pridruze Gunsima. Posto ostala dva clana nisu htjela da imaju nista s tim Adler-u i Slash-u nije ostalo nista drugo. 48. sati kasnije Guns N' Roses su bili na turneji nazvanoj Hell Tour. Slash je ostao u Gunsima do kraja 1996.godine. Kada je otisao, kao glavni razlog je naveo "ogranicavanje kreativnosti". On je htio jos jedan melodic rock album dok je Axl zelio da eksperimentira. Poslije odlaska iz Guns N' Roses-a on se zanima gomilom drugih projekata. Radio je sa mnogim izvođačima od Alice Cooper-a i Motorhead-a do Michael Jackson-a i cak Blackstreet Boys-a (rep grupe.Pjesma se zove Fix i on se pojavljuje u spotu za tu pjesmu). Novu godinu je docekao sa svojim debi albumom "Slash's snekepit". Bio je gitarista koji je znao sta mu je posao, jedan je od najzasluznijih za uspjeh Guns N' Roses-a. Bio je i bit će nezamjenjiv na svom mjestu, mjestu solo - gitariste. Sama izjava Axl-a nam to potvrdjuje, govoreci o novom albumu, Axl kaže: "Htio sam da napravim tradicionalnu plocu ili da se vratim nazad na Appetite For Destruction, ali nisam uspio. Slash je razlog. Jednostavno, niko se nije pojavio ko bi ga mogao zamjeniti na pravi nacin". Bio je i uvijek ce biti clan slavnih Guns N' Roses-a


Steven Adler...
Image Hosted by ImageShack.us
Steven Adler rođen je 22. Siječnja 1965. godine u Cleveland, Ohio. Bubnjeve pocinje svirati tek sa 17. godina. Velikog srca i jednostavnog ukusa Steven-a su jednom pitali da kaze svoju najvecu zelju, odgovorio je "Malo mira" (Peace of mind). On Slash i Duff su svirali u Road Crew i kako on kaze bili su "kao Metallica bez pjevaca". Uvjek je zelio da bude na turneji i nikada nije bio iskreno sretan sve dok gunsi nisu napravili novi album i dok se nisu našli na turneji. Nije on bio bas anđeo kao ni svi oni. Nikada nije zelio toliku slavu, popularnost i mozda je zbog toga konstantno uzimao droge. To je prouzrokovalo da bude izbacen iz Guns N' Roses-a. Kasnije je tuzio GN'R, ali je tuzba prosla bezuspjesno za njega.
Nekoliko puta je zamalo ubio Erin Beverly,dok je bio na drogama,ali ga je Axl spasio da ne bude ubijen od njene porodice
Axl: Steven Steven: "Zelim malo mira" Axl :"Stvarno mu je bilo potrebno malo mira jer je u mladosti bio u bolnici i tamo su mu uzeli dio tog mira Nikada nisam zelio Steven Adler-a na odmoru, zelio sam Steven Adler-a na rehabilitaciji." "Nesporazum je bio u tome sto smo ga izacili grubo a ja sam bio diktator u pozadini svega toga.Istina je vjerovatno da sam se ja malo vise potrudio da ga zadzim u bendu jer ja nisam sa njim radio samo preko dana kao ostali momci. Oni su postajali sve umorniji zato sto nisu mogli da zavrse svoj posao jer Steven nije bio sposoban za to...U jednom momentu da bi ga sacuvao u bendu bilo je neophodno da mu dam dio mojih autorskih prava,To je bila jedna od najvecih gresaka koje sam napravio u cijelom zivotu ali on je odbacio sve to govoreci da ne zeli da ostane u bendu.Bilio smo zabrinuti da necemo moci da snimimo nas (prvi) album bez njga tako da sam uradio ono sto sam osjecao da moram da uradim. Duze gledano platio sam veoma skupo zadrzavanje Steven Adler-a u Guns n ' Roses.Platio sam mu 1.5 miliona dolara zbog 15 % izdavackog prava koje sam mu dao na "Appetite for destruction". Nije napisao ni jednu jedinu notu a mene naziva sebicnim (selfish dick *org.eng.*).Mogao je da zivi sa tim novcem ali on je to potrosio na drogu i advokate koji su tuzili mene. Kada i ako izgubi tuzbu protiv nas, morace da plati sve te advokate i ako mu ostane ista novca bice to novac koji potice od Guns n' Roses i mene licno." Procitajte jos o ovome na Axl-ova sudjena na ovoj stranici. "Gledano sa ove tacke nije me briga sta ce se desiti sa Steven Adler-om jer je on sebe izbacio iz mog zivota , iz moje brige i zabrinutosti totalno. Osjecam se lose zbog njega na neki nacin jer je on stvarno ostecena osoba i izabrao je da ostane takav. Ne postoji nista sto bismo mogli uraditi povodom toga .Vodili smo ga na lijecenja ,prijetili smo njegovim nabavljacima droge(Duff im se suprostavljao pistoljem...*pr.aut.*) pomogli smo mu kada je smrskao svoj prst .Cak sam mu oprostio to sto je za malo ubio moju zenu....Cuvao sam momka da ne bude ubijen od njene porodice. Sacuvao sam ga od odlaska na sud jer je njena majka zeljela da on bude kaznjen zbog svojih akcija. I na kraju on mi okrece leda!!!???? Mislim uredu..ja sam teska osoba za sporazumjevanje i tezak sam za shvatiti Imao sam i ja mnogo problema ali je Steven je imao vise koristi od poznanstva samnom nego ja od poznanstva sa njim.Steven je imao dosta obozavaoca ali
on je sav sjeban.
A na kraju se Steven samo nasmijao na tu izjavu i kaže da je to laž.

Post je objavljen 27.03.2006. u 22:10 sati.