Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livnohbz

Marketing

Gotovo 20 posto kućanstava u BiH je naoružano




Gotovo 20 posto kućanstava u Bosni i Hercegovini posjeduje neku vrstu lakog naoružanja i to u velikoj većini slučajeva protuzakonito, upozorio je Stefan Priesner, rezidentni predstavnik Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) za BiH.


Kako je u srijedu priopćeno iz sjedišta UNDP-a u Sarajevu, Prisener je ove podatke iznio na donatorskoj konferenciji posvećenoj prikupljanju sredstava potrebnih za uništavanje lakog naoružanja u BiH.

Informacije o količini oružja u BiH UNDP je prikupio tijekom istraživanja provedenih u proteklim mjesecima.

Anketa UNDP-a pokazala je da 19 posto anketiranih kućanstava posjeduje lako naoružanje pri čemu 16 posto njih nema potrebne dozvole za držanje oružja.

Nekontrolirano posjedovanje lakog oružja, podsjeća UNDP, predstavlja posebnu opasnost za opću sigurnost u svakoj zajednici, potičući sukobe i kriminal te širenje nasilja.

Ovom problemu, koji je u BiH posebno izražen, doprinosi i ratno nasljeđe o čemu svjedoče i velike količine pješačkog oružja koje su oružane snage BiH prijavile kao višak.

Samo u 2004. godini kao višak naoružanja u BiH prijavljeno je čak 370 tisuća komada pješačkog oružja i 33,5 tona streljiva.

(Hina)




Post je objavljen 22.03.2006. u 20:01 sati.