Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aromaterapijarv

Marketing

Bit aromaterapije pt.6

Kemotipska ulja
U jednom se razdoblju vjerovalo da ne postoji razlika u koncentraciji aktivnih počela između pojedinih biljnih vrsta. Međutim, novija su istraživanja otkrila da postoje ''kemijske rase''. Određeni uzroci mogu imati jednak vanjski izgled, no ipak se znatno razlikuju po kemijskom sastavu. Izgleda da su te razlike nasljedne i ne ovise isključivo o razlikama u okruženju. To je potaknulo odabir određenih sorti koje sadrže visoke postotke poželjnih kemijskih sastojaka, te njihov uzgoj u medicinske svrhe. Eterična ulja dobivena iz tih biljaka nazivaj use kemotipi.

Frakcionirana ulja
riječ je o uljima kojima je uklonjen dio kemijske strukture. Postoje tri kategorije: ulja koja su redestilirana pri niskom tlaku kako bi se iz njih uklonili svi terpeni; ulja kojima su uklonjene različite količine terpena; te napokon ulja koja su frakcionirana kako bi se iz njih uklonile određene ''nepoželjne'' supstancije. Dobar je primjer frakcioniranog ulja berganot FCF, iz kojega je odstranjena nehlapiva fototoksična supstancija begrapten. Frakcionirana se ulja uglavnom ne koriste u aromaterapiji, nego se najčešće primjenjuju u proizvodnji mirisa i aroma.

Onečišćenje eteričnih ulja
Nažalost, narušavanje čistoće eteričnih ulja dodavanjem manje kvalitetnih sastojaka uobičajena je pojava. Ponekad ih se mjenja na izvoru, ili pak bilo gdje na putu do maloprodajnih mjesta. Esencije se mogu razrijediti, primjerice alkoholom ili se mješaju s drugim jeftinijim uljem koji ima sličan miris. Može ih se razrijediti sastojcima izoliranim iz drugih eteričnih ulja ili pak bezbojnom i nemirisnom sintetskom kemikalijom DPG (dipropilen glikol). Od velike je važnosti da kupujete ulja od provjerenih dobavljača, po mogućnosti od kompanija čija ulja nose priznati certifikat čistoće.


Post je objavljen 22.03.2006. u 12:34 sati.