Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Jafska vrata danas

Zlatna vrata
Stjepanova vrata
Herodova vrata
Damaščanska vrata
Nova vrata
Jafska vrata
Jafska vrata, povijest
Jafska vrata, o imenu
Danas su, kao i u prošlosti, ova vrata staroga Jeruzalema izuzetno prometna. Mnogo se toga oko njih događa, a dio tih događanja valja zahvaliti i probijenom prolazu uz sama vrata. Stanete li uz Jafska vrata, zasigurno ćete kroz dan vidjeti sve skupine turista koje se toga dana zateknu u Jeruzalemu. Jedan od razloga tomu je i taj što se ova vrata nalaze između kršćanske, muslimanske i armenske četvrti Jeruzalema, a cesta koja prolazi na mjestu probijenog zida vodi sve do židovske četvrti. Tako su, na neki način, ova vrata stjecište svih četvrti starog Jeruzalema.
Ipak, prije nego uđemo u grad. Osvrnimo se na pogled koji se pruža od Jafskih vrata prema novom dijelu grada.

Image Hosted by ImageShack.us

I ovdje već prvo što ugledate podsjeća na turizam. Velika zgrada na vrhu poznati je hotel King David u kojem često odsjedaju i strane državne delegacije koje posjećuju Jeruzalem. Ondje je svojevremeno par dana proveo i predsjednik Mesić.
Ispod toga hotela vide se kuće novoga naselja, nazvanog Davidovo naselje, no čini se da vlasnici baš nemaju sreće pri prodaji stambenog prostora. Naselje još uvijek djeluje nekako sablasno prazno.
Uđimo sada unutar Jafskih vrata. U malenom prostoru u samim vratima nalazi se prozorski turistički ured.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovdje možete kupiti i ulaznice za šetnju zidinama grada, koja počinje upravo od Jafskih vrata. Krene li se prema jugoistoku, ta će šetnja završiti kod »Zida plača«, a krene li se pak prema sjeveru pa prema istoku, završit će kod Stjepanovih vrata.
S nutarnje strane ovih vrata širi se prilično velik trg koji nosi ime Omara ibn el-Khattaba.

Image Hosted by ImageShack.us

Proroka Muhameda naslijedio je kalif nazvan Abu Bakr, a njegov je nasljednik u Medini bio kalif Omar ibn el-Khattab. Vladao je od 634. do 644. godine, a pod njegovim je vodstvom počela i velika arapska ekspanzija. Već prve godine vladavine osvojio je Palestinu i Siriju, pa tako i Jeruzalem. 635. godine njegova vojska prelazi Eufrat, a 640. osvaja Egipat, 641. Ninivu kod današnjeg Mosula u Iraku i Armeniju, a 642. stiže do Perzije. U Jeruzalem je ušao bez borbe, jer je lokalno stanovništvo bilo već preopterećeno bizantskim porezima, pa je jeruzalemski patrijarh otvorio vrata grada Omaru, koji je zauzvrat jamčio vjersku slobodu.
Poseban ugođaj ovom Omarovom trgu unutar Jafskih vrata daju starinski hoteli. Ovoga se hotela Imperial ni Opatija ne bi sramila.

Image Hosted by ImageShack.us

Evo još jednoga, malo manje spektakularnog.

Image Hosted by ImageShack.us

Ipak, neka vas ne prevari dobra lokacija i izvanjski izgled. Nije riječ o luksuznim hotelima. Prije bih ih nazvao svratištima.
Nastavak: Jafska vrata, slike

Post je objavljen 25.03.2006. u 08:20 sati.