Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

RAF dan četvrti !

Jučer je bio jedan od aktivnijih i filmski najatraktivnijih filmskih večeri na RAF-u. Po najavama Hrvoja Laurente tako će to biti i preostatak večeri na RAF-u.
Prvo na redu je uslijedila, što se ića i pića tiće, projekcija kratkog edukativnog filma "Popcorn" u produkciji british councila. Film je zamišljen kao dio dvd-a na kojem bi se našle kratke obavijesti o mladima i njihovim mjestima za zabavu, izlaženje, uvjetima studiranja u zemljama naše regije. Ovaj hrvatski film je dakle prvi i dosta je zabavan, onako spotovski atraktivan.
Po onoj latinskoj premisi panem et circenes, poslije igre uslijedio je bogat švedski stol bez švedinja ali zato sa zgodnim RAF-etama (hostesama RAF-e).
Onako dobro potkoženi pivama i ostalim besplatnim pićem ekipa gledatelja se laganini iz foajea CZK Trešnjevka prebacila u glavnu kinoprikazivačku dvoranu. Tamo nas je čekalo veliko filmsko obilje koje je lijepo kao i svaki put prestavila naša najavljivačica prekokrasnog glasa Vanja Daskalović.
Od prikazanih filmova htio bih istaknuti nekoliko: bizarno, adriana josipović, zagreb/hr, 10'19'', put u katmandu, jasmina mehić, zagreb/hr, 3'14', energia atomica, enrico fermi, slo, 16'39', yeff!2005, joske slabbers, maja žiberna, sara možic, slo, 6'16', kva, mariun, elodie, elsa, pia, jean-yves, mika, nikolas, thomas, slo, 4'35'', pigeons, pedro veloso, dominic jann, maurits bartstra, slo, 40'', egzorcizam ervina f., ninoslav vitorac, sisak/hr, 5', jesus christ, pedro veloso, dominic jann, maurits bartstra, slo, 1', majka, goran šporčić, kutina/hr, 4'27''. Moram priznati da me je jučer podosta filmova oduševilo, svaki na svoj način. Uz spomenute filmove htio bih nagalsiti sveprisutni slovenski amaterski film koji ima stvarno dobrih ostvarenja. U ovo mojoj selekciji dana nije se našla i jedna taj dan sveprisutna ana morales (čak tri filma). Njen jedini film koji mi je bio značio je jednominutni sonce. Svaka čast djevojko na produktivnosti.

Filmić bizarno, adriane josipović (zagreb/hr, 10'19'') nam na dopadljiv način prikazuje noge u glavnoj životnoj ulozi, ili kako to izgleda svijet iz perspektive nogu, muških, ženskih, dječjih. Pomalo vrlo bizarno jer noge vole svašta pa eto među njima se nađu i transvestiti koji vole Davida Bowiea.
Po ovom filmu je uslijedio film put u katmandu, jasmine mehić (zagreb/hr, 3'14). Film je niz asocijacija na Katmandu sa pjesmama posvećenim putu u Katmandu. Zanimljivo i podosta različito od viđenog.
Možda jedan od najboljih filmova jučerašnje večeri je energia atomica, enrico fermi, (slo, 16'39'). Priča je to o Ruggeru koji dolazi u industrijski pitoreskno mjesto u Sloveniji u Krhko. Ugleda tvornicu papira i NE Krhko, te se oduševljava zagađivačima. On smatra da ima nade za njegovo skoro uspješno samoubojstvo jer eto otrova u okolici napretek. Režija otkriva i prave razloge za Ruggeriovu želju za samoubojstvom, to je raspad dugogodišnje ljubavne veze. U tom otkrivanju skriveniih motiva vidimo i paralelnu radnju između Ruggeriove bivše i njenog sadašnjeg, koji u potrazi za svojom ljubavnom srećom kreću ka Krškom. Zadnji kadar je najupečatljiviji a to je leđno plivanje dvojce erektiranih plivača koji sada svaki sretan sa svojom novom ljubavi rasterećeno plivaju leđnim stilom.
yeff!2005, joske slabbers, maje žiberna, sare možic (slo, 6'16') je zanimljiv dokumetarnistički prikaz što se sve dešava i kako se osjećaju i što su naučili mladi koji su posebno selektirani za taj forum ljubitelja filma i filmskog stvaralaštva.
Posljednji kva, mariun, elodie, elsa, pia, jean-yves, mika, nikolas, thomas (slo, 4'35''), film koji je kombinacija experimentalnog i igranog. Priča je odlično vizuelno napravljena, koristi se i stop snimka što daje na znanje da su se autori u svojoj kreaciji poigrali i proizveli dobar rezultat.
Iz drugog bloka prvo bih istaknuo vrlo domišljate jednominutne filmove: pigeons, pedro veloso, dominic jann, maurits bartstra, slo, 40'' i jesus christ, pedro veloso, dominic jann, maurits bartstra, slo, 1'. Pigeons je film koji prikazuje skupinu gladnih golubova i zapravo je moguća reklama jer kako se vrti snimka unazad otkrivamo oko čega su se uvijek gladni golubovi u tolikoj mjeri okupili. Naime hranom za golubove na pločniku je bilo ispisano Izola. Vrlo jednostavno, kratko i efektno.
Drugi film je vjerojatno nastao kao jedna od ideja kako promovirati filmska događanja u Izoli, pa su se autori poslužili zanimljivim trikom hoda po vodi i doveli nikog drugog doli Isusa u Izolu. Vrlo domišljato i smješno.
U vrlo zanimljivoj atmosferi, pomalo intimistički obiteljskoj, odiše film o jednoj od najvažnijih osoba svih nas na svijetu... o majci. Film majka, gorana šporčića, (kutina/hr, 4'27'') nam i kroz pjesmu koja savršeno odabrana i prati događanja, nas vraća u djetinjstvo. Iznimno zanimljiv i opet meni dosta bitno vrlo jednostavno učinjen film.
Zadnji film iz moje selekcije je uz gore navedeni film jedan od tri možda najbolja u četvrtak. To je egzorcizam ervina f., ninoslav vitorac, sisak/hr, 5'. Film je također popratilo i vrlo glasno navijanje prijatelja autora što je nagnalo i nas ostale da na jednaki način popratimo ovaj humorističan film o egzorcizmu. Još bih htio istaknuti da je odlično primjenjen i morphing u filmu u trenutku kada Ervina opsjedne zlo i postane kao jedan iz likova serije ejnđel. Odlično i urnebesno. Dečki očekujem i nastavak ove priče jer se zlo uvijek može vratiti.


Post je objavljen 24.03.2006. u 12:27 sati.