Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

grešne želje

Želje i grijesi

Kaže Balašević u jednoj svojoj 'pesmi' :' Ne poželi ništa tuđe, svi smrtni gresi u tom su grehu'. Citiram tog vojvođanskog pjesnika , zato što ga cijenim ( već jedno tridesetak godina ) , zbog tema kako ih obrađuje, zbog njegovog ponašanja u ovom ratu od 91-95(8) i općenito jedne općekulturne kvalitete. Ovih dana slušam neke njegove novije uratke , iz kojih ,evo, 'iskoči ' gore citirani stih , da se uklopi u ovu seriju postova o željama i Korizmi.

Jedna od Božjih zapovijedi je upravo to , izrečeno u skraćenoj verziji:' Ne poželi ništa tuđe ( žene ili muža, konja, magarca ili auto, posao , poziciju ...)! Tu je ponovo otkrivena i naglašena vrijednost kontrole i nadzora želja. Gotovo svaki grijeh kreće od loše želje. Ima želja koje ne smijemo njegovati. Mogu nam se javiti kojekakve želje, ali ne trebamo sve to prihvatiti i njegovati. Već sam spomenuo da su požude želje koje su izbjegle kontroli . Požude i grijesi su krajnji rezultat jednog procesa koji se odvija u ljudskom biću a kreće od naizgled bezazlenog elementa naše psihe - želje . Možda ne i velike , možda samo od male , sićušne, gotovo nevidljive; tamo neke – željice.

Da li treba spomenuti da naše želje i potrebe nisu iste , već se uvelike znaju razlikovati? Željice koje ne nadziremo i ne držimo pod kontrolom su sjeme nekog korova u vrtu našeg bića. A svako sjeme je malo i sitno. U vrtu dobro pazimo što ćemo posijati ; biramo kontrolirano sjeme i plijevimo korov u začetku...

Kako je sa vrtom našeg bića?


Post je objavljen 22.03.2006. u 21:31 sati.