Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Prodavače stoke na đakovačkom stočnom sajmu dočekali novi nameti

"Večernji list"

Sumoran je u srijedu bio đakovački stočni sajam u Piškorevcima. Tek su se malobrojni uzgajivači stoke odlučili po snježnu i tmurnu vremenu izvesti pokoje tele ili prase ne bi li što utržili. Malo je prodavača, ali i kupaca. Telićima cijena od 23 do 25 kuna, ovisno o tomu jesu li ženski ili muški. Ženska telad teško pronalazi kupca, muški tu i tamo. Prasci od 15 do 17 kuna. Nešto se i utržilo, no više ih se vraća s punim prikolicama. Na licima im ljutnja i bijes, a ne štede psovke. Kako ne bi, kažu, kada su ih na sajmu dočekali novi nameti.

Tele nisam prodao, ali sam morao platiti nekakav utovar i istovar, 60 kuna za jedan papir, to nema nigdje! On (veterinar, op. a.) meni kaže: Obratite se gospodinu Čobankoviću. Ma oni su svi čobani, i onaj tko je to naredio slobodno zapišite, ljutito je poručio Antun Dvoržak iz Gašinaca.

I iz usta Borislava Punčeca navire bijes. I on u prikolici vraća žensko tele mašući papirima.

Dao sam gotovo 300 kuna i kada izađem odavde, papiri više ne vrijede, u ponedjeljak moram vaditi nove. Tražio sam za tele 22 kune, ali nije bilo kupaca. Nema Dalmatinaca, naših dobrih starih švercera, pa nema ni tržišta. A nama su udarili nove namete, banda, lopovi i prevaranti! srdio se i mrzovićki seljak ne štedeći one koji donose takve uredbe. A riječ je samo o tomu da je i đakovački sajam 15. ožujka počeo provoditi pravilnik o uvjetima koje mora zadovoljiti stočni sajam u dogonu i otkupu stoke, a koji je propisala Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Okolni ga sajmovi već dulje primjenjuju. Vlasnici životinja moraju najprije od veterinara pribaviti svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinje ili "pasoš", a ako životinju voze izvan svoje općine, od ovlaštene veterinarske organizacije koja ima koncesiju za njihovo područje trebaju zatražiti utovar te životinje. Za to je osim "pasoša" potrebna i dezinfekcija vozila, a sve se to plaća ovisno o vrsti i broju životinja i veličini vozila, objašnjava Antun Strmotić, direktor Veterinarske stanice Đakovo, koja ima koncesiju za đakovački sajam.

Nakon dolaska na sajam i pregleda kompletne dokumentacije vlasnici životinja moraju od glavnoga veterinarskog inspektora zatražiti i istovar, a ako životinju proda, kupac opet mora zatražiti utovar. Sve su to veliki problemi i za nas ovlaštene veterinarske organizacije i za vlasnike životinja, ali propisi su na snazi i moraju se poštovati zaključio je Strmotić.
Vesna KASELJ

Post je objavljen 26.03.2006. u 20:21 sati.