Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

U "Otvorenom" umjesto šefa POA-e sudjelovao novinar Gordan Malić


Gordan Malić ispred NSB-a u čijem se kafiću pred godinu dana sastao ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko s odvjetnikom Ante Gotovine Ivom Farčićem (photo by Globus)


U jeku prošlogodišnje saborske istrage o Predstavci petoro novinara koji su smatrali da su oklevetani u Prezentaciji bivšeg ravnatelja POA-e Franje Tureka novinar Globusa Gordan Malić se hvalio kako su on i novinar Ferala Ivica Đikić bili na ručku s aktualnim ravnateljem POA-e Tomislavom Karamarkom. Prepričavajući dojmove s ručka s Karamarkom Malić je iznosio špijunove zamisli o preustroju Obavještajne zajednice, odnosno promjenama u Zakonu o sigurnosnim službama. Gordan Malić podržavao je čak, na svu sreću iz aktualnog Prijedloga izbačenu ideju, da se agentima POA-e dadnu policijske ovlasti, poput nošenja oružja i pretresa stanova... Tada je i Ranko Ostojić, kao bivši ravnatelj policije u središtu Prezentacije, podržavao Tomislava Karamarka. Skrasio se Ranko Ostojić u EPH-u. Član je uprave Slobodne Dalmacije. Slučajno je, upravo uz pomoć EPH-a Tomislav Karamarko, uz navodni avans za osiguravanje Ninoslava Pavića od navodnih milijun DM, nakon izbacivanja iz UNS-a uspio pokrenuti privatnu firmu Soboli d. o.o., te zajedno s Draganom Škrtićem, Ippon Security. Baš slučajno je danas Ippon Security jako ponosna na svoj glavni posao fizičke i tehničke zaštite EPH-a.

Obavještajni analitičari bliski 45 lines tvrde da Tomislav Karamarko svoj današnji trijumfalistički položaj imade zahvaliti ponajprije Ninoslavu Paviću i njegovim menagerima, urednicima i novinarima.

Podsjetimo se samo da je Ivanka Toma, novinarka Jutarnjeg lista u tekstu o Nenadi Boban, članici Vijeća za civilni nadzor tajnih službi koja da je navodno u tramvaju čitala dokumente s oznakama državne tajne, išla kompromitirati ideju o postojanju Vijeća. Zar čudi da Karamarkov Zakon kojeg je Vlada podržala predviđa minimalni manevarski prostor za rad Vijeća, koje zapravo postaje puki demokratski, neučinkoviti dekor.

Ne treba se Šime Lučin, gost u "Otvorenom" čuditi da i Gordan Malić omalovažava ulogu Vijeća na uštrb Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, kojem je na čelu Mesić-Perkovićev čovjek Ladislav Pivčević.

Ne zanima Malića što su Vijeće i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost ustvrdili da postoji opravdana sumnja kako su njemu (i nama ostalih četvoro) prekršena ljudska prava Turekovom prezentacijom. Nije Malić na osnovu toga tužio ni Tureka ni državu.

Za javnost on je maskirao činjenicu da je dokumente kojima je u Globusu otvorio prostor za saborsku istragu dobio iz same POA-e. Njegova inicijativa bila je od prvog trena podržana od Tomislava Karamarka, a neslužbene priče kako je Globus kupio papire od Joška Podbevšeka trebale su samo skrenuti pažnju na krivi trag.

I čim je Ivan Jarnjak rekao da su se nakon Malićevog teksta, u kom su kao glavne žrtve Franje Tureka prikazani otac i sin, Josip i Saša Perković, stekli uvjeti za ozbiljnu saborsku istragu, Predsjednik RH Stjepan Mesić imenovao je za svog savjetnika Sašu Perkovića. Malić je postigao cilj prije nego je istraga službeno i otpočela. Ne treba njemu Vijeće. Dovoljno je da si je dobar s Karamarkom i Perkovićima. Oni su profesionalci, a on obavlja nadzor njihova rada. Hrvatska može mirno spavati.

P.S. vidi Novinar broj 10/2005, kako je prenešeno na 45lines.info: Špijunski zagrljaj Josipa Perkovića


Post je objavljen 24.03.2006. u 01:19 sati.