Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Jafska vrata, povijest

Zlatna vrata
Stjepanova vrata
Herodova vrata
Damaščanska vrata
Nova vrata
Jafska vrata
Vrata koja su svakako bila jedan od dva glavna ulaza u Jeruzalem, bila su mjesto važnih događaja u povijesti grada. Još i prije izgradnje ovih sadašnjih vrata, bio je na ovom mjestu ulaz u grad, a poznat nam je i iz izvještaja koji su do nas došli o Nikoli Taveliću, svecu, koji je u 14. st. u Jeruzalemu dovršio svoj život. On je s dvojicom drugih franjevaca išao propovijedati u blizinu džamija. Radi toga su sva trojica odvedeni do kadije, gdje se nisu htjeli odreći kršćanske vjere. Na kraju su spaljeni i raskomadani upravo na Jafskim vratima.
Jafska su vrata kroz povijest bila i važno mjesto trgovine. Takvo se stanje održalo i do 19. stoljeća. Iz toga je razdoblja i ova slika koja se može vidjeti u blizini samih vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

Kao što se vidi, ovdje se nekad uzdizala i »sahat kula.« Zbog velikoga prometa vrata su ubrzo postala preuska.

Image Hosted by ImageShack.us

Kroz ovakav prolaz i kočije su teško prolazile. Stoga je turski sultan Abdul Hamid, onaj isti koji je na inzistiranje Francuza probio Nova vrata, 1898. godine odlučio probiti i veliki prolaz u zidinama, odmah uz Jafska vrata, kako bi svome važnom savezniku, njemačkom caru Wilhelmu II. omogućio da svečano uđe u grad.

Image Hosted by ImageShack.us

Tako se i danas u ovaj dio starog Jeruzalema može ući i autima.

Image Hosted by ImageShack.us

Jafska vrata uvijek su bila mjesto svečanih ulazaka u grad. Strani su državnici kroz povijest ovdje primani. Ipak, otkako je Izrael proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom, strani državni poglavari nastoje izbjeći taj dio protokola, budući da većina država nije priznala takav status Jeruzalema. Sjećam se kako je 1996. ili 1997. francuski predsjednik htio posjetiti Jeruzalem, ali je na sve načine zaobišao Jafska vrata, što je izazvalo različite neugodnosti.
Poglavari raznih Crkava također imaju pravo na svečani prijem na ovim vratima, bilo da se radi o patrijarsima istočnih Crkava ili o rimskom papi ili kardinalima kad prvi put dolaze u Jeruzalem. Isti je slučaj i s lokalnim crkvenim poglavarima neposredno nakon njihova izbora.
1917. godine na Jafska je vrata svečano ušao britanski general Allenby, što je označilo kraj turske vladavine u ovim krajevima. Evo i kratkog dokumentarnog filma snimljenog toga dana.


Izvor: Encyclopaedia Judaica

Zahvaljujući probijenom prolazu uz Jafska vrata, na ovom je trgu s njihove nutarnje strane uvijek prilično živo.

Image Hosted by ImageShack.us

Nastavak: Jafska vrata, o imenu

Post je objavljen 23.03.2006. u 08:47 sati.