Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/19diablo88

Marketing

slovenci

Danas sam dobio jedan zanimljiv mail pa sam ga odlučio i vama pokazati. Radi se o Slovencima i o njihovoj državi, tj. opis njihove države.
DRŽAVNO UREĐENJE: Slovenska država uređena je dosta ukusno i funkcionalno, obzirom na prilično skučen prostor. Lijevo od ulaza nalazi se prostrano Cerkniško polje i neobično namještena Postojnska jama. Pravo kroz središte države vodi rijeka Sava , uz koje se prolazi pored najvećeg slovenskog naselja Ljubljane, i dolazi do pomalo nametljivih Julijanskih Alpa s nekoliko simpatičnih jezerčića u podnožju. Desno od ulaza, pak, nalaze se nepretenciozni vinorodni brežuljci i decentno uređene poljoprivrede površine. Država ima i nekoliko sporednih ulaza, a na jugozapadu i prozor s kojega za lijepa vremena puca čeznutljiv pogled na more.
PODRIJETLO: Slovenci su, u stvari, alpski Hrvati, a o njihovu hrvatskom podrijetlu govori i nedavno istraživanje provedeno među štedišama Ljubljanske banke. Prema nekim uglednim antropolozima, Slovenci su nastali tako što je Edvard Kardelj Hrvatima jebo mater, nakon čega je dio Hrvata krenuo osnovnim pravcem razvoja socijalističkog samoupravljanja prema zapadu. Uvjereni da su otkrili novu socijalističku republiku, naselili su se i postepeno potpuno potisnuli autohtono stanovništvo, koje je, kako kaže predaja, bila toliko škrto da su Hrvati tu zemlju nazvali Slovenija.
PRIRODNE OSOBINE: Republika Slovenija se nalazi na neatraktivnoj parceli u podnožju Alpa i prostire se na jedva 20.000 km2 . na karti Europe Slovenija se nalazi između Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske, ali se ne može vidjeti prostim okom (za lijepa vremena Slovenija se može vidjeti tek na karti Republike Slovenije). Klima je srednjoeuropska, u sjeverozapadnom dijelu alpska, a u posljednje vrijeme i antihrvatska. Takva klima pogoduje uzgoju voća u Makedoniji.
STRUKTURA STANOVNIŠTVA: u Sloveniji živi oko 1,500.000 ljudi (usporedbe radi, toliko ih stane na zagrebački hipodrom), od čega ih je 16% škrtih i sebičnih, 14% uobraženih i umišljenih,13% alternativnih, 6% debelih, 51% ženskih i 0,002% nevinih. Iako službeni slovenski izvozi tvrde da van matične zemlje živi oko 150 tisuća Slovenaca, koji su otišli u emigraciju za vrijeme komunističkog režima, pravi je razlog taj što u ovu zapadnobalkansku državicu nisu svi mogli stati.
MORE: prema nekim novijim istraživanjima, Slovenija navodno ima more. Očevici tvrde da su ga vidjeli oko Pirana i Kopra, a prema njihovim svjedočanstvima u Piranskoj je luci zabranjeno sidrenje brodova dužih od 5 metara, jer ulaze u međunarodne vode. U sklopu koparskog hotela Triglav u tijeku je također i izgradnja suvremenog bazena sa morskom vodom, čime će površina slovenskog teritorijalnog mora biti povećana za 42%. Slanost mu je nešto manja od 38 promila, čime slovensko more spada u neslanije šale ovog dijela Sredozemlja.noeekyeswinknono




Post je objavljen 25.03.2006. u 17:42 sati.