Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Istraživanje britanskog profesora: Srbi najmanje inteligentni u Europi

Prema istraživanju kontroverznog engleskog profesora sa Sveučilišta u Ulsteru, Richarda Lynna, najinteligentniji europski narod su Nijemci, dok se na drugom kraju ove ljestvice nalaze Srbi. Lynn jetrideset godina pregledavao na tisuće testova inteligencije iz cijele Europe kako bi došao do zaključaka o evoluciji inteligencije, a nemalu pažnju javnosti izazvao je prošle godine, kad je ustvrdio da su muškarci u prosjeku nešto inteligentniji od žena.
Tako su, prema rezultatima tridesetgodišnjeg istraživanja koja je Lynn objavio u svojoj novoj knjizi, a prenosi ih portal Index najinteligentniji europski narodi Nijemci i Nizozemci s prosječnim kvocijentom inteligencije od 107, slijede ih Poljaci (106), Šveđani (104), Talijani (102), Austrijanci i Švicarci (101) i Englezi (100). Lynn je istraživanjem obuhvatio 24 zemlje, a posljednje mjesto zauzimaju Srbi sa skromnim prosječnim kvocijentom inteligencije od 89. Srbija je ujedno jedina od republika bivše SFRJ obuhvaćena istraživanjem.

Samopouzdanje i Srbi
Po količini samopoštovanja prvi na svijetu su - Srbi, a slijede stanovnici Čilea. Hrvati su na osmom mjestu, dok najveći problem sa samopoštovanjem imaju Japanci. Zaključak je to interkontinentalnog psihološkognb istraživanja provedenog na uzorku od 17 tisuća ljudi iz 53 zemlje, koji je objavljen u časopisu Američke asocijacije psihologa, prenosi BBC.
Vijest je objavljena u svim srbijanskim medijima i izazvala je veliku pozornost ali i ponos u ovdašnjoj javnosti.

Međutim domaći stručnjaci smatraju da se prije radi o nekritičnosti i sklonosti mitomaniji.

Po ocjeni sociologa Stjepana Gredelja samopouzdan je čovjek koji za to ima osnove dok je kod Srba prije riječ o inatu ili u ovdašnjem žargonu - drčnosti.
"Drčnost je u suštini negativna samoidentifikacija, po modelu 'mi smo jači jer smo jači', a što, naravno, dovodi do produženja tenzija, agresivnosti i najave novih konflikata.
Inače drčnost je vrsta inata, ali najčešće iracionalnog."Novinar tjednika Vreme Misa Vasić kaže da je Srbima nakon proteklih 15 godina samoobmana jedini spas.
"Mene na izvjestan način veseli ta priča."
"Nekome narodu koji se letimice zaletio za šarlatanskim vođom kakav je Milošević, pa je onda u tom zaletu izgubio četiri rata i sveo svoje granice na one od prije Balkanskog rata, 1912. godine, kad im ništa nije ostalo onda im je jedino preostalo samopouzdanje i samopoštovanje jer očito da neku vrstu motivacije, s nekom psiholokom podlogom moraju živjeti", kaže novinar Vasić.
Inače istraživanja domaćih stručnjaka na istu temu pokazuju da u Srbiji najbolju sliku o sebi imaju zatvorenici, ali i izbjeglice, kik boksači i konzervativci, dok osobe vrlo niskih intelektualnih sposobnosti smatraju da su izrazito pametne.
(Bljesak)



Post je objavljen 27.03.2006. u 22:14 sati.