Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Satnica uzgajivača svinja 2 kune

"Večernji list"

Veterinari, administracija i ulazni troškovi sveli svinjogojsku proizvodnju na pozitivnu nulu

Image Hosted by ImageShack.us Nedavni seljački prosvjedi potaknuli su poljoprivrednike da argumentiraju svoje zahtjeve upućene Vladi i resornome ministarstvu. Svinjogojci iz Donjeg Miholjca izradili su tako kalkulaciju za prosječno gospodarstvo s trideset rasplodnih krmača i došli do gotovo nevjerojatnih podataka koji dovode u pitanje isplativost nekada vrlo profitabilne proizvodnje umatičenih rasplodnih grla.

Naime, da bi se ostvarili samo uvjeti za poticaj, u što među ostalim treba ubrojiti troškove vađenja krvi nerastu i krmačama, evidenciju stada u selekciji, selekcijske markice, vlasnik takve mini farme mora izbrojiti oko 4000 kn. Ukupni troškovi veterinarskih usluga za prosječno okoćenih 660 odojaka iznose još 10.500 kuna, dok se hrana, starter i premiks za krmače i odojke penju do 180.000 kn.

Usporedivši prihode i rashode na temelju cijene žive vage od 14 kuna za prasad, ispada da takav farmer radi za plaću od 600 kn na mjesec ne računajući troškove amortizacije objekta kaže miholjački farmer Nenad Milošević, pitajući tko još u Hrvatskoj radi za prosječnu satnicu od dvije kune, koja se dobije na temelju osamsatnog radnog dana.

Iako se stanje na tržištu prividno popravlja zbog povećanja cijena prasadi, koja se već privatno nude i po 20 kn za kg, treba imati u vidu da će već u novom proizvodnom ciklusu cijene naglo padati jer će većina poljoprivrednika ostavljati krmače za rasplod. Za sada još tražnja raste jer zemlje Europske unije zbog ptičje gripe ostavljaju svoju prasad računajući na povećanu tražnju svinjskog mesa.
Međutim, bez burze poljoprivrednih roba koja bi u hrvatskoj stabilizirala cijene žive stoke seljaci neće moći planirati proizvodnju, a kolebanja na tržištu opet će iskoristiti europski izvoznici i domaći uvoznici smatra Milošević.

Također, ako se ne smanje golemi ulazni troškovi proizvodnje i previsoke cijene veterinarskih i administrativnih usluga u ostvarivanju poticaja, slavonske i hrvatske svinjogojce očekuju mršave godine i prazni svinjci upozorava predsjednik Udruge uzgajivača svinja Osječko-baranjske županije.
Nenad Milošević

Post je objavljen 23.03.2006. u 21:18 sati.