Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anamarija

Marketing

Beč - veliki pseći WC

Tako otprilike u slobodnom prijevodu glasi posljednja velika kampanja koju su pokrenuli roditelji male djece u Beču i ja im se pridružujem. Naime, prosječno jednom tjedno (a ponekad i češće) Savršeni, djevojčica, ja ili naša kolica zagaze u neko razvaljano pseće govance.
I to ne samo u parkovima (osim u ograđenim za malu djecu gdje im je ulaz zabranjen), već nasred pločnika, ceste, prolaza... svugdje. Upravo je nevjerojatnop da jedna svjetska kulturna metropola ima tako malo sluha za tu pojavu i da, inače prilično nervozni Austrijanci na držanje reda i zakona, ovome nikako ne mogu stati na kraj. Naime, po zakonu bi svaki vlasnik trebao pokupiti izmet svog ljubimca sa ceste ili pločnika (u nekim parkovima čak postoje vrećice), ali u praksi se to vrlo rijetko događa.
I premda se već godinama razglaba o tome, jer ima ovdje i domaćih kojima to jako smeta, ništa konkretno osim kampanja se nije učinilo. Uglavnom se apelira na savjest vlasnika pasa, dok se varijanta nekog policajca za kupljenje psećeg izmeta smatra nepopularnom metodom.
A meni se čini da je već prošlo dosta vremena u provjeravanju razine savjesti vlasnika i da bi jedino neke novčane kazne i kontrola imale smisla.
Ovdje jako puno ljudi ima pse i mačke i vrlo su osjetljivi na prava životinja. I zapravo je to lijepo, uljepšavaju im život i čestu osamljenost... I ja sam doživjela da puno burnije reagiraju na to ako neko dijete piški u parku nego ako pesek obavi nuždu na istome mjestu.
Nisu životinje krive i to se ističe i u kampanji, ali vjerujte kada se vozite s kolicima kao Janica kroz slalom i svako malo doma donesete pola kile nekog razvaljanog psećeg izmeta... počne stvarno ići na živce i počnete se pitati tko je tu lud.
Jedna od smješnijih epizoda direktnog susreta takve vrste je bila jedna prije koju godinu kada je Savršeni ujutro odlazeći na posao ugledao jednu vlasnicu psa kako pušta svog ljubimca da s podignutom nožicom počne ispražnjavanje svog mjehura po gumi našeg automobila. Zaletio se i otjerao ga, pesek se pokupio usred nužda, a vlasnica ostala u čudu, ali nije ništa rekla.
Sirota životinja, netko se ionako popiškio tu već prije i poslije, ali baš je tada izašao neki drugi čovjek kojem se to mjesto njegove nužde nije svidjelo.
Ja osobno ne bih imala psa u kući između ostaloga da ne moram kupiti govanca po pločniku, a ostaviti ga nasred ceste ne bih mogla, jer ne ostavljam niti svoja tamo. Istina je i da ptice kakaju posvuda i ostala životinjska čeljad, ali po gradu najviše ima izmeta onih koje ljudska bića vode na uzici, pa su onda i odgovorni za njih.
Nego, evo linka stranice na kojoj se može dati svoj glas protiv psećih izmeta u Beču... jer tko zna, možda baš vi u turističkom obilasku ovog prekrasnog grada budete slijedeća žrtva...

Post je objavljen 27.03.2006. u 21:53 sati.