Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcrizla

Marketing

Trbusni ples...malo o njemu

Trbusni ples ili se voli ili ne.. Nastao je na podrucju Bliskog istoka, Egipat, Perzija, Turska, i tako, cak ima i u Grckoj ali to je tek nakon sirenja u ostale dijelove svijeta,
mijesanjem kultura...Naziva se jos i orientalni ples.Ovaj ples razvio se u mnogo različitih zemalja na mnogo različitih načina, a još uvijek zadržava prepoznatljivu vezu s orijentalnim plesom.Podrijetlo mu je izgubljeno u tajnama drevnih kultova plodnosti. Na Istoku je i dalje povezan s religijom. Zahvaljujući njegovom utjecaju na ljudski duh, ovaj ples je unatoč svim kulturnim i moralnim predrasudama opstao do današnjeg dana.
U modernoj zapadnoj kulturi žene su često prikazane negativno, destruktivno i trajno iskorištavajuće. Za razliku, orijentalni ples, kada se izvodi u primjerenom ambijentu, ističe ljepotu, snagu i draž svega što je ženstveno.
Ples kojeg zapadnjaci nazivaju “trbušni ples” pojavljuje se pod raznim nazivima. Francuzi koji su pronašli taj ples, prozvali su ga “dance du ventre” ili ples trbuha. U Grčkoj se naziva Cifte Telli (to je također naziv jednog turskog ritma), u Turskoj se naziva Rakkase, a u Egiptu Raks Sharki. Na istoku se naziva “dance orientale”, kako bi se razlikovao od “baladija” ili narodnog plesa. Razvio se kroz utjecaj mnogih područja, a njegov dug razvojni proces nastavlja se i danas. Pod terminom “istočni ples” podrazumijevaju se trbušni ples, indijski ples ili perzijski ples.
Orijentalni ples je stvoren za žensko tijelo s naglaskom na trbušne mišiće, pokrete kukova i prsa. Čvrst je i uzemljen. Taj ples je karakterističan po glatkim, tečnim, kompleksnim, senzualnim pokretima, koji se smjenjuju sa tresućim, krivudavim pokretima. Razlika između plesa Istoka i zapadnih oblika plesa je u tome što je orjentalni ples “ples mišića”, a zapadni su uglavnom “plesovi koraka”.
Najteze je nauciti prvi korak, a kasnije samo dolazi od sebe, samo se slusa ritam arapske ili ostale istocnjacke muzike. Inace je puno lakse plesati kada se nosi marama ili lanac sa novcicima, njihov zvuk i tezina pomazu pri plesanju i znatno olaksavaju, lakse se opustiti i slusati ritam. Plese se uglavnom bosih nogu jer je tako najlakse.
Ne mogu svi plesati ovaj ples, ne mogu plesati premrsave, ustvari prave trbusne plesacice imaju skembice i to dosta, kako bi mogle raditi razne pokrete...
Ovaj ples je zdrav,pogotovo za kraljeznicu koja se stvarno dobro razgiba, kada se plese moraju svi misici biti u pokretu, trbusni pogotovo.
Neki ljudi bi se zacudili, u trbusnom plesu su osim trbuha vazne i noge jako, pogotovo kukovi, nogama se radi vecina pokreta, dok su ruke manje vazne.
Ovaj ples se mora imati u krvi da bi se mogao naucit i da bi izgledalo lijepo kad se izvodi. Tko to nema u sebi i da ide na tecajeve raznorazne, tocno se vidi da nije to to. Muski trbusni ples ne postoji kao zenski, neki muskarci plesu, ali trbusni ples je zenski ples, tako da oni koji plesu hehe... Uglavnom cudno izgleda kad musko plese to.
Evo i ja napisala novi post napokon hehe, nije bas nes ali eto..
Pozdrav svima ;)

Post je objavljen 23.03.2006. u 20:12 sati.