Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gamexp

Marketing

FIFA 06

Dok se polako smiruje euforija oko plasmana naše vatrene reprezentacije na SP u Njemačkoj slijedeće godine, a isto tako polako se baca pogled na stanje računa i mozga o najpovoljnijoj kombinaciji za odlazak na jedan od njemačkih stadiona, nogometna sezona je za PC tržište upravo započela. FIFA je stigla! Dobro, oni pravi fanovi loptanja gamepadom znaju kako će sezona za ozbiljno krenuti tek s petim izdankom Pro Evolution Soccera, ali svi drugi koji to žele (ili su recenzenti pa ih to čeka po službenoj dužnosti) mogu već danas uzeti stvar u ruke. Ili loptu u noge, ono prigodno uglavnom.

Nova nogometaljka iz EA Sports radionice se skriva iza naslova FIFA 06, gdje brojka iza akronima krovne nogometne organizacije ne označava ocjenu u postocima, nego sezonu za koju je izdanje aktualno. No, već odavno znamo kako stoje stvari s ovim serijalom, mnogi će sarkastično reći da se ovo komotno može zvati izdanjem za 2009., jer jedino što će se do tada promijeniti su sastavi momčadi. Bar je tako bilo svih ovih godina. Da vas ne držimo u neizvjesnosti odmah možemo izjaviti kako FIFA gazi utabanom stazom, promjene od prošle godine nikako nisu vrijedne ~350 kuna, niti je sama igra bolja od PES-a. Ono što se jedino kreće unaprijed kod FIFA-e jest pokrivenost različitih gaming platformi, pa se tako od običnog PC-a već davno došlo do konzola aktualne generacije, mobilne konzole su također vrlo solidno zastupljene, a uskoro se uz lansiranje Microsoftovog X-Boxa 360 sprema i prigodno izdanje FIFA-e.

Izbornici u igri svoje konzolaško porijeklo pokušavaju sakriti tek reda radi, pa nam je zato na raspolaganju miš. No za PC standardnog skrolanja po izbornicima nema, nego ako nešto ne stane na jednu stranicu - opa, evo druge. Lako za to, gotovo da smo već navikli, ali milijardu pitanja na koja morate odgovoriti pri najobičnijem saveu je zaista previše. Nakon malo rovanja stižete do izbora momčadi s kojima će te nabaciti prvu utakmicu, a oni oštrog oka će primjetiti dvije stvari. Prva jest pokrivenost gomile stranih nogometnih liga, pa se tako kod onih najjačih može naći i dosta više od same prve lige, dok se oni slabi poput recimo Poljaka moraju zadovoljiti samo jednom ligom. Jadni oni. Naše vrle Prve HNL nema, a klubova nam nema niti u Rest of World kategoriji, no kad shvatimo da se u igru nisu uspjela uvaliti neka trenutno dosta jača imena, ništa strašno. Druga stvar koja se primjeti je u priličnom raskoraku s navedenim obiljem klubova - radi se o nedostatku nekih reprezentacija. FIFA 06 nema odavno kvalificiranu reprezentaciju Ukrajine, a nedostaju i Nizozemci te naši istočni susjedi. EA to vjerojatno namjerava napraviti kako spada tek za pola godine kada možemo očekivati World Cup igru, a za sada je naglasak na klupskom nogometu.

Klubovi se ne forsiraju bez razloga, jer je jedna od glavnih stvari i ove godine preuzimanje potpune kontrole nad jednim klubom po uzoru na engleske managere. Karijeru započinjete tako da si nadjenete ime te se odazovete na ponudu za poslovnu suradnju s nekom od ekipa. Kada se udobno zavalite u fotelju i na vrata napišete "Boss - ulaštite jezike prije razgovora o povišici", možete se baciti na one sporedne stvari. Momčad vodite i prije i za vrijeme utakmice, a za vratom vam dahće više od puke brige oko taktike. Kao glavni i odgovorni morate se brinuti oko sponzorskih ugovora (evo, recimo T-Com), cijena ulaznica, odnosa s navijačima i još nekim sitnicama. Sve to jest divno i krasno, programeri i dizajneri su to lijepo složili, ali ono jedno i jedino bitno pitanje oko te priče jest posve banalno - čemu sve to? Zar za takve stvari ne služe prave managerske igre (kojima FIFA jasno ne može prismirditi po kompleksnosti), dok bi FIFA trebala gurati sezonu u kojoj se brinemo za taktiku? Odgovor na to je i više nego jasan, jer osoba koja kupi FIFA-u očito želi u prvom redu igrati nogomet i da to bude ZABAVNO, a sve ostalo kako dođe. Isto tako je i više nego jasno kako ne bih toliko kvocao oko poliranja suvišnih featurea da je sve drugo u redu, pa kad smo već došli do toga...

