Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kreso12

Marketing

HNS

Nogomet su u današnjem obliku prvobitno u Hrvatskoj igrali još 1873. godine Englezi koji su došli u Rijeku radi izgradnje tvornice. Međutim, Hrvati nisu sudjelovali na ovim utakmicama. 1887. godine brod Britanske mornarice usidrio se u zadarskoj luci, pa su tamo engleski mornari odigrali javnu utakmicu uz prisutnost engleskog princa od Edinbourgha, sina kraljice Viktorije, kao i velikog broja gledatelja. Prije početka utakmice intonirana je engleska himna.
Nešto kasnije, 1895. godine, engleski geodetičari i šumarski inženjeri koji su boravili u Novoj Gradišci, također su međusobno odigrali javnu nogometnu utakmicu. Sljedeće godine, 1896., engleski mornari odigrali su međusobno javne nogometne utakmice u Trogiru i nekim drugim gradovima.

Spomenik nogometnoj lopti u Županji


1880. godine lokalni hrvatski mladići počeli su igrati nogomet u Županji. Budući da je bilo samo devet Engleza koji su došli u Hrvatsku nekoliko godina ra-nije kao stručnjaci za eksploataciju hrastovih šuma, pozvali su lokalne dječake da im se pridruže. Postoji prvi pisani zapis o tome kako su se lokalni mladići igrali pravi engleski nogomet, dok su im Englezi bili učitelji i suigrači. Nogometna lopta s kojom su se igrale utakmice 1880. godine i kasnije na području Županje sačuvana je i danas. Postoje i zapisi o tome kako su nogomet igrali učenici u Zadru, te nešto ka-snije (oko 1900.) u Istri, Slavoniji i drugim gradovi-ma širom Hrvatske.


Zvonimir Boban kapetan prve momčadi Hrvatske nogometne reprezentacije s prvom nogometnom loptom koju su Englezi donijeli u Županju oko 1880. godine



Prvo izdanje Pravila igre na hrvatskom jeziku tiskana su 1896. godine u Zagrebu. Da bi sačinio nova i bolja Pravila igre, dr. Milovan Zoričić izravno se obratio Nogometnom savezu Engleske tražeći profesionalnu pomoć.

Tako su Pravila objavljena 1908. godine, zajedno s objašnjenjima i dobivenim upu-tama. Na početku se nogomet igrao u okviru gimnastičke organizacije "Hrvatski sokol". Prvi hrvatski sportski klub koji u svom imenu naglašava opredjeljenost za nogomet je Prvi nogometni i športski klub (PNIŠK) "Zagreb", osnovan 1903. godine.



Čak i prije Prvog svjetskog rata, 1913. godine, ekipa engleskih Northern sveučilišta, "Northern University" bila je na turneji po kontinentalnom dijelu Europe i odigrala je utakmice u Mađarskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj. Momčad je pobijedila na tri utakmice, ali je u Zagrebu, gdje je igrala protiv Hrvatskog akademskog kluba HAŠK, poražena rezultatom 1:0!

Neposredno nakon završetka Prvog svjet-skog rata, momčad Hajduka iz Splita odi-grala je nekoliko nogometnih utakmica protiv momčadi mornara sa engleskih rat-nih brodova, usidrenih u Jadranu. U prvoj polovici 1918. godine, splitski klub je pobi-jedio ekipu engleskog ratnog broda "Shelldracke". Štoviše, postigli su povoljan rezultat i protiv ostalih momčadi iako je među engleskim mornarima bilo i profesi-onalnih nogometnih igrača. Od četiri utak-mice odigrane protiv momčadi "Diamond", Hajduke je tri završio u svoju korist.



1914. godine u Hrvatsku dolaze profesionalni treneri iz Engleske. James Donelly i Arthur Gaskhell, koji su bili treneri "Građanskog", kluba koji je 1936. godine porazio čuveni Liverpool rezultatom 5:1, pod vodstvom mađarskog trenera Martina Bukovi, što je svakako vrijedno spomena.


Kada je 1969. godine u Zagrebu obilježa-vana 50. godišnjica Jugoslavenskog nogo-metnog saveza (osnovan 1919. godine u Zagrebu), svečanostima je prisustvovao Sir Stanley Rous, predsjednik FIFA-e. U više prigoda bio je gost zagrebačkog kluba "Dinamo", a posebno kada su Zagrepčani igrali u finalu Kupu velesajamskih gradova (danas UEFA kup) 1963. i 1967. godine.

Momčad Građanskog pobijedila je jednu od najboljih engleskih momčadi, Liverpool rezultatom 5;1, u Zagrebu

Post je objavljen 24.03.2006. u 16:44 sati.