...Igrivost. Heh. Do prije dvije godine smo oko toga mogli samo kukati, no otkako se Pro Evo preselio i na osobna računala možemo stvar uzeti u svoje ruke. Ovom prilikom pod "stvar" mislimo na PES 4 DVD, a pod "svoje ruke" mislimo na "svoje ruke". Dok nas Konamijev proizvod u svakom novom izdanju oduševi, jedino što FIFA uspijeva izmamiti je sleganje ramenima. Igranje nogometa, barem po ovoj igri, jest nezanimljiv sterilan proces koji se dobrim djelom strašno ponavlja. Iako se FIFA ovom prilikom još malo okrenula simulaciji (odnosno ugledala se ne PES), stvar opet ne radi kako bi htjeli. Najviše krivnje za to snosi kretanje igrača po terenu koje je sve samo ne približno stvarno. Kada krenete u napad protivnik drži svoju formaciju zastrašujuće neuvjerljivo, zadnja linija stoji točno u liniji i odmiče se prema golu jednakim tempom kao što vi napredujete. Vaši pak igrači se neće potruditi pokazati inicijativu i osloboditi se čuvara nego vrijedi ona stara da ako želite nešto obaviti, napravite to sami. Da je kojim nesretnim slučajem (kuc kuc u drvo) FIFA 06 jedini PC nogomet, možda bi ovakvu igrivost i nekako probavili, ali kako se izvrstan PES 4 praši već godinu dana a PES 5 je iza ugla (po demo verziji rastura), 06 izdanje EA Sportsovog nogometa nema prolaznu ocjenu. Ali ima Ronaldihna i ekipu na kutiji, pa birajte.

Drugi segment na kojemu je FIFA gargantuanski fijasko jest grafika. Razumijemo kako je ovo zapravo konverzija, kako su teksture slabije jer se to na TV-u ne primjeti i slično, ali ono što je teško razumljivo jest kako to PES i na PC-u uspijeva izgledati sasvim dobro? Tekstura terena je u FIFA-i 06 očaj, dok pratite utakmicu s nekom od viših kamera vam gotovo bude svejedno da li su na terenu jednobojne zelene pruge ili ova slaba utjeha za teksturu. Igrači su tu negdje, lica im u većini slučajeva izgledaju nakaradno, a koljena kao da su se hrvali s bagerom. Dresovi su rastegnuti i mutni, a imena na istima posve odudaraju od samog dresa. Najpoznatiji svjetski nogometaši jesu donekle prepoznatljivi, ali ako recimo promotrite našu reprezentaciju prepoznati možete samo Pršu dok ostali uglavnom imaju mutne veze sa stvarnošću. Ono što vrijedi jest motion capture i ponašanje 22+1 spodobe na terenu - dok traje tih 90 minuta oni trče posve uvjerljivo, a da dojam bude još bolji povremeno će mahati rukama zahtjevajući loptu i slično. Za zvuk vrijedi posve suprotna priča od grafike i to je ono gdje se FIFA čvrsto drži. Mjuza je soundtrack sastavljen od par jako dobrih stvari u izvedbi Bloc Partya, LCD Soundsystema, Mando Diao i još nekih, dok ostatak popunjavaju slušljive pjesme. Komentatori su po imenima Clive Tyldesley i Andy Gray, a po izvedbi vrlo dobri, daleko bolji od onog iz konkurentske igre. I već gotovo standardna pohvala - navijanje je odlično.

FIFA 06 se onako usput može pohvaliti i s bonus sadržajem koji se sastoji od retrospektive prethodnih igara te par zanimljivih filmova. Ništa ekstra, ali za pogledati sasvim zgodno. Tužno je što su to istovremeno jedni od rijetkih pošteno odrađenih elemenata ove igre, ostatak zaista teško da je vrijedan vaše pažnje



+ gomila klubova, muzika i zvuk, dosta sadržaja
- neuvjerljivo i ne posebno zabavno, loša grafika
69 %


Post je objavljen 22.03.2006. u 19:10 sati